Η μόνη βεβαιότητα για τους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες είναι ότι τους περιμένει ένας σκληρός χειμώνας. Κανείς δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να τους καθησυχάσει ή να εξωραΐσει την εικόνα του εγγύς μέλλοντός μας. Ισα ίσα, η ηγεσία της Ε.Ε., οι τεχνοκράτες, οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, οι κυβερνήσεις περιγράφουν ζοφερά τι μας περιμένει.
Στην αφοπλιστική ειλικρίνειά τους υπάρχει μια κρυφή διάθεση τρομοκράτησης και εκβιασμού των κοινωνιών. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες μεταθέτουν με εξαιρετική ευκολία τον εκβιασμό που τους ασκεί η ρωσική ηγεσία στους πολίτες τους. Τους καθιστούν συνυπεύθυνους της επιλογής τους να φτάσουν στα άκρα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αντί να ανοίξουν μια χαραμάδα συνδιαλλαγής και διπλωματικής εκτόνωσης στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία.

Οι πολίτες της Ε.Ε., τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καλούνται να σηκώσουν το βάρος μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα, μόνο και μόνο για να μη θιγεί η «ιερή αγελάδα» των χρηματιστηρίων ενέργειας και της κερδοσκοπίας που ασκείται σε αυτά, που είναι βασικός παράγοντας της ενεργειακής κρίσης, πριν και σε έναν βαθμό ανεξάρτητα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το καινούργιο εύρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προτείνει πλαφόν στην τιμή αποκλειστικά του ρωσικού αερίου, αλλά όχι στο υγροποιημένο -αμερικανικό ή αραβικό- που γεμίζει τις αποθήκες της Ευρώπης, έχει προκαλέσει ακόμη ένα βαθύ ρήγμα στις χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, έχει ενισχύσει την εκβιαστική ισχύ της ρωσικής ηγεσίας.

Είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Γιατί δεν έχουν όλες ούτε τον ίδιο βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, ούτε τις ίδιες δυνατότητες υποκατάστασης σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής αερίου και αποθήκευσης. Στην πραγματικότητα κάποιες χώρες γίνονται και αυτές θύματα εκβιασμού από την ηγεσία της Ε.Ε., που τις σύρει σε γεωπολιτικούς τυχοδιωκτισμούς με υποβολέα την αμερικανική υπερδύναμη.
Σε κάθε περίπτωση, από αυτή τη σκυταλοδρομία εκβιασμών δεν πρόκειται να θιγούν ούτε η Ρωσία που ήδη αναπτύσσει οικονομικά και γεωπολιτικά αντισταθμίσματα στην Ασία, ούτε οι κολοσσοί των ορυκτών καυσίμων που θα πνιγούν στα υπερκέρδη, ούτε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν στο ενεργειακό χάος.

Θύματα των εκβιασμών είναι η Ε.Ε., που απειλείται με παρακμή, και οι πολίτες της, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα ακόμη μιας κρίσης.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.