Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εμφανίζει τη χώρα μας στην 107η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πέρσι ήμασταν στην 108η θέση. Αυτό είναι ένα επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Πράγμα που σημαίνει πως αν αυτή η κυβέρνηση αποτελέσει το παράδειγμα για τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου θα χρειαστεί να περάσει ένας αιώνας για να βρεθούμε, ως χώρα, στις πρώτες θέσεις.

Η έκθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμετωπίστηκε με σκαιότατο τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σκέρτσος επιτέθηκε στη διεθνή οργάνωση λέγοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”». Οντως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η ελευθερία του Τύπου για να την αφήσεις και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αν ο κ. εκπρόσωπος μελετούσε περισσότερο τους λόγους που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Ελλάδα στην 107η θέση θα ήταν πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η κατάταξη, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων.
Αναφέρουμε τα σημαντικότερα: Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μέσω του Predator και με τις κλασικές επισυνδέσεις από την ΕΥΠ. Διώξεις κατά δημοσιογράφων με σκοπό τον εκφοβισμό τους (οι λεγόμενες διώξεις SLAPP). Μειωμένη αξιοπιστία των κρατικών ΜΜΕ λόγω του ελέγχου της κυβέρνησης πάνω σε αυτά. Συγκέντρωση της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Αναποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΕΣΡ και η… Επιτροπή Δεοντολογίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αλήθεια, τι απ’ όλα αυτά δεν ισχύει και τι απ’ όλα αυτά συνάδει με την ελευθερία του Τύπου; Σε αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Σκέρτσος αντί των βαρύγδουπων δηλώσεων που έκανε κατά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και των κούφιων αναφορών για το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι η ελευθερία του Τύπου.
Δεν το έπραξε. Κι αυτό σκόπιμα. Διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την ελευθερία του Τύπου, αλλά αντιθέτως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για την περιστολή της. Υπό αυτό το πρίσμα η 107η θέση είναι μια καλή θέση.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.