Στις φετινές εξετάσεις ο αριθμός των υποψηφίων πλησίασε τις 100.000 και ο αριθμός αυτών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.
Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής, όπως ακριβώς είχε εκτιμηθεί, είχε διπλή κατεύθυνση. Ένα μεγάλο μέρος τμημάτων (κυρίως από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, από τα υψηλόβαθμα όλων των Πεδίων και από τα Στρατιωτικά και Αστυνομικά) κινήθηκε πτωτικά ενώ ένα άλλο μέρος τμημάτων (κυρίως χαμηλής και μεσαίας βαθμολογίας) κινήθηκε ανοδικά.
Λύγισαν οι Νομικές, οι Ιατρικές, τα υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά (ΕΜΠ) καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων υψηλής βαθμολογίας, όπως ακριβώς είχε εκτιμηθεί, καθώς υπήρξε συρρίκνωση του αριθμού των αριστούχων.
Το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τους υποψηφίους που έδιναν φέτος πρώτη φορά το είχαν εκείνοι των ΕΠΑΛ (ποσοστό επιτυχίας περίπου 38%) και ακολούθησαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ (με ποσοστό επιτυχίας περίπου 69%).


Πίσω από το παραβάν
Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας, όταν ανακοίνωνε τις βαθμολογίες των υποψηφίων, θεώρησε ότι το κύριο ζήτημα ήταν να διαφημίσει ότι φέτος «σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο», δηλαδή «έκαναν χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS που για δεύτερη χρονιά εφάρμοσαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Χθες Πέμπτη και πάλι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επισήμανε ότι για πρώτη φορά μετά 59 χρόνια ανακοινώνονται στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου, «με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό». Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι υποψήφιοι έλαβαν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, όσοι τουλάχιστον είχαν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου να στραφούν οι νέοι στα δημόσια ΙΕΚ.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι κανένα sms δεν μπορεί να φωτίσει το μαύρο φόντο των μαζικών απορρίψεων και των στρεβλώσεων που επιφύλαξε και φέτος το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας, καθώς και των χιλιάδων κενών θέσεων στα Πανεπιστήμια της χώρας, που αποτελούν τον προπομπό των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων Τμημάτων.
Κανένα τρικ της πολυδιαφημιζόμενης ψηφιακής διακυβέρνησης δεν θα μπορέσει να καλύψει τον αποκλεισμό του 40% των υποψηφίων, την ίδια ώρα που περίπου 7.000 θέσεις εισακτέων μένουν κενές, παρά το «κόλπο» του υπουργείου που έκοψε φέτος 9.000 θέσεις εισακτέων για να περιορίσει τεχνητά τον αριθμό των ακάλυπτων θέσεων στα Πανεπιστήμια.
Καμιά γρηγορότερη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής δεν θα μπορέσει να πείσει ότι δεν πρόκειται παρά για μια «προσφορά» σε ανεπιθύμητους καλεσμένους, καθώς για τους επιτελείς του ΥΠΑΙΘ ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις σπουδές που αναλογούν στην κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειάς του.
Καμιά ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για «σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου» δεν μπορεί να εξαφανίσει τη σαλάτα αποτελεσμάτων που οδηγεί υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες να μην μπορούν να πιάσουν τη σχολή της προτίμησής τους και άλλους να κόβονται από την είσοδο των Πανεπιστημίων από τις παράδοξες τεχνικές της ΕΒΕ.
Καμιά επικοινωνιακή ευλυγισία του λόγου δεν μπορεί να κρύψει ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς χιλιάδες από τους «κομμένους» μπορούν να στρατολογηθούν ως πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια που εποφθαλμιούν τμήμα της πίτας από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Να το πούμε ξεκάθαρα, παραμερίζοντας την επικοινωνιακή χρυσόσκονη που εξαπέλυσε με non paper η υπουργός κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής:
Η «μαύρη σκιά» των φετινών μαζικών αποκλεισμών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις «πρακτορεύει» πελατειακά τους επιχειρηματίες των φροντιστηρίων, οι οποίοι θα εκταμιεύουν το άγχος και την ανασφάλεια της οικογένειας, παρουσιάζοντας τις «υπηρεσίες» τους ως μοναδικό και ασφαλές στέγαστρο «προστασίας».
Οι παραλήπτες του «μηνύματος» δεν θα περιοριστούν, βεβαίως, στους φετινούς «αποτυχόντες». Στήνεται ήδη ένας ολοκληρωμένος και «θωρακισμένος μηχανισμός αναχαίτισης» όσων ετοιμάζονται στο μέλλον να χτυπήσουν τις πόρτες των Πανεπιστημίων.
Την ίδια ώρα, αν κανείς ανιχνεύσει το «σώμα» του νέου Γενικού Λυκείου που οικοδομεί το ΥΠΑΙΘ, θα διαπιστώσει ότι το «παιδαγωγικό ευαγγέλιό» του καθορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτεί, χωρίς να το δηλώνει, την «παλινόρθωση» μιας εξεταστικοκεντρικής οργάνωσης.
Χέρι – χέρι, ο πάλαι ποτέ «Μέγας Εξισωτής» όχι μόνο δεν θα ελαφρώνει αλλά θα επικυρώνει και θα νομιμοποιεί με τον πιο «αντικειμενικό» τρόπο το στένεμα των διόδων!

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ. – Χρήστος Κάτσικας