Με επιστολές τους στα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης και ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Κολλάτος, απαντούν ο ένας στον άλλον και οι δύο μαζί στους δημότες για τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ που έλαβαν το τελευταίο διάστημα. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Οι ανακοινώσεις-επιστολές :


Δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης :
«Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες. Με αφορμή τις καθ΄ όλα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας για τους λογαριασμούς της ύδρευσης, που έλαβαν από την ΔΕΥΑΤ με υψηλές χρεώσεις θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
Είναι σαφές και κατανοητό απ΄ όλους ότι έως τώρα η ΔΕΥΑΤ με την ανοχή και τις «ευλογίες» της απερχόμενης δημοτικής Αρχής δεν έκανε το αυτονόητο. Να κάνει δηλαδή σωστή καταμέτρηση των κυβικών κατανάλωσης στην ύδρευση, αντί αυτού δεν έλεγχε καθόλου τους υδρομετρητές και χρέωνε τους προηγούμενους λογαριασμούς των δημοτών με κατανάλωση που δεν ανταποκρίνονταν όχι μόνο στην πραγματικότητα αλλά ούτε τουλάχιστον στη μέση κατανάλωση κάθε δημότη.
Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης τακτικής ήταν να συσσωρευτούν πολλά κυβικά μέτρα κατανάλωση, τα οποία ξεπερνούν την α αλλά και β κλίμακα και κοστολογούνται με την υψηλότερη χρέωση με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν να έχουν υψηλές χρεώσεις.
Εμείς ως αντιπολίτευση από την σύσταση της διευρυμένης ΔΕΥΑΤ τον Απρίλιο του 2015 επισημάναμε κατ΄ επανάληψη και κατακρίναμε την τότε διοίκηση της Επιχείρησης ότι με αυτή την τακτική ουσιαστικά «ληστεύουμε» τους δημότες μας. Αλλά παρά τις οχλήσεις μας και τις όποιες ενστάσεις μας αυτοί έμειναν παγερά αδιάφοροι.
Σ΄ αυτό το σημείο θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι ως αντιπολίτευση είχαμε καταψηφίσει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ και ως προς την καταμέτρηση της κατανάλωσης είχαμε ζητήσει να γίνεται σωστά και στην ώρα της. Δεν είναι δυνατόν από την στιγμή που η χρέωση γίνεται με κλίμακες να χρεώνεις εικονικές καταναλώσεις και να έχεις το θράσος να χρεώνεις την δική σου αδράνεια, ανικανότητα και αδιαφορία και το «μάρμαρο» τελικά να πληρώνουν οι δημότες.
Από το Σεπτέμβριο όταν αναλάβαμε την διοίκηση της ΔΕΥΑΤ αποφασίσαμε να πράξουμε το αυτονόητο, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δηλαδή να μην επιτρέψουμε η κατάσταση που παραλάβαμε να διαιωνίζεται. Κάνοντας το αυτονόητο και αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βρεθήκαμε μπροστά σ΄ αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα, κατανάλωση ενός και πλέον έτους να πρέπει να βεβαιωθεί σε ένα τετράμηνο.
Εμείς σαν διοίκηση της ΔΕΥΑΤ διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι δεν θα μείνουμε απαθείς και αδρανείς μπροστά σ΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που κληρονομήσαμε και της οποίας είμαστε πλέον όλοι γνώστες. Η καταμέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται πλέον ανά τετράμηνο και το φαινόμενο των υπερχρεώσεων δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί και όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΤ θα αποφασίσουμε μια άλλη τιμολογιακή πολιτική πιο δίκαιη και αποδεκτή από την κοινωνία».


Κώστας Κολλάτος, πρώην δήμαρχος Τεμπών, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης.
«Είναι αλήθεια ότι και ο πλέον ο ένθερμος φίλος της νέας Δημοτικής Αρχής δεν θα περίμενε τόσο γρήγορα, σέ διάστημα μόλις 3 μηνών να δείξει ανικανότητα και αδυναμία διαχείρισης ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της. Τι λέει με την πομπώδη ανακοίνωση-δήλωση του ο κος Μανώλης στα ΜΜΕ. Ότι δεν έγινε σωστή καταμέτρηση των κυβικών κατανάλωσης στην ύδρευση.
Μάλιστα, τον θυμίζουμε λοιπόν:
1)Πάντα γίνονται 2 μετρήσεις σε ετήσια βάση, ενώ στην ενδιάμεση καταμέτρηση και αυτό γίνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες εκδίδεται λογ/σμός έναντι.
2)Γνωρίζει πολύ καλά τις ελλείψεις προσωπικού και την μη ύπαρξη καταμετρητών με αποτέλεσμα οι 4 μόνιμοι υδραυλικοί της ΔΕΥΑ να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης λόγω και της ύπαρξης των παραλιακών οικισμών.
3)Στους 12500 υδρομετρητές ,εμφανίστηκαν 400 περίπου καταναλωτές ποσοστό 3,2 % εμφανίστηκε δηλαδή υψηλή κατανάλωση, η οποία αλήθεια ξεπερνά την Α και Β κλίμακα και κοστολογείται όντως με την υψηλότερη χρέωση.
Ποια είναι λοιπόν η λύση του ζητήματος πού προέκυψε ; Σε όσους καταναλωτές εμφανίζουν υψηλές καταναλώσεις με απόφαση της θα μπορούσε η ΔΕΥΑ να ενσωματώσει τις καταναλώσεις σε 2 ή 3 τετράμηνα, ούτως ώστε να αποπληρωθούν οι λογ/σμοί με την χαμηλότερη κλίμακα και να υπάρξει ενσωμάτωση κυβικών για την συνέχεια.
Η πρόταση αυτή απ´ ότι γνωρίζουμε συζητήθηκε και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΤ αλλά η νέα Δημοτική Αρχή για λόγους εντυπωσιασμού και ότι εμείς δεν έχουμε την ευθύνη, τις επιρρίπτει στην προηγούμενη.
Σ´ ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική στην οποία αναφέρονται, διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι η ενιαία ΔΕΥΑΤ πού συστάθηκε με ΦΕΚ στις 6/4/2015 εμφανίζει το χαμηλότερο τιμολόγιο χρέωσης.
Πρέπει να γνωρίζεται κ. Μανώλη ότι συνολικά στο Δήμο και τις υπηρεσίες ύδρευσης που συνενώθηκαν ,υπήρχαν 22 διαφορετικά τιμολόγια και με διαφορετικά διαστήματα κλίμακος ανά τιμολόγιο.
Για τον καθορισμό και την διαμόρφωση του τιμολογίου βασικό κριτήριο αποτέλεσε το κόστος ενέργειας ανά Δημοτικό Διαμέρισμα καθ´ ότι στο Δήμο μας υπάρχουν περιοχές πού υδρεύονται με πηγαία νερά, περιοχές με μικτό σύστημα πηγαίων και αντλούμενων νερών και περιοχές πού εξασφαλίζουν την ύδρευση τους μόνο μετά από άντληση.
Έτσι λοιπόν με βάση τα παραπάνω κριτήρια διαμορφώσαμε την τιμολογιακή πολιτική. Αν υπάρχει νέα πρόταση που να εξασφαλίζει κοστολογημένα τα παραπάνω την αναμένουμε.
Πριν περάσουμε στο δια ταύτα :
Απευθύνουμε ένα ερώτημα στην νέα Δημοτική Αρχή αναλάβατε τα καθήκοντα σας την 1-9-2019. Αλήθεια έχετε ολοκληρώσει την καταμέτρηση του Β τετραμήνου ;
Δυστυχώς κε Μανώλη «τάξατε» πολλά και σε πολλούς κατά την προεκλογική περίοδο και τώρα πού ήρθε ο καιρός της υλοποίησης επιδίδεστε στο προσφιλή σας άθλημα.
Τις κυβισθήσεις η αλλιώς «κολοτούμπες» όπως κάνετε σε όλα τα ζητήματα του Δήμου (προσφυγικό, κόμβος Πυργετού, διόδια, αποζημιώσεις αμυγδαλοπαραγωγών κ.α).
Τώρα βέβαια έχετε εσείς την ευθύνη διαχείρισης του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ και πρέπει να αντιληφθείτε το ρόλο σας, επιλύοντας προβλήματα, ασκώντας πολιτικό διάλογο και διαμορφώνοντας πολιτική. Δυστυχώς το μόνο πού κάνατε μέχρι σήμερα ήταν να θεσπίσετε θέση έμμισθου αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΤ, ενώ ετοιμάζετε και την πρόσληψη ειδικών συνεργατών και συμβούλων, εξαργυρώνοντας τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής: «Μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δημοτών για τους διογκωμένους λογαριασμούς νερού που έλαβαν προσφάτως και παρά την επεξήγηση που έδωσε στις 7/12/2019 στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης και μέχρις ότου συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση της 16/12/2019 του ΔΣ Τεμπών, βάσει της επερώτησης που υποβάλαμε στις 6/12/2019 στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζητάμε τα εξής:
Να επανεκδοθούν οι λογαριασμοί, αφού πρώτα επανυπολογισθούν ως εξής:
άθροιση των κυβικών όλων των τετραμήνων που δεν έγινε η καταμέτρηση και διαίρεση δια του αριθμού των εν λόγω τετραμήνων, αφαίρεση των ποσών που ήδη καταβλήθηκαν σε αυτά τα τετράμηνα και έκδοση νέου λογαριασμού, δηλ υπολογισμός με βάση την μέση κατανάλωση.
Επιπροσθέτως ζητάμε στελέχωση της ΔΕΥΑΤ με τόσο μόνιμο προσωπικό, όσο είναι απαραίτητο για την έγκαιρη και ακριβή καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.
Μείωση της τιμής ανά κυβικό νερού για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους.
Σε κάθε πάντως περίπτωση και για όποια αιτιολόγηση επιχειρείται να δοθεί από την δημοτική αρχή, οι μόνοι που δεν είναι «υπεύθυνοι» είναι οι δημότες και τονίζουμε στη δημοτική αρχή να μην διανοηθεί να κόψει το νερό σε όποιον δεν μπορεί να πληρώσει. Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των δημοτών και θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε οποίες ενέργειες θεωρεί σκόπιμες για την αποκατάσταση του προβλήματος».