Ανεκτίμητα κειμήλια και τεκμήρια που αφορούν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την ένωσή της με την ελεύθερη Ελλάδα το 1881 θα εκτεθούν για πρώτη φορά στη Λάρισα και ευρύτερα στη Θεσσαλία.
Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ», γίνεται σε συνεργασία του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού. Θα παραμείνει ανοιχτή προς το κοινό έως τον Μάρτιο του 2022.

Ο Δήμος Λαρισαίων που συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις με σειρά παρουσιάσεων όπως το video mapping που προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο στον τοίχο της Λέσχης Αξιωματικών, η παράσταση που ετοιμάζεται για τις 3 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο, το τραγούδι «Ελλάς 1821» που συνέθεσε ο Χρήστος Κτιστάκης και ερμήνευσε η Indonnation, είναι μερικές από αυτές.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τα εγκαίνια, η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» είναι η κορωνίδα αυτών. «Γιορτάζουμε την ελληνική επανάσταση για να αποδώσουμε τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός ελεύθερου και σύγχρονου κράτους, θυμίζοντας τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στη διεθνή κοινότητα τη σημασία αυτού του αγώνα», σημείωσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νίκος Λιούπας επανέλαβε την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε κάθε προσπάθεια προβολής της ιστορίας μεταξύ αυτών η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο και αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας του με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Έφη Παπαχατζοπούλου.

«Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο και αφορμή να διεισδύσουμε στην κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας που οδήγησε στην εθνική μας ανασυγκρότηση, να στοχαστούμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος» συμπλήρωσε η Δ/ντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού η οποία ευχαρίστησε το Εθνικό Μουσείο για την τιμή της πρόσκλησης κι ιδιαιτέρως τις ιστορικούς, επιμελήτριες της έκθεσης κ.κ. Νικολέττα Ζυγούρη και Αγγέλα Βιδάλη.

Πηγή : ΚΟΣΜΟΣ