Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέσυρε το διαφημιστικό σποτ για τον κορονοϊό με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό, Χρήστο Λούλη, μετά τις αντιδράσεις στα social media και κυρίως στο twitter. Το σποτ επικρίθηκε από πολλούς χρήστες ως σεξιστικό και ορθώς ταχύτατα αποσύρθηκε, αφού φαίνεται σε αυτό ν’ αναπαράγονται σεξιστικά – και ηλίθια να μου επιτραπεί η έκφραση – στερεότυπα που υποβαθμίζουν τον ρόλο της γυναίκας και της συντρόφου.
Η απόσυρση του σποτ ήταν άλλη μία μεγάλη νίκη των social media κι αποτελεί την τελευταία από μια σειρά από άλλες νίκες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και την επιρροή των χρηστών των κοινωνικών δικτύων στη δημόσια σφαίρα.

Υπενθυμίζω πως :
• Τα social media υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη – μετά βέβαια και την αποκάλυψη του Νίκου Μπογιόπουλου – να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.
• Τα social media υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί έρευνα για το video στο οποίο φαίνεται αστυνομικός να χτυπά μοτοσικλετιστή στο κέντρο της Αθήνας.
• Τα social media υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να… παραιτήσει τον Αντώνη Διαματάρη μετά την υπόθεση του μεταπτυχιακού του.
• Τα social media υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ν’ αναστείλει τα προγράμματα τηλεκατάρτισης τύπου «σκοιλ ελικικου».
• Τα social media υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να… παραιτήσει τον 80χρονο Κωνσταντίνο Πατέρα από τη θέση του διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η νίκη αυτή των social media είναι μια νίκη της Δημοκρατίας. Μια νίκη της διαφάνειας.
Την ίδια ώρα, όμως, αυτό το φαινόμενο προκαλεί προβληματισμό για την παρουσία και τον ρόλο των ΜΜΕ στη χώρα, αφού στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις είτε δεν έγινε καμία αναφορά, είτε υποβάθμισαν το θέμα.
Η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη από τη σημερινή.
Οι λόγοι ευνόητοι.
Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ που με διαβάζεις είναι να ασκήσεις κριτική, να συμμετέχεις, να διαμοιράσεις άρθρα, απόψεις και τοποθετήσεις που θα κάνουν τη χώρα μας καλύτερη.
Πώς; Από τον λογαριασμό σου στα social media.

Πηγή : Altsantiri.gr – Μανώλης Καλουδάς