Αφορμή για το σχόλιό μου αυτό παίρνω από το τι ειπώθηκε και γράφτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για τον φετινό στολισμό της πρωτεύουσας, της Αθήνας, από τον νέο δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη.
Για να έρθω έτσι στον δικό μας χριστουγεννιάτικο στολισμό και ιδιαίτερα για τον στολισμό στους Γόννους. Να τονίσω δε εξ αρχής ότι μια νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει τον Σεπτέμβρη δεν είναι εύκολο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις μέσα σε 2-3 μήνες, για αυτό άλλωστε έχει και την ανοχή, αν θέλετε, των δημοτών της. Ο χρόνος όμως μετράει πλέον αντίστροφα…

Ο στολισμός στους Γόννους, τείνει να ονομαστεί «αρχαίος». Δεν θυμάμαι καν αν ανανεώθηκε τα χρόνια που ήταν δήμος Γόννων ή έρχεται από τότε που οι Γόννοι ήταν κοινότητα… και δεν μιλάω για μικροπαρεμβάσεις τύπου ρίχνω «στάχτη στα μάτια» των δημοτών.
Για του χρόνου λοιπόν, προτείνω να αλλάξει ο στολισμός στον κεντρικό δρόμο και τις πλατείες του χωριού, θα έχουμε και οικονομία με τη νέα τεχνολογία led. Όσο για τα παλιά στολίδια ας προωθηθούν στους υπόλοιπους δρόμους του χωριού για να νοιώσουν κι εκεί πιο γιορτινά.
Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για τον στολισμό των χωριών μας έχει η δημοτική αρχή και στο θέμα αυτό δεν μπορεί ο καθένας που του χρόνου θα αναλάβει αυτό το έργο να κάνει ό,τι του κατεβαίνει, θέλοντας να επιβάλλει τη δική του αισθητική. Όταν αποφασίζεις να επιχειρήσεις ως δημοτική αρχή κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις ένα όραμα. Ένα σχέδιο. Ή ακόμη να ελέγξεις και να εγκρίνεις ένα σχέδιο που θα σου προταθεί. Άλλωστε η δημοτική αρχή θα πάρει τα εύσημα αν είναι επιτυχημένο, αυτή θα δεχθεί και την αρνητική κριτική από τους δημότες του – και όχι μόνο – αν το σχέδιο δεν είναι πετυχημένο. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το στολισμό των Χριστουγέννων αλλά για κάθε έργο που εξαγγέλλεται και τελικά γίνεται ή δεν γίνεται…

Θα μου πείτε, τόσα και τόσα προβλήματα έχουμε, με τον επόμενο χριστουγεννιάτικο φωτισμό θα ασχοληθούμε τώρα; Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε … Άλλωστε ο καλός σχεδιασμός και ο προγραμματισμός δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.
Άντε λοιπόν. Καλή Χρονιά και πάλι!