Επί μια δεκαετία, η τεράστια πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων μετράει οικονομικές πληγές. Κόπηκαν οι μισθοί, περικόπηκαν οι συντάξεις, καταργήθηκαν δώρα και επιδόματα. Ο μέσος συνταξιούχος έχασε τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός του. Και αυτή η οικονομική αιμορραγία είχε τη σφραγίδα των ταγών της νομιμότητας.
Των βουλευτών, δηλαδή, που με συνοπτικές διαδικασίες υπερψήφιζαν τα μνημονιακά νομοθετήματα, τα οποία επέβαλλαν τις περικοπές. Των δικαστικών λειτουργών, ιδιαίτερα των μελών των ανώτατων δικαστηρίων, που καλούνταν να διαπιστώσουν αν οι περικοπές αυτές ήταν συμβατές με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και τις περισσότερες φορές δεν είδαν κανένα πρόβλημα. Των στελεχών της φορολογικής διοίκησης, που όφειλαν να ερευνήσουν και το τελευταίο ευρώ εισοδήματος, δαπάνης ή αποταμίευσης.

Οι απλοί συνταξιούχοι, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις, δεν κατάφεραν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους και τα ισχνά εισοδήματά τους. Καλύτερη τύχη είχαν, όμως, συνταξιούχοι δικαστικοί, των οποίων οι προσφυγές δικαιώθηκαν με αποφάσεις που κρίνονταν από σώματα απαρτιζόμενα από συναδέλφους τους.
Ωφελημένοι από αυτές τις αποφάσεις ήταν και βουλευτές, των οποίων η σπουδή να διεκδικήσουν, αναδρομικά, αποδοχές προκάλεσε πολλές φορές κατακραυγή. Μπορεί η διεκδίκησή τους να ήταν νόμιμη. Αλλά κοινωνικά και πολιτικά θεωρήθηκε ανήθικη. Γιατί αποτελεί προφανή πρόκληση οι νομοθέτες και οι ελεγκτές της εφαρμογής του νόμου να αυτοεξαιρούνται από τον κανόνα που τον θεωρούν αυτονόητο για όλους τους άλλους.
Αυτή η τουλάχιστον ενοχλητική συμπεριφορά από τους «φύλακες του νόμου» απογειώθηκε σε κανονική, κατάφωρη παρανομία με την αποκάλυψη της φοροαποφυγής τους. Δηλαδή της απόκρυψης των εισοδημάτων που κέρδισαν -και καλώς κέρδισαν- ως αναδρομικά για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Η αποκάλυψη ότι ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα αναδρομικά βρίσκονται μερικές εκατοντάδες συνταξιούχοι βουλευτές και δικαστικοί κάνει τη διαφορά στην ανακοίνωση ρουτίνας της ΑΑΔΕ.
Και η εικόνα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδριάζει αύριο, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής δίκης που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση, για να αποφύγει πάση θυσία την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων. Εδώ, η σύγκρουση νομιμότητας και υποκρισίας χτυπάει κόκκινο.

ΠΗΓΗ : ΕΦ.ΣΥΝ.