Σημερινά θέματα : Διαχρονικά 1-2, Τρόφιμα, Για το γάλα, Ξενικά είδη, Citriodiol.

Διαχρονικό 1 : Μην μετανιώνεις για αυτά που έδωσες. Άσε τους άλλους να μετανιώσουν που δεν τα εκτίμησαν. Γιάννης Ρίτσος.

Διαχρονικό 2 : Πιείτε νερό εκεί όπου πίνει το άλογο. Τοποθετήστε το κρεβάτι σας εκεί όπου η γάτα κοιμάται άνετα. Φάτε φρούτα εκεί όπου σταματά το σκουλήκι. Επιλέξτε τα μανιτάρια που έχουν μύγες. Φυτέψτε ένα δέντρο εκεί όπου σκάβει ένας τυφλοπόντικας. Φτιάξτε ένα σπίτι εκεί όπου ένα φίδι συναντάτε. Σκάψτε ένα πηγάδι εκεί όπου τα πουλιά φωλιάζουν στη ζέστη. Πηγαίνετε στο κρεβάτι και σηκωθείτε με τις κότες, θα έχετε μια χρυσή προοπτική για την ημέρα. Κοιτάζετε συχνά τον ουρανό και οι σκέψεις σας θα είναι καθαρές και ελαφριές.

Τρόφιμα … : Στην Αγγλία στον κοροναϊό απορρίπτονται το 14% των τροφίμων από τους καταναλωτές, ενώ προ κοροναϊού πετούσαν το 24% (ομάδα WRAP). Στη Γερμανία, μετά την εκστρατεία «Είναι πολύ καλό για να το πετάξεις στα σκουπίδια», το 91% των καταναλωτών ελέγχουν (μυρίζουν, δοκιμάζουν) τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης και δεν τα απορρίπτουν αυτόματα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 76% προ κοροναϊού. Αποψιλώνονται δάση, καίγονται καύσιμα, παράγονται συσκευασίες και τα τρόφιμα που σαπίζουν αποδεσμεύουν αέρια του θερμοκηπίου που συντείνουν κατά 8% στην κλιματική αλλαγή. Το 53% της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα νοικοκυριά και το 11% στην μεταποίηση και στην λιανική. Επίσης το 30% που κρίνονται ως μη εμπορικά στο χωράφι δεν συλλέγονται ή απορρίπτονται. Ο FAO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σπαταλιέται παγκοσμίως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων. Reuters.

Για το γάλα : Όλοι αυτοί που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τους κτηνοτρόφους και για την Διεπαγγελματική Φέτας και λένε διαφορά και αφού δεν εισάγουν ΓΑΛΑ από έξω, τον (Γκαντωνιο) δεν τον ξέρουν, τις Αχαρνές δεν τις ξέρουν, την οδό Πρεσπών στη Λευκωσία δεν την ξέρουν, το Τροπάριο της Κασσιανής δεν το ξέρουν, το HOUSE- HOTEL στη γειτονική Βουλγαρία δεν το ξέρουν, εργοστάσια στα Βαλκάνια που παράγουν Λευκό Τυρί δεν ξέρουν, δεν κάνουν υπερδιήθηση στο τυρι, δεν ξέρουν για πρόσθεση λιπαρών-πρωτεϊνών στο τυρί και ξαφνικά νοιάζονται για την Κτηνοτροφία και τη ΦΕΤΑ (αλήθεια τι άλλαξε τώρα; ) δεν έχουν παρά να πουν μια κουβέντα: Κύριε Υπουργέ κάνε επειγόντως μια διεπαγγελματική και εμείς θα την στηρίξουμε όλοι γιατί θέλουμε το καλό των κτηνοτρόφων, του τόπου , και όλων των Ελλήνων παραγωγών Φέτας.

Ξενικά είδη : Από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στη βάση δεδομένων ELNAIS-Ellenic Network on Aquatic Invasive Species του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: 1000 ξενικά είδη να έχουν μπει στη Μεσόγειο, 650 ξενικά είδη ήδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς και 100 είδη είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδος. Οι επιστήμονες έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσύστηματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών μας γενικότερα. atlantea.news.

Citriodiol : Η ουσία Citriodiol, που βρίσκεται σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα, μπορεί να σκοτώσει το στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19. Η Citriodiol ενδέχεται να προσφέρει ένα νέο στρώμα προστασίας κατά της Covid-19. Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Sky News. ΑΠΕ-ΜΠΕ.