Με χαρά πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Κώστα Τόλη με τίτλο «Στη Λάρισα και οι φτωχοί είναι σνομπ», σταλμένο από τον ίδιο με μια φιλική αφιέρωση. (Παρουσιάζεται στη Λάρισα – Χατζηγιάννειο, την Πέμπτη 30/05/2024, ώρα 19:00).

Από τις πρώτες γραμμές η ανάγνωση είναι ευχαρίστηση. Η αφηγηματική γραφή του Κώστα Τόλη είναι λιτή, με λέξεις και προτάσεις που γίνονται εικόνες – σκηνές μιας φανταστικής ταινίας που προβάλλεται στο μυαλό του αναγνώστη καθώς γυρίζει την μια σελίδα μετά την άλλη και περνά από την πρωτεύουσα της χώρας στη βασίλισσα του Θεσσαλικού κάμπου τη Λάρισα, όπου και χτίζεται η ιστορία του.
Τύποι και χαρακτήρες φανταστικοί (;) που θαρρείς πως κάπου τους έχεις συναντήσει, στην πλατεία Ταχυδρομείου ή στο διπλανό τραπέζι του καφέ πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, εμπλέκονται σε γεγονότα και περιπέτειες μια Ελλάδας βυθισμένης στην οικονομική κρίση.

Και όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου : «Η σύγχρονη ηθογραφία στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου κάθε άλλο παρά συνυφασμένη με τη φτώχια του είναι. Ο βασικός ήρωας είναι ένας δημοσιογράφος που μεγάλωσε στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά λόγω γάμου μετακόμισε στη Θεσσαλία, αναλαμβάνοντας την ιστοσελίδα ενός νεόπλουτου…
…»Ωστόσο η δεοντολογία ούτε στην επαρχία βρίσκει χώρο να ευδοκιμήσει. Η διαπλοκή κερδίζει τη μάχη και η δημοσιογραφία συνθηκολογεί για να επιβιώσει.
…»Στα μυστικά της πόλης τον ξεναγεί ένας αστικοποιημένος αγρότης…
…»Έρωτες και πάθη τον ακολουθούν παντού, αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει στο ρεπορτάζ που τον ανταμείβει με ενδιαφέρουσες εμπειρίες, οι οποίες καμιά φορά αποδεικνύονται επικίνδυνες…».

Η νοσταλγία για άλλες εποχές, το χιούμορ, ο υποβόσκων ρομαντισμός και η πλοκή είναι συστατικά που κάνουν το μυθιστόρημα του Κώστα Τόλη μια καλή επιλογή για αυτό το καλοκαίρι.

Το βιβλίο-μυθιστόρημα «Στη Λάρισα και οι φτωχοί είναι σνομπ», μια μυθοπλασία με επίκεντρο τη Θεσσαλία και τη σύγχρονη Λάρισα, πρώτο λογοτεχνικό βήμα του Κώστα Τόλη, δημοσιογράφου και εκδότη της καθημερινής εφημερίδας «ΚΟΣΜΟΣ» της Λάρισας, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, από την «Κόσμος Εκδοτική».
Η Πρώτη παρουσίαση έγινε με επιτυχία στον Ιανό στην Αθήνα την Πέμπτη 16/05/2024, ώρα 18:00
Η Δεύτερη θα γίνει στη Λάρισα – Χατζηγιάννειο, την Πέμπτη 30/05/2024, ώρα 19:00 και η Τρίτη στα Τρίκαλα – Πνευματικό Κέντρο την Πέμπτη 6/06/2024, ώρα 19:00. Το βιβλίο, σύντομα, θα είναι διαθέσιμο και για ηλεκτρονικές αγορές από την ιστοσελίδα του.

Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς