Μετά από τη δημοσίευση στο blog – perataria.gr των θέσεων και προτάσεών μου για πολιτιστικά κυρίως θέματα των Γόννων και την αναδημοσίευση του θέματος σε άλλα ειδησεογραφικά site, με ευχαρίστηση δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τεμπών, Γιώργο Κυρίτση, να συμμετέχω και να παρουσιάσω τα θέματα αυτά στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έλαβε χώρα απόψε το βράδυ (Τρίτη 12/10/21) στις 19:00. Η συμμετοχή μου έγινε διαδικτυακά – λόγω covid – και παρουσίασα εκεί τα θέματα που αναλυτικά μπορείτε να δείτε και ΕΔΩ.

Αφού ευχαρίστησα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για την πρόσκληση και τα μέλη του Δ.Σ. για την διάθεσή τους να με ακούσουν παρουσίασα τα θέματα, τα οποία, για να μην επαναλαμβάνομαι, επιγραμματικά αναφέρω ότι ήταν τα εξής :
1ο. Επιστροφή των αρχαιοτήτων των Γόννων στον τόπο τους και δημιουργία μιας εκθεσιακής συλλογής των αρχαιοτήτων μας στο ανατολικό κτίριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου. 2ο. Πεζόδρομος – πάρκινγκ στην πλατεία των Γόννων. 3ο. Μεταφορά σε κολώνες της ΔΕΗ. 4ο. Ανασύσταση λίμνης Καλλιπεύκης. 5ο. Ανακαίνιση δυτικού κτιρίου πρώην Δημοτικού σχολείου Γόννων και δημιουργία Πολιτιστικού κέντρου, μεταφορά εκεί του μουσείου σχολικής ιστορίας και δημιουργία και λειτουργία εκεί Δημοτικής Ταινιοθήκης – Φωτοθήκης. 6ο. Μετονομασία σε οδό Μίκη Θεοδωράκη της οδού Βασ. Παύλου στους Γόννους. 7ο. Ηλεκτρονική έκδοση των Λογαριασμών ΔΕΥΑΤ.

Στα θέματα απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Κώστας Κολλάτος και Μαρία Κωστή. Οι οποίοι κατά σειρά τόνισαν :
Γιώργος Μανώλης :
1. Εξέφρασε την απορία του για την μη λειτουργία της Επιτροπής του δήμου για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, εκτίμησε ότι είναι δύσκολη η επιστροφή, γιατί είναι εντελώς διαφορετική η περίπτωση των Γόννων με αυτή των Φαρσάλων. Το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί με την κα Σδρόλια και το Διαχρονικό μουσείο της Λάρισας.
2. Η κακή χρήση των πεζόδρομων επαφίεται στην ευθιξία των δημοτών, ενώ η αστυνόμευση είναι δύσκολη μέχρι αδύνατη.
3. Δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του προβλήματος με κολώνες της ΔΕΗ.
4. Η επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης ξεπερνάει τα όρια δυνατοτήτων του δήμου μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, δεν γνωρίζω την ύπαρξη μελετών και το όλο θέμα αφορά το υπουργείο.
5. Θετικές οι προτάσεις για το παλιό ανατολικό δημοτικό σχολείο αλλά αφορά έργο για το οποίο θα αποφασίσει ο δήμος. Μετά και τον σεισμό του 2020 έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στο υπουργείο για το συγκεκριμένο κτίριο.
6. Η μετονομασία δρόμων είναι θέμα της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου.
7. Για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ, το θέμα είναι αν το λογισμικό το επιτρέπει και της εταιρείας που το διαχειρίζεται, η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι προτάσεις του κ. Γουγουλιά είναι καλές, θα τις λάβουμε υπόψη και ότι μπορούμε θα πράξουμε.

Κώστας Κολλάτος :
1. Η επιστροφή των αρχαιοτήτων είναι ένα φλέγον θέμα. Οι επιτροπές αδράνησαν λόγω φόρτου εργασιών της τεχνικής υπηρεσίας και συνεχώς βρίσκαμε εμπόδια. Όπως ανέφερε και ο δήμαρχος είναι διαφορετική περίπτωση από αυτή των Φαρσάλων. Μόνο ο Δημήτρης Γουγουλιάς κατά καιρούς έθετε το θέμα. Αν υπάρχει κάτι νέο νομοθετικά η παράταξή μου είναι υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων στους Γόννους.
2. Η καλή χρήση των πεζόδρομων είναι θέμα παιδείας και καλής συμπεριφοράς των δημοτών.
3. Δεν θυμάμαι να έφτασε τέτοιο θέμα με κολώνες της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της θητείας μας.
4. Η ανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Υπάρχουν οι σχετικές μελέτες και είναι ένα διαφορετικό έργο για τον τόπο μας. Εμείς πρέπει να το αναδείξουμε, πρέπει όμως να ακούμε και την γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Όλες οι άλλες προτάσεις του κ. Γουγουλιά είναι προς θετική κατεύθυνση.

Μαρία Κωστή :
Η ενεργή συμμετοχή του κ. Γουγουλιά είναι μια ελπίδα και δίνει θετικά ερεθίσματα. Και το λέω αυτό γιατί απουσιάζει σήμερα η συμμετοχή των δημοτών από τα δημοτικά πράγματα.
Η ανασύσταση ενός μέρους της παλαιάς λίμνης της Καλλιπεύκης θα είναι προς θετική κατεύθυνση τόσο για την περιοχή όσο και για τον εμπλουτισμό με υπόγεια ύδατα των γειτονικών με λίμνη κάμπων, Γόννων, κ.λ.π.