Στους δρόμους βγαίνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν μεταξύ άλλων το ολοένα και διογκούμενο κόστος παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται όλες αυτές τις ημέρες συλλαλητήρια σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι δυναμικές κινητοποιήσεις και μπλόκα πραγματοποίησαν οι αγρότες του νομού μας σε Αγιά, Τύρναβο και άλλα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων.

Σήμερα, Δευτέρα, κινητοποίηση με τρακτέρ έλαβε χώρα στα Τρίκαλα, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, με τους αγρότες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη». Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
«Διεκδικούμε το δίκιο μας, το δικαίωμά μας να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Τσέκας, τονίζοντας ότι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα.
Επίσης, συγκέντρωση στον κόμβο της Κουλούρας πραγματοποίησαν οι αγρότες του δήμου Βέροιας, υπογραμμίζοντας πως οι αποζημιώσεις ζημιών του 2022 παραμένουν απλήρωτες και τονίζοντας πως δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Παράλληλα, οι αγρότες στην Ημαθία ξεκίνησαν κι αυτοί κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση της τιμής διάθεσης των προϊόντων τους και για τη μεγάλη αύξηση τους κόστους παραγωγής.
Στην Πελοπόννησο, 140 σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίπολης, στις 25 Ιανουαρίου.
Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που ήδη έγιναν, ενώ σημείωσε ότι την Τρίτη, μέλη της Ομοσπονδίας και αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο με τρακτέρ θα περάσουν από όλα τα χωριά, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ανέφερε ότι σε περισσότερα από 33 χωριά, αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Κάλεσε δε και άλλους να πλαισιώσουν αυτή τη μορφή κινητοποίησης για να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις.
«Αφήνουμε περιθώριο στην κυβέρνηση με τα τρακτέρ στις πλατείες, να δώσει άμεσα απαντήσεις στα προβλήματα των αγροτών, και να μην μας αναγκάσει να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Έχουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, δεν έχουμε κλείσει κανέναν δρόμο. Η ευθύνη πια είναι στα χέρια της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τζέλλας, προσθέτοντας ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα αποστείλει άμεσα και οργανωμένα τα αιτήματα στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην (προεκλογικού τύπου) συνέντευξη που έδωσε για θέματα της οικονομίας, αναφέρθηκε ελάχιστα στους αγρότες-κτηνοτρόφους και τις διεκδικήσεις του, και περιορίστηκε να δηλώσει πως τον απασχολεί το κόστος παραγωγής.
Όσο για τις κινητοποιήσεις, αφού σχολίασε πως κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνονται τα ίδια, είπε απλώς πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις με διάλογο.

Οι διεκδικήσεις
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες-κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:
• μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο
• μείωση της τιμής του ρεύματος
• κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια
• κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη
• προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΕΜ «χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν.
Η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την Κυβέρνηση.
Να βουλιάξουν τα χωριά μας από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ.
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να πιστέψουν όχι μόνο στο δίκαιο των αιτημάτων μας αλλά και στην δύναμη του αγώνα μας που ενισχύεται από τον αριθμό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλουν όπως «που θα βρει τα χρήματα η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας» απαντάμε από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκ να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120εκ για την Aegean, που βρήκε 32 δις. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους ενέργειας, από το ταμείο Ανάκαμψης με δις ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό.
Σε όσους καθησυχάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται όλο και κάτι θα μας δώσουν» τους απαντάμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε με ψίχουλα, με επιδόματα, με voucher και με τα διάφορα pass. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα αλλά και για το αύριο, μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.
Σε όσους εδώ και χρόνια πιπιλάνε την καραμέλα «της αναποτελεσματικότητας των αγώνων» να τους θυμίσουμε το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη πιο πρόσφατα την κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα μήλα υπό την ασφυκτική πίεση των αγώνων μας και της ενότητας μας.
Σήμερα αποστείλαμε ξανά τα αιτήματα που διεκδικούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι βεβαίως γνωστά, τα έχουμε συζητήσει ξανά με τον Υπουργό. Θα περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις της Κυβέρνησης, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας αλλιώς η χρονιά δεν βγαίνει για πολλούς συναδέλφους μας.
Είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για την ζωή του, την επιβίωση της οικογένειας του, την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
• ΒΑΜΒΑΚΙ: Αναπλήρωση στο ύψος του 1€/κιλό για όλους τους παραγωγούς που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.
• Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, Μήλα, Ροδάκινα/νεκταρίνια-Κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε Αχλάδια, Βερίκοκα και Σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και η Σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και την νέα χρονιά.
• Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72€/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.
• Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!
• Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.
• Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στο 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.
• Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
• Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Όλοι στους δρόμους! Με πανελλαδικά συντονισμένες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα, με συσπείρωση στην ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους θα αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.
Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και θα νικήσουμε!».