Και μια αισιόδοξη ανακοίνωση από το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της Οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια, όπου οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν το βάζουν κάτω και όπως λένε οι ίδιοι προετοιμάζονται, αναδιοργανώνονται, σε μία προσπάθεια να μετατρέψουν την αναγκαστική προσωρινή εσωστρέφεια σε παραγωγική διαδικασία για το μέλλον :

«Η σημερινή φθινοπωρινή καταχνιά στην αυλή του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια, συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τη «χειμερία νάρκη» που διάγει, κλειστό και αυτό, για να προστατεύσει και να προστατευθεί.
Και περιμένει. Χωρίς βέβαια άλλη επιλογή. Με ηρεμία, προσοχή, ψυχραιμία, υπομονή, πίστη και ελπίδα. Και προετοιμάζεται. Και αναδιοργανώνεται. Σε μία προσπάθεια να μετατρέψει την αναγκαστική προσωρινή εσωστρέφεια σε παραγωγική διαδικασία για το μέλλον. Και με το δεδομένο ότι η εναλλαγή των εποχών στη φύση και στην ιστορία δεν σταματάει ποτέ. Και την εύλογη πεποίθηση ότι η άνοιξη δεν μπορεί παρά να διαδεχτεί κάποτε την καταχνιά.
Τότε, όλες οι δυσκολίες θα υποχωρήσουν. Η απραξία θα σταματήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού θα ξανασμίξουν. Όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα μπορέσουν να ξανανθίσουν. Παρόμοιες ή και διαφορετικές σε σχέση με πριν. Όλες όμως πιο δυνατές και πιο δυναμικές από πριν.
Ως τότε όμως, προσοχή. Καλή δύναμη σε όλους. Και καλή αντάμωση».