Μια βόλτα στην Αθήνα αυτές τις ανοιξιάτικες μέρες, είναι ότι καλύτερο για να δεις αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, αλλά και να επισκεφτείς ενδιαφέροντα σημεία της. Εμείς αυτή τη φορά επιλέξαμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του είναι το πρώην εργοστάσιο Φιξ, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού και εκπαιδευτικού του ρόλου, το ΕΜΣΤ προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από την εκθεσιακή δραστηριότητα, τις δράσεις, τα προγράμματα και τις εκδόσεις του. Τη συλλογή του ΕΜΣΤ συγκροτούν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διαφορετικών μέσων -ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, χαρακτικά, βιομηχανικό σχέδιο, κ.λπ.- που πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά.


Το ΕΜΣΤ φιλοδοξεί να διευρύνει την εγχώρια κοινότητα της σύγχρονης τέχνης, συνδέοντάς την συγχρόνως με τη διεθνή σκηνή. Σε έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση, το ΕΜΣΤ αντιπροσωπεύει την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μέσω της σύγχρονης τέχνης εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα του κοινού και την εμπειρία των επισκεπτών.

Η συλλογή του ΕΜΣΤ περιλαμβάνει ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη. Συλλέγει ωστόσο και ελληνική τέχνη της ευρύτερης μεταπολεμικής περιόδου, μέσα από την οποία φωτίζονται τα βασικά στάδια ανάπτυξης της σύγχρονης παράδοσης εντός και εκτός της χώρας. Ο κορμός της συλλογής αποτελείται κατά κύριο λόγο από έργα εννοιολογικής τέχνης καθώς και από έργα κοινωνικοπολιτικού προσανατολισμού. Μέχρι σήμερα η συλλογή διαθέτει 1.400 έργα.