Ακόμα και αν ο επεκτατισμός του Πούτιν εξαντληθεί στον συμβολισμό (προς το παρόν) της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δυο ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, ακόμα και αν οι λεονταρισμοί Ευρώπης και ΗΠΑ περιοριστούν στον συμβολισμό (γιατί δεν είναι κάτι παραπάνω) των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες, ακόμα και αν ο υβριδικός «ψυχρός πόλεμος» στην καρδιά της Ευρώπης δεν εξελιχθεί σε θερμό, εκατομμύρια ανυποψίαστοι ή υποψιασμένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στη Γηραιά Ήπειρο, απειλούνται ήδη με τις οικονομικές συνέπειες ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Οι εξελίξεις που απειλούν όχι μόνο τις τσέπες, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις και την επιβίωσή μας, είναι ορατές ήδη στον αιματηρό και ανελέητο κόσμο των αγορών. Ακόμα και στο ενδεχόμενο να πούμε το ψωμί ψωμάκι με την κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο τροφίμων στοιχηματίζουν τα πιο τυχοδιωκτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Ρωσία και Ουκρανία καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων αναγκών σε σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και μια διακοπή στις εξαγωγές τους θα απογειώσει τις ήδη υψηλές τιμές τους. Η απόφαση Σολτς να παγώσει την πιστοποίηση του δεύτερου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, που υποσχόταν να διπλασιάσει την παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, θεωρήθηκε η πιο αποφασιστική αντίδραση της Δύσης στα ρωσικά τετελεσμένα.

Αλλά τα χειροπιαστά και οδυνηρά αποτελέσματα της γερμανικής «αποφασιστικότητας» τα πληρώνουν πριν από όλους οι Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και οι Έλληνες. Στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στήθηκε ήδη «πάρτι» τρομοκρατικής κερδοσκοπίας στα βασικά ενεργειακά αγαθά. Το πετρέλαιο φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι και φαίνεται να εκπληρώνει την προ ουκρανικής κρίσης προσδοκία του πετρελαϊκού καρτέλ. Οι πιο τολμηροί στοιχηματίζουν πολύ πάνω από αυτή την τιμή και αυτό σημαίνει τιμή βενζίνης πολύ πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Και ενώ τα νοικοκυριά υφίστανται ήδη το σοκ των λογαριασμών ρεύματος, με τις ρήτρες αναπροσαρμογής να αφανίζουν μέχρι και το 20% του οικογενειακού εισοδήματος, η ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερα σοκ στους επόμενους λογαριασμούς.
Γιατί στην τελική τιμή κάθε αγαθού από το οποίο εξαρτάται η ζωή μας προβάλλονται οι πραγματικές (ή θεατρικές) συγκρούσεις των υπερδυνάμεων, η απληστία των τυχοδιωκτών του πολέμου και της ειρήνης, ο εγκλωβισμός των κρατικών ηγεσιών στους ολέθριους ανταγωνισμούς του προηγούμενου αιώνα.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.