Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά αύριο Τρίτη, στις 15 Οκτώβρη, και η μέση τιμή διάθεσής του υπολογίζεται ότι θα είναι στα 1,02 έως 1,05 ευρώ. Φέτος, η διάθεσή του θα ξεκινήσει με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά, καθώς ο συνδυασμός της αυξημένης τιμής του και οι υπέρογκοι φόροι αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την τιμή του. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται στο 28% της τιμής του και ο ΦΠΑ στο 24%.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ : Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις οικονομικές της σελίδες, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
Α) Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
Β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Η τιμή εκκίνησης, όπως δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠ), θα είναι 1,02 ευρώ το λίτρο έναντι 1,14 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, σημείωσε όμως ότι θα ισχύσει με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον γεωπολιτικό τομέα.

Η πιο σημαντική πρόταση του ΣΕΕΠ προς την κυβέρνηση αφορά την επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης σε περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών. Λόγω των αυστηρών κριτηρίων που ισχύουν σήμερα αποκλείονται περισσότερες από τις μισές οικογένειες που έχουν ανάγκη να ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν τα κρύα του χειμώνα.

«Οι επιδοτήσεις ανέρχονται στα 57 εκατ. ευρώ τον χρόνο και με μικρή αύξηση του κονδυλίου μπορούν να καλύψουν οικογένειες με πραγματική αδυναμία αγοράς πετρελαίου», επισήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου και υπενθύμισε με νόημα ότι η αύξηση του φόρου είχε επιβληθεί το 2012 για να εξισωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με μόνο στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου. Το μέτρο έφερε μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%, που δεν δικαιολογείται από τη στροφή των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο.
Ο σύνδεσμος, τέλος, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει, με κονδύλια και τεχνογνωσία, την υλοποίηση μέτρων για το λαθρεμπόριο καυσίμων, τη νοθεία και τις πειραγμένες αντλίες. Επικροτεί το μεταφορικό ισοδύναμο και ζητά να επεκταθεί σε όλα τα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.