«Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ / ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στο γιαλό» τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος το μακρινό 1971, ωστόσο οι στίχοι θα μπορούσαν να είναι σημερινοί. Καταμεσής του θέρους, χωρίς ωστόσο τίποτα να θυμίζει τη θερινή ραστώνη άλλων εποχών, η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο σε σχέση με την πανδημία. Οι επιστήμονες δεν κρούουν απλώς τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά καθημερινά χτυπάνε καμπάνες, αφού από τις αρχές Αυγούστου η χώρα έσπασε το φράγμα των 100 κρουσμάτων την ημέρα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική.
Μόλις την Πέμπτη επιβλήθηκε το πρώτο τοπικό λοκ ντάουν σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό και μόλις χθες οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη χώρα, αφού «ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από Covid-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι». Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική.
Οι γιατροί μας πολεμούν χωρίς όπλα και οι πολίτες καλούνται να φορούν μάσκες ενώ κανείς δεν τους χορηγεί μάσκες, καλούνται να μη συνωστίζονται στα ΜΜΜ ενώ το κράτος δεν πυκνώνει τα δρομολόγια, ο… απηνής διώκτης των fake news Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κυνηγάει «ψεκασμένες» αναρτήσεις στα social media, ενώ ρασοφόροι ανενόχλητα διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική.
Καθημερινά πια επιδημιολόγοι, υγειονομικοί, ερευνητές και αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και επισημαίνουν κρίσιμες πράξεις και παραλείψεις. Η χώρα μας μπήκε επί μήνες σε σκληρή καραντίνα -με συνέπειες στην καθημερινότητα, στην οικονομία, αλλά και με οικειοθελή εκχώρηση ατομικών ελευθεριών από όλους μας- ώστε να προετοιμαστεί έναντι της πανδημίας. Μήνες μετά βρίσκεται στο ίδιο σημείο: ανεπαρκείς δομές πρωτοβάθμιας υγείας, υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στροφή στον ιδιωτικό τομέα, ανεπάρκεια εξοπλισμού. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική.
Οι πολίτες, πάλι, δεν είναι επ’ ουδενί εφησυχασμένοι -πολλώ δε μάλλον, δεν νιώθουν ασφαλείς- ούτε ως προς την πανδημία, ούτε προς την οικονομία. Και τώρα πια δεν χωράνε καθόλου ψέματα κι ας πέσουν στον γιαλό…
Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.