Μια μοναδική επιμορφωτική εμπειρία έζησαν στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής η Διευθύντρια του Δ.Σ. Γόννων κ. Κωνσταντίνα Μπούτου και η εκπαιδευτικός πληροφορικής Αποστολίνα Σαΐτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1. Η 2η κινητικότητα του σχεδίου με κωδικό σύμβασης 2020-1-EL01-KA101-078242, υλοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 23 Απριλίου 2022 στο νησί της Μαρτινίκας, το οποίο γεωγραφικά ανήκει στην Καραϊβική αλλά αποτελεί υπερπόντια γαλλική αποικία και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν «Neuroeducation and Coaching» και φορέας υλοποίησης ήταν ο οργανισμός Pričalica.
Η επιμόρφωση περιλάμβανε δομημένο κύκλο μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα με θέμα τη χρήση βασικών μεθόδων και τεχνικών καθοδήγησης, λαμβάνοντας υπόψη τη νευρογλωσσολογική προσέγγιση της διδασκαλίας.

Στόχοι της επιμόρφωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν τις ιδιότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου και των λειτουργιών του. Διδάχθηκαν νέες τεχνικές καθοδήγησης της μαθησιακής διαδικασίας, με επίκεντρο τον εγκέφαλο και αναθεώρησαν σχετικά με τη χρήση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας. Παράλληλα διδάχθηκαν τεχνικές παιχνιδοποίησης και τεχνικές προγύμνασης του εγκεφάλου οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μέσα και έξω από το περιβάλλον της τάξης.
Στην επιμόρφωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Αναπτύχθηκε ο διαπολιτισμικός διάλογος και έγινε ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τις στρατηγικές καθοδήγησης και παιχνιδοποίησης που εφαρμόζονται στα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα. Το κλίμα της επιμόρφωσης ήταν εξαιρετικό και στο μέλλον θα αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ των σχολείων των συμμετεχόντων ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η εξωστρέφεια των σχολείων.


Λίγα λόγια για το ιδιαίτερο νησί της Μαρτινίκας:
Η Μαρτινίκα είναι ένα νησί της Καραϊβικής στις Μικρές Αντίλλες. Την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος έφτασε στο νησί το 1502 και τη βάφτισε Μαρτινίκα. Οι αυτόχθονες λαοί της Καραϊβικής ονόμασαν το νησί Madiana ή Madinina («Νησί των λουλουδιών»). Όντας Γαλλική αποικία, ο πολιτισμός της αντανακλά ένα μοναδικό μείγμα γαλλικών και καραϊβικών επιρροών. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 400 χιλιάδες κάτοικοι.
Είναι ένα τροπικό νησί με πολλές ηφαιστειακές πηγές. Η έκρηξη του όρους Pelee το 1902 κατέστρεψε τη μεγάλη πόλη του Saint-Pierre και μετέφερε την πρωτεύουσα στο Fort-de-France. Η γαλλική είναι η επίσημη γλώσσα του νησιού, ωστόσο, η μητρική γλώσσα που χρησιμοποιείται κυρίως ανεπίσημα είναι η κρεολική (κυρίως γαλλική, αφρικανική, αμερικανική και αγγλική διάλεκτος). Ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, από την ίδρυση της Γαλλίας κυριαρχεί ο Ρωμαιοκαθολικισμός. Το κλίμα της είναι τροπικό και η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Η μέση θερμοκρασία είναι 17,3 °C. Τα μοναδικού κάλλους τροπικά δάση, η πλούσια βλάστηση της Μαρτινίκας και οι όμορφες ακτές της με τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Η οικονομία βασίζεται στο ζαχαροκάλαμο (ρούμι), τις μπανάνες, τον τουρισμό και την ελαφριά βιομηχανία.

Επιστρέψαμε έχοντας αποκομίσει μια μοναδική εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία μέσω του προγράμματος Erasmus+ KA1. Θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας και στην καρδιά μας αυτό το μικρό νησί της Καραϊβικής το οποίο είναι γεμάτο αντιθέσεις, χρώματα και αρώματα. Η διάχυση των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης στους συναδέλφους μας, θα οδηγήσει στην εφαρμογή νέων τεχνικών διδασκαλίας και θα βελτιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος των μαθητών/τριών μας.