Α. Ο δεκάλογος κατά του κορωνοϊού από έναν Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ
Ο Μανώλης Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad.
Με μια ανάρτησή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook δίνει τον εξής δεκάλογο προφύλαξης από τον κορωνοϊό:
Μερικές συμβουλές σχετικά με τον κορωνοϊό για τους φίλους μου:

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορείς και να μεταδίδετε τον ιό εν αγνοία σας. Για να περιορίσετε την εκθετική του ανάπτυξη, ελαχιστοποιήστε τη συμμετοχή σας σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια, χειραψίες και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

2. Οι βασικοί λόγοι που οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλοί, ειδικά στην Κίνα, είναι η επιστήμη, η ανίχνευση, η αναγνώριση, οι κλινικές δοκιμές, η ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς αυτά, σήμερα θα μιλούσαμε για εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

3. Μην γελάτε με τον ιό: α) ο ρυθμός εξάπλωσης του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη · β) η θνησιμότητα του είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη · γ) η έμφυτη ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη · δ) δεν υπάρχουν εμβόλια γι ‘ αυτόν, σε αντίθεση με τη γρίπη · ε) η ασυμπτωματική εξάπλωση του σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. Μικρές διαφορές στην εκθετική εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, γι ‘ αυτό μην τον υποτιμάτε.

4. Μην φοράτε μάσκα προσώπου. Συσσωρεύει μικρόβια που στη συνέχεια θα απλώσετε στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στους αγαπημένους σας, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Αν είστε άρρωστοι, και πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατέψετε τους άλλους. Αλλά αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν και θα λείψουν πολύ στα νοσοκομεία και στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Γι ‘ αυτό σας παρακαλώ μην τις μαζεύετε στο σπίτι χωρίς λόγο.

5. Εάν είστε πραγματικά άρρωστοι με ήπια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, για να αφήσετε χώρο για πιο σοβαρά περιστατικά. Πιθανόν να φταίει η γρίπη, αλλά ακόμα και αν είναι κορωνοϊός, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, και τίποτα που μπορεί να κάνει το νοσοκομείο για περιστατικά με ήπια συμπτώματα. Κρατήστε λοιπόν τα κρεβάτια για όσους χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές για την αναπνοή.
6. Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια ως μολυσμένη. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε το άγγιγμα του προσώπου σας. Αντικαταστήστε χειραψίες με χτυπήματα στον αγκώνα. Αντιμετωπίστε το κινητό σας ως συνεχώς μολυσμένο, σκουπίστε το με απολυμαντικά μαντήλια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Σπρώξτε πόρτες ανοιχτές με τα πόδια, τραβήξτε πόρτες ανοιχτές με ένα μαντηλάκι ή το πίσω μέρος του χεριού. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά τα μικρόβια θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.

7. Εάν είμαστε παρανοϊκοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εκθετική του ανάπτυξη, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να ανταπεξέλθει με έναν πιο αργό ρυθμό στα σοβαρά περιστατικά. Ναι, είστε υγιείς και δεν θα αρρωστήσετε. Ναι, ίσως όλοι όσοι γνωρίζετε τελικά εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των λοιμώξεων. Εάν επιβραδύνουμε αυτό το ποσοστό, τα νοσοκομεία μας δεν θα διαλυθούν, και η θνησιμότητα θα διατηρηθεί πολύ χαμηλότερη.

8. Τελικά, ο ζεστός καιρός πιθανόν θα σταματήσει την εξάπλωση των ιογενών σωματιδίων, με περισσότερη κυκλοφορία του αέρα, περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, περισσότερο ηλιακό φως και υπεριώδη έκθεση που μετουσιώνουν τον ιό, βοηθώντας να σταματήσει η εκθετική ανάπτυξη της επιδημίας. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη εμφάνιση του κορωνοϊού να έχουμε εμβόλιο, και τότε θα μιλάμε απλά για άλλο ένα “εμβόλιο της γρίπης”. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, γι ‘ αυτό αντιμετωπίστε το σαν πανδημία, για να αποφύγετε να ζήσετε πραγματικά μία.

9. Το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου είναι φοβερό. Έχω ακυρώσει τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό εργαστήριο με άλλα πέντε εργαστήρια, μια ομιλία στο Ελληνικό Προξενείο, και ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω, περνάω περισσότερο χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, δημοσιεύοντας αυτό το post και δουλεύοντας για σημαντικές εργασίες και επιχορηγήσεις. Μια αυτο-επιβαλλόμενη απαγόρευση ταξιδιού είναι πραγματικά πολύ καλή, και εστιάζει εκ νέου την προσοχή μου στα σημαντικά πράγματα.
10. Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι εκτιμήστε την φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό)
Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.

Β. Η πλανητική κυριαρχία του κορωνοϊού.
Γράφει ο Κώστας Δεληγιάννης

Φυσικά δεν οφείλεται στην «κορώνα» του. Η δύναμη του οφείλεται στο γεγονός ότι συνδέεται η δράση του με αιώνιους νόμους της φύσης και της ζωής. Ότι δηλαδή και μόνον ένας μονοκύτταρος στοιχειώδης μικροοργανισμός ,από ένα τεράστιο αριθμό παρόμοιων που συμβιούν με τους πολυκύτταρους- ανάμεσα στους οποίους και ο άνθρωπος-,μπορεί στην εξελικτική πορεία του έμβιου κόσμου, να καθηλώσει όλη την δομή της ανθρωπότητας. Δυνατότητα που εκφράστηκε στο παρελθόν και με άλλους μικροοργανισμούς, με επιδημίες επιζωοτίες και επιφυτείες. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις ,μπορούν να αντληθούν και κάποια άλλα συμπεράσματα. Ότι τα πάντα στον πλανήτη ΓΗ αλληλεπιδρούν αδιάκοπα και δεν υπάρχει γωνιά όπου μπορεί να κρυφτεί ο οποιοσδήποτε. Ότι η παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα δρα σε έναν πλανήτη όπου τα πάντα καθορίζονται από αιώνιους συμπαντικούς νόμους. Γι αυτό και ο άνθρωπος έχει μεγάλη ευθύνη με την παρέμβαση του στη φύση. Έπρεπε να περάσουν πολλοί αιώνες για να γίνει υπέρβαση της μηχανιστικής αντίληψης και της οικονομικής μεγέθυνσης, και να αρχίσει μια ολιστική προσέγγιση για την βιώσιμη ανάπτυξη και την Αειφορία. Που ακόμη είναι στα σπάργανα, με άτολμες προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης. Με κίνδυνο ακόμη χρήσης πυρηνικών οπλών ,με κίνδυνο ολικής καταστροφής της ζωής. «Εδώ και τώρα» ανάπτυξη και με οποιοδήποτε τρόπο, όπως διατείνονται και επιχειρούν οι άρπαγες του παγκόσμιου πλούτου , οι καταπατητές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των κύκλων της φύσης, επιδεινώνει τα αδιέξοδα . Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι «αγορές» είναι ανίσχυρες μπροστά στους νόμους της φύσης και η επιστήμη οφείλει να αναπροσανατολίσει το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της, με στόχο την αποκατάσταση των κύκλων της φύσης και την προστασία της ζωής στον πλανήτη ΓΗ.