Η Ελευθερία Μπουκουβάλα, κόρη της Γοννιώτισσας, Μαρίας Ελευθερίου Δεδικούση, εκπροσώπησε ως έφηβη βουλευτής, τον νομό Κοζάνης, προερχόμενη από το Γενικό Λύκειο Σερβίων, στην ΚΕ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.

Η ίδια καταθέτει την προσωπική της εμπειρία από το πρόγραμμα αναφέροντας σχετικά :

«Την προσωπική μου εμπειρία μόνο όμορφες λέξεις θα μπορούσαν να την αποτυπώσουν. Κάθε χρόνο, 300 έφηβοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό αποκτούν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πενθήμερο ταξίδι στην πρωτεύουσα της χώρας, να γνωρίσουν βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, καθώς και το πολιτικό σύστημα της χώρας εκφράζοντας τις απόψεις τους και συμμετέχοντας ενεργά σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Φέτος, δόθηκε και σε εμένα η ευκαιρία να αναδειχθώ Έφηβη Βουλευτής της ΚΕ’ Συνόδου, εκπροσωπώντας το Νομό Κοζάνης. Μολονότι η πανδημία στάθηκε εμπόδιο στη συνάντησή μας στην Αθήνα, αυτή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (για πρώτη φορά και ίσως τελευταία) μεταξύ των ημερομηνιών 14 με 16 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Το ευρύτερο θέμα της φετινής συνόδου ήταν: «Το Περιβάλλον, ο Τόπος μου, ο Κόσμος μου». Το θέμα αυτό χωριζόταν στις εξής υποενότητες: (Α) Περιβάλλον και Εκπαίδευση, (Β) Περιβάλλον και Πολιτισμός, (Γ) Περιβάλλον και Άνθρωποι που μετακινούνται, (Δ) Περιβάλλον και νέες Τεχνολογίες και (Ε) Περιβάλλον και Κοινωνικές Ανισότητες.

Η Ε΄ ομάδα στην οποία ανήκα κι εγώ συζήτησε και προβληματίστηκε σχετικά με τις διαφορετικές διαστάσεις της φτώχειας στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Μιλήσαμε για την έννοια της ανισότητας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μία κοινωνία φτωχών αδυνατεί να προοδεύσει και αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς επιστημονικού περιβάλλοντος. Ακόμα, προτείναμε λύσεις για την άμβλυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Σε όλη τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων κυριαρχούσε κλίμα συνεργασίας και δημοκρατικό πνεύμα, δίνοντας έτσι στον καθένα από εμάς την ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης. Δεν θα έπρεπε να παραλείψω την εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το θέμα της Συνόδου με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Απόστολο Πάνα και με τον επίκουρο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκο Μπελαβίλα. Έτσι, μέσα από τον πολιτισμένο διάλογο μαζί τους καταφέραμε να καταθέσουμε προτάσεις και προσπαθήσαμε να αγγίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του θέματος.
Το πιο σημαντικό που καταφέραμε όμως με την ομάδα μου ήταν ότι με την ομιλία που εκφωνήθηκε στην διαδικτυακή συνεδρίαση της Μεγάλης Ολομέλειας, στην οποία προήδρευσε ο κ. Κώστας Τασούλας (Πρόεδρος της Βουλής) και παρευρίσκονταν πολιτικά πρόσωπα, διατυπώθηκαν οι απόψεις όλων μας. Ακούστηκαν νεανικές φωνές και επίκαιροι προβληματισμοί για το περιβάλλον, τους παράγοντες που το επηρεάζουν και την επιτακτική ανάγκη προστασίας του. Στη συνέχεια μας δόθηκε η πολύτιμη ευκαιρία να απευθύνουμε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τα χαρακτήρισε καίρια αλλά και στοχευμένα. Ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά δύσκολος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως τα σχολεία και οι ευαισθητοποιημένοι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βιωματική προστασία του μέσω της ”υιοθεσίας” χώρων πρασίνου και πάρκων στις κατά τόπους γειτονιές όπου ζουν. Διαπίστωσε επίσης, ότι οι ομάδες κατάφεραν να εντοπίσουν και παράλληλα να υποδείξουν τα σοβαρά προβλήματα (ανισότητες, περιβάλλον, φτώχεια) και τόνισε ότι πλέον στόχο αποτελεί η εύρεση λύσεων και η τέλεση έργων, καθώς εκεί έγκειται η άσκηση πραγματικής πολιτικής.

Μετά τη Μεγάλη Ολομέλεια, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής, παρακολουθήσαμε και απολαύσαμε τη διαδικτυακή συναυλία που δόθηκε από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου Αλίμου. Ο κύκλος των εργασιών της Συνόδου της Βουλής των Εφήβων έκλεισε με την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε δια ζώσης στην Αθήνα, για να μεταφέρουμε την ζωντάνια μας μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς δεν καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε φέτος, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, που επιβάλλει η πανδημία.
Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, εκτός από την αποκόμιση γνώσεων και τη γέννηση γόνιμων προβληματισμών, γνώρισα συνομηλίκους μου με όραμα, γεγονός που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Συνδιαλέχθηκα με καλλιεργημένους νέους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι «ήρθαν» στη Βουλή με πολλές ιδέες και προτάσεις, έτοιμοι να ακούσουν και να ακουστούν.
Η ανάμνηση αυτή πάντα θα με πλημμυρίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον».

Να τονίσω τέλος ότι η Ελευθερία Μπουκουβάλα, τιμήθηκε από το Λύκειό της για το 1ο Βραβείο μουσικής σύνθεσης που απέσπασε στον 6ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια : εκπαιδευτικές γέφυρες».