Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 31 Ιουλίου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεσαγγάλων, η αφιερωματική εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε το Δίκτυο Νέων Λάρισας για την επέτειο 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση που έφερε τον τίτλο «Η Σμύρνη μάνα καίγεται – 100 χρόνια από την Καταστροφή» διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μεσαγγάλων «ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΑ» και περιελάμβανε ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα.

Στο πρώτο μέρος, Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Χριστοφόρου Καρυώτη, απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και ένα μικρασιάτικο τραγούδι.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον εκπρόσωπο και Επίτιμο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λάρισας κ. Γεώργιο Καρύδη, ο οποίος περιέγραψε εν ολίγοις όλη την ιστορία της Σμύρνης. Ξεκινώντας από την δημιουργία της πόλεως και την πολιτικοοικονομική και πολιτιστική της άνθιση, κατέληξε μέχρι και την καταστροφή της από την τουρκική μανία και τον ξεριζωμό των προσφύγων.

Στο τρίτο μέρος, οι μουσικοί Θέμης Σαμαντζής (πιάνο) και Δημήτρης Κατσαβάκης (κιθάρα-φωνή) ερμήνευσαν τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες και ιδιαιτέρως από την Σμύρνη. Τα γνωστά τραγούδια συγκίνησαν ιδιαιτέρως τον κόσμο, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια σιγοτραγουδούσε μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς.

Εκτός των παραπάνω, μέλη του Κέντρου Χορού Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ», υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου κ. Βασιλείου Γαλάνη, παρουσίασε μια σειρά από μικρασιατικούς χορούς και ενθουσίασε το κοινό με τη μαεστρία των κινήσεων.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Λάρισας κ. Αγαμέμνονας Αντωνούλης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης. Αμέσως μετά, ο κ. Αντωνούλης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του Δικτύου και παρουσίασε σε όλους τον νέο Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Μακαγιό, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Γυναικών προσέφερε σε όλους νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μαϊμάρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Παιδής και Πέτρος Τσακνάκης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τεμπών, ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κοντογιάννης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, κληρικοί από τα γύρω χωριά και εκπρόσωποι λοιπών φορέων, Συλλόγων και Σωματείων.