Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. «Ξενώνας Ραψάνης», διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Φασούλα «Η Ραψάνη, ιστορία –λαογραφία –τραγούδια» που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης Ραψάνης, στην πλατεία της Ραψάνης, την Κυριακή 20 Ιουνίου και ώρα 11:30 π .μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, ιστορικός, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., και ο κύριος Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός και ιστοριοδίφης, ζώσα πηγή της ιστορικής συνέχειας της Λάρισας. Προλογίζει η βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνη της Δ. Β. Ραψάνης, Χάιδω Πανταζή.

«Μια μικρή ιστορία της Ραψάνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάβα των χρόνων και όπως καταγράφηκε στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, που πέρασαν ως ταξιδευτές ή ασχολήθηκαν ως επιστήμονες κι ερευνητές, από την εποχή ακόμη των θρύλων, των δοξασιών και των πρώτων ιστορικών πηγών μέχρι τις σημερινές ημέρες του διαδικτύου και της ψηφιακής πληροφορίας. Ένα ιστορικό αφήγημα για την κοινότητα, τους ανθρώπους της και τις δραστηριότητές τους, που βασίζεται όχι μόνο στις ιστορικές και τεκμηριωμένες πηγές αλλά και στους χώρους που έπλασε η συλλογική φαντασία και η κοινοτική μνήμη, στην παράδοση, στα έθιμα, τα τραγούδια. Η Ραψάνη κουβαλά πάνω της 600 χρόνια γραπτής ιστορίας. Υπήρξε ανέκαθεν, από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα χρόνια του ελληνικού κράτους, ένα καθαρά χριστιανικό χωριό. Πέρασε χρόνια ακμής και χρόνια δυστυχίας, χρόνια ειρηνικά και χρόνια πολέμων, αλλά πάντοτε, μετά από κάθε κακοτυχία, έβρισκε ξανά το δρόμο της και πρόκοβε. Με τα χρόνια το χωριό άλλαξε. Οι κάτοικοι –λιγοστοί πια– συνεχίζουν την ιστορία του, οι απόδημοι με τις επισκέψεις τους συντηρούν τις μνήμες και τους δεσμούς τους, ενώ η τεχνολογία διευρύνει καθημερινά τη μορφή της κοινότητας.» [απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Φασούλα].

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Σάββατο 19 Ιουνίου :
17:00 (Σημείο συνάντησης Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης): Ένας περίπατος στο χωριό, με αφορμή τις ιστορίες του βιβλίου, περπατώντας και συζητώντας ,παρατηρούμε τα ιστορικά σημεία ,καταγράφουμε και δημιουργούμε με τα παιδιά ένα χάρτη του χωριού. Κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους , απαραίτητη η συνοδεία των μικρών παιδιών από τους γονείς..
20:00 (Σημείο συνάντησης κεντρική πλατεία Ραψάνης): Με την κυκλοφορία του νέου της δίσκου η Banda Entopica εγκαινιάζει τα live του καλοκαιριού με μια πατινάδα στα σοκάκια της Ραψάνης. Θα περπατήσουμε στο χωριό με συνοδεία από μουσικές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Σε όλες τις εκδηλώσεις απαιτείται αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.