Με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πρώην δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας ανακοινώνει  :
Με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους γεωργοκτηνοτροφους της ευρύτερης περιοχής του πρώην δήμου Νεσσωνος και Ελάτειας ο πρόεδρος του τοπικού αγροκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής αναφέρει τα εξής :

1)Παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, της ακαρπίας των αμυγδάλων του 2017-και ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί οι ανάλογες πληρωμές -χρήματα δεν έχουν πάρει οι αγρότες διότι δεν υπάρχουν . Οι εξατομικεύσεις των αποζημιώσεων έχουν μείνει στα χαρτιά και παραπέμπονται για πληρωμή το 2021 σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Βορίδη.
2) Αντίστοιχα την ίδια και χειρότερη τύχη έχει η ζημιά, που έγινε λόγω παγετού το 2017, στα ελαιόδεντρα της περιοχής, τα πορίσματα των οποίων εκκρεμούν ακόμα, και για χρήματα βέβαια ούτε κουβέντα.
3) Για τη ζημιά στην αμυγδαλοκαλλιέργεια του 2019 η μεγαλοψυχία του υπουργείου γεωργικής ανάπτυξης, εξαντλήθηκε στα 80 ευρώ ανά στρέμμα -χρήματα που ναι μεν εισπράχθηκαν άμεσα- αλλά δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε το 20 % του κόστους παραγωγης.Και δυστυχώς καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς των υπευθύνων για την ένταξη του σε καθεστώς κανονικής αποζημίωσης , λες και τα χρήματα αυτά αποτελούν δώρο από πλευράς του υπουργείου και όχι εισφορές των αγροτών.
4)Στο μεν θέμα της οικ.στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω Κορωναίου- με 4 ευρώ ανά παραγωγικό ζώο(αιγοπρόβατα)- η συνεισφορά της πολιτείας έμεινε στα λόγια, μιας και ούτε αυτά τα χρήματα έχουν αποδοθεί ακόμα.

Είναι αντιληπτό ότι τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η ευρύτερη περιοχή, έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση τους αγρότες, οι οποίοι είδαν και τη φετινή παραγωγή των αμυγδάλων να καταστρέφεται με τον ΕΛΓΑ , ναι μεν να βρίσκεται σε διαδικασία επιτόπιου ελέγχου ,αλλά το χρονικό διάστημα μέχρι τις αποζημιώσεις ,να είναι πλέον με τους ρυθμούς αυτούς πολύ μεγάλο.
Αν λάβουμε υπόψη
• τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεσες διαδικασίες πληρωμών και αποζημιώσεων (αποζημιώσεις σε 3μηνες),
• τις εξαγγελίες για το αγροτικό πετρέλαιο και για τη μείωση συντελεστών φορολογίας, ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
• καθώς και τα καρτέλ των λίγων εμπόρων αγοραστών των γεωργικών προϊόντων που καθορίζουν προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων του μόχθου μας
• τις υποσχέσεις για την άμεση αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ και την ένταξη σε αυτόν και άλλων ζημιογόνων αιτίων τότε δυστυχώς η επιβίωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα που παραμένει όρθιος και ζωντανός -μόνος του όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής κατάρρευσης της οικονομίας, είναι αβέβαιη και πολύ δύσκολη.

Η ώρα των λόγων τελείωσε για όλους τώρα είναι η ώρα των πράξεων.

Ο Πρόεδρος Αποστόλου Κώστας