Μαύρη ημέρα για τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική μουσική, την ελληνική πολιτική. Ο αξεπέραστος Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Συνθέτης, στιχουργός, πολιτικός, ο Μίκης Θεοδωράκης σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του τον 20ο αιώνα και θεωρείται, δικαίως, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες με παγκόσμια απήχηση.
Τις τελευταίες ημέρες παρέμενε σπίτι του σε βαριά κατάσταση, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε αρνηθεί τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Μίκης Θεοδωράκης 1925 – 2021: Έζησε ταραγμένα, έφυγε ήρεμα σε ηλικία 96 ετών. Μουσικός, πολιτικός, αγωνιστής, συγγραφέας. Άφησε το στίγμα του, άλλαξε τη μουσική του 20ου αιώνα. Εκρηκτικός και πάντα αμφιλεγόμενος. Παγκόσμια συγκίνηση και μηνύματα από το εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς την μουσική καριέρα του Μίκη Θεοδωράκη, με την ανεκτίμητη προσφορά του στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κάτω από τον φακό της ελληνικής και διεθνούς δημοσιότητας, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σημείο αναφοράς, σύμβολο και πηγή έμπνευσης. Η πολυτάραχη ζωή του πέρασε από σαράντα κύματα και η πολιτική του δράση έγινε αντικείμενο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων ακόμα και επικρίσεων. Μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις και μία πορεία που σφράγισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είχε παγκόσμια απήχηση. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μυθιστορηματικά και έφυγε «ήσυχα» σε ηλικία 96 ετών.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, ως Πρόεδρος της «Νεολαίας Λαμπράκη», πέρασε από τους Γόννους στις 2 Μάη 1962. Μίλησε στους νέους του χωριού στα γραφεία της νεολαίας και μοίρασε δώρα στους μικρούς μαθητές, οι οποίοι παρά την απαγόρευση από τους διευθυντές των σχολείων (Δημοτικού και Γυμνασίου), κατέκλεισαν το χώρο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω από κοντά τον Μίκη. Η δεύτερη είναι τον Σεπτέμβρη του 1974 μετά την μεταπολίτευση σε μια επεισοδιακή συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Αλκαζάρ, με τα αεροπλάνα της 110 Π.Μ. να πετάνε κυριολεκτικά πάνω απ’ τα κεφάλια μας για να μην ακούγεται η μουσική και τον Θεοδωράκη να ορίεται στη σκηνή για τον τρόπο που διάλεξαν να παρέμβουν τα υπολείμματα της χούντας. Η βραδιά εκτός της συναυλίας θα μου μείνει αξέχαστη γιατί μια ομάδα νέων, αφού πρώτα βοηθήσαμε την αποστολή και τους τεχνικούς και το βράδυ συνοδεύσαμε διακριτικά τους μουσικούς στον καθιερωμένο τότε πατσά στον «Σταθμό Λαρίσης», όπου πήρα και τα σχετικά αυτόγραφα των Θεοδωράκη, Φαραντούρη, Θωμόπουλου και του ντράμερ, υπογραφές στο πίσω μέρος του μπλοκ αποδείξεων του εστιατορίου…


Στην πατρίδα του η κηδεία. Στον Γαλατά Χανίων θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του μεγάλου Έλληνα, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ ένα αφιέρωμα της ΕΦ.ΣΥΝ., που επιμελήθηκε ο Στράτος Ιωακείμ.