Παρουσιάζεται τη Δευτέρα στη Λάρισα το νέο (ιστορικό) βιβλίο του Π.Λάλου

Την Δευτέρα 20 Δεκ. 2021, παρουσιάζεται το βιβλίο του Παύλου Λάλου «Η περιοχή της Ελασσόνας (Περραιβία) κατά την Τουρκοκρατία, 1423-1912», έκδ. ΦΑΟΣ Καρδίτσα, σελίδες 330, στο φιλόξενο χώρο (σκεπαστό αίθριο) του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, στον Άγιο Κων/νο. Ώρα προσέλευσης 4,30 μ.μ. και έναρξη περίπου 5 μμ. Διοργανωτές ο Σύλλογος Κρανιωτών Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ Λαρίσης & Περιχώρων και το 5ο Δημοτικό. Παρουσιάζουν οι: Γιώργος Ι.Μπαλής (συγγραφέας) και ο Βασίλης Καραβίδας (δάσκαλος-συγγραφέας). Ο Π.Λάλος θα κλείσει με τα περί της συγγραφής του βιβλίου. Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος Συλλόγου των Κρανιωτών κ. Λάμπρος Γκονέλας και ο Διευθυντής του 5ου Δημ. κ.Δημήτρης Μπίλης. Υπάρχουν μουσικές εκπλήξεις, στο πνεύμα των 200 χρόνων από το 1821, από μέλη του ΗΧΟΥ ΓΗΓΕΝΗ Θανάση Ζιώζια (βιολί)- Πάνο Κράια (κιθάρα) και Παύλο Λάλο (τραγούδι). Θα διατεθεί το βιβλίο, καθώς και ορισμένα από τα προηγούμενα του συγγραφέα, που δεν έχουν εξαντληθεί.
Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, λόγω πανδημίας: μάσκες, απολυμαντικά χεριών και αραιά τα καθίσματα, ο χώρος είναι ανοιχτό προαύλιο αλλά σκεπαστό για περίπτωση ψιχάλας.
*Το βιβλίο παρουσιάζεται πρώτα στην Ελασσόνα, Κυριακή 19.12.21, στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα πρώην ΔΕΥΑΕΛ, πάνω από το θέατρο Β. Φαρμάκη, με διοργανωτή τον Δήμο Ελασσόνας.
Περίληψη
Το βιβλίο αναπτύσσει το θέμα της μακροχρόνιας σκλαβιάς της περιοχής Δήμου Ελασσόνας (αρχαία Περραιβία) ως το 1912. Πως έγινε η κατάκτηση το 1423 και τι επακολούθησε αυτής, ποιες οι επιπτώσεις στον Ελληνόφωνο πληθυσμό και στους βλαχόφωνους, πόσοι από τους Οθωμανούς- μουσουλμάνους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, τι θεσμούς διατήρησαν οι κατακτητές και τι θεσμούς καθιέρωσαν, ποια ήταν η νέα Χριστιανική «αρχοντία» που προέκυψε (Δημογέροντες- Αρματολοί), τι έγινε με την εκκλησία και τις Μονές- Ασκηταριά, τι έγινε με τη φορολογία και την παραγωγή πλούτου, πότε σημειώνεται αφύπνιση (Διαφωτισμός) και πως η Ελληνόφρονη Παιδεία έφερε την συνένωση όλων των υπόδουλων απέναντι στις προπαγάνδες Ρουμάνικες και Βουλγάρικες (Μακεδονικός Αγώνας) κλπ. Πως έγινε η επαναχρησιμοποίηση του ονόματος της Περραιβίας και ποιος ο ρόλος των ξένων περιηγητών; Ακόμη πόσες μεγάλες εξεγέρσεις έγιναν (και από ποιους) στην περιοχή (1822, 1854, 1878), ποιες οι φάρες των αγωνιστών, τι έγινε με τον πόλεμο του 1897, και με του 1912.
Μέσα σε 12 ΚΕΦΑΛΑΙΑ με ειδικά υποκεφάλαια το βιβλίο παραθέτει συγκεντρωτικά την ιστορία της περιοχής, βασισμένη σε πηγές, με τρόπο εύληπτο στους πολλούς, αλλά και με τεκμηρίωση που απαιτούν οι ειδικοί.