Με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή δημοτών, επισκεπτών και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής των δήμων Αγιάς, Τεμπών και των παραλίων του νομού Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μάη 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου στον Πυργετό, με πρωτοβουλία του σωματείου «ΔΙΚΤΥΟ Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ» και των συν διοργανωτών φορέων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των δήμων Αγιάς και Τεμπών, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης και του Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, Ημερίδα, με θέμα: «Λέμε ΟΧΙ στη μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του νομού Λάρισας» με σκοπό, την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής των δήμων Αγιάς και Τεμπών και όλων των παραλίων από τη Λεπτοκαρυά μέχρι τον Αγιόκαμπο για την εγκατάσταση επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας στα παράλια. (Φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης).

Την ημερίδα άνοιξε το μέλος του Δικτύου, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς, ο οποίος είχε και τον συντονισμό αυτής.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους συν διοργανωτές φορείς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τον Δήμαρχο Τεμπών, Γιώργο Μανώλη και τον Πρόεδρο του Δικτύου, Νίκο Ρήγα, ενώ σύντομους χαιρετισμούς έκαναν οι βουλευτές του νομού Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη.

Όλοι τους τάχτηκαν ενάντια στην εγκατάσταση επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας στα παράλια των δήμων Αγιάς, Τεμπών και την ευρύτερη θαλάσσια ζώνη.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Γιώργος Μπάλιας, Νομικός – αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα : «Το θεσμικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Προβλήματα νομιμότητας».
Δεύτερη εισηγήτρια η Φαίη Ορφανίδου, εκπρόσωπος Καθετής Πόρου, με θέμα : «Ο Πόρος αναδεικνύει τα προβλήματα της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και του σχεδιασμού των ΠΟΑΥ». (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Η τελευταία και διαδικτυακή εισήγηση ήταν της Ευστρατίας Καμπούρη, Χημικού – MSc Περιβάλλον, τ. Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος -Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περ/ντος του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα : «Τα προβλήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών – Η προσχηματική συμμετοχή των πολιτών και η εμπειρία ελέγχου. Η περίπτωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΠΟΑΥ».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και η Ημερίδα έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέχρι το τέλος του κόσμου», του Ιταλού σκηνοθέτη Francesko De Augustinis που αναφέρετε στην καταστροφή του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Ποσειδωνίας από τις υδατοκαλλιέργειες.

Πριν από την ημερίδα και από τις 08:00 μέχρι τις 10:00 είχε προηγηθεί ξενάγηση με βάρκες στο Δέλτα Πηνειού, για τους εισηγητές και τους δημοσιογράφους.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν : ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος δήμου Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Δημήτρης Τσέτσιλας και Νίκος Ράπτης, ο εκπρόσωπος τύπου της περιφέρειας, Γιάννης Γιαννακόπουλος, οι Βουλευτές του νομού Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) και ο αντιπρόσωπος του Βουλευτή Μπαραλιάκου Ξενοφώντα από τον νομό Πιερίας, Θανάσης Παπαμιχαήλ, ο Αντιδήμαρχος Αγιάς, Κώστας Ξαφάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάς Ολύμπιος Αθανάσιος, οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων, Πυργετού Λαϊνάς Αθανάσιος, Αιγάνης Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα, Ομολίου Παλάκα Ελένη, Καστρί Λουτρό Σταβάρα Ιωάννη και του Δ.Σ. Νάτσιο Νικόλαο, από την Αλεξανδρινή ο Κίτσιος Ηλίας, ο Πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Μεσαγκάλων Γιώργος Γελαδάρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νέων Πόρων Αγάκος Βασίλειος, ο Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακαντάσης Δημήτριος, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και πολλοί δημότες και επισκέπτες.

Το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού Τεμπών ευχαριστεί τους συν διοργανωτές φορείς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους Αγιάς και Τεμπών για την συνεργασία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Τζιόλη Δημήτριο για την παραχώρηση της αίθουσας και την συμπαράστασή του στην καλή λειτουργία της Ημερίδας, στο σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων Μεσαγκάλων για τη φιλοξενία των εισηγητών και στο σύλλογο Αλιέων Μεσαγκάλων για την ξενάγηση με βάρκες στο Δέλτα Πηνειού.

Δέλτα Πηνειού-01
Δέλτα Πηνειού-02
Δημοτικό Σχολείο Πυργετού
Δημήτρης Κουρέτας
Γιώργος Μανώλης
Βασίλης Κόκκαλης
Λίτσα Λιακούλη
Φαίη Ορφανίδου
Καλεσμένοι-01
Καλεσμένοι-02
Γραμματεία Ημερίδας