Έναν νέο Χώρο Πολιτισμού – Λογοτεχνική Γωνιά, άνοιξε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στην καρδιά της πόλης, Γαληνού και Φαρμακίδου και η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε το Σάββατο 21 Μαΐου στις 8 μ.μ. Συνήθως σε κάθε εποχή η λογοτεχνία έχει τα δικά της στέκια συνάντησης, εκδηλώσεων και προβληματισμού.
Η σημασία της λογοτεχνικής γωνιάς για μια πόλη όπως είναι η Λάρισα που συνεχώς ανεβαίνει λογοτεχνικά είναι μεγάλη. Σ’ αυτές τις γωνιές στα αστικά κέντρα όπως ήταν κυρίως η Αθήνα, γιορτάζονταν ενίοτε οι κυκλοφορίες καινούργιων βιβλίων, διεξάγονταν βραδιές ανάγνωσης και ο κόσμος συζητούσε με αφορμή τη λογοτεχνία επί παντός επιστητού.
Στις δεκαετίες του ’70, του ’80 ακόμη και του ’90, υπήρχαν λογοτεχνικές γωνιές, στις οποίες μαζεύονταν αρκετά συχνά άνθρωποι του χώρου, συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, βιβλιοπώλες, γιόρταζαν μαζί την έκδοση ενός βιβλίου και συζητούσαν για τα βιβλία και όχι μόνο.
Ακόμη και για κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Σημείο αναφοράς υπήρξε το τυπογραφείο των εκδόσεων «Κείμενα» υπό τον Φίλιππο Βλάχο, καθώς επίσης και το βιβλιοπωλείο του Σάμη Γαβριηλίδη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει επίσης το θρυλικό «Βυζάντιο» στην πλατεία Κολωνακίου.
Άρχισε να προσελκύει λογοτέχνες κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950 λόγω σταδιακής παρακμής άλλων φιλολογικών στεκιών, όπως για παράδειγμα του «Λουμίδη» παλαιότερα.
Ανάμεσα στους θαμώνες ήταν ονόματα όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Μάνου Χαζτιδάκι, του Νάνου Βαλαωρίτη, του Βασίλη Βασιλικού κ.α.
Όσον αφορά πάντως τη Λογοτεχνική γωνιά που πρόκειται να ανοίξει στη Λάρισα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ενημέρωσε το Σάββατο το κοινό και τους δημοσιογράφους για τη λειτουργία του νέου Χώρου.


Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Λαρισαίοι λογοτέχνες. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος οι λογοτέχνες: Marija Dejanovic (Κροατία), Δημήτρης Αθανασέλος, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ελένη Αναστασοπούλου, Θάνος Γώγος, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Έλσα Κορνέτη, Κώστας Λάνταβος, Ευθύμιος Λέντζας, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Λάμπρος Παπαδήμας, Σωτήρης Παστάκας, Δημήτρης Στατήρης, Λίνα Φυτιλή, Αντώνης Ψάλτης και Ηλίας Κουρκούτας.
O εκδότης της «Θράκας», Θάνος Γώγος, ανέφερε στη larissanet για τον νέο χώρο ότι: «Αγκαλιάζουμε όλοι τον νέο χώρο Πολιτισμού. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών που πρωτοπορεί στη χώρα μας αντιμετωπίζει τη λογοτεχνία με πολύ σεβασμό. Έτσι, πλέον, όλες μας οι δράσεις, τοπικές και διεθνείς δεν νοιώθουμε πως θα αποτελέσουν πυροτέχνημα, αλλά βάση για να χτίσουμε ακόμα περισσότερα στην πόλη της Λάρισας που ακόμα και σήμερα είναι η έδρα της Θράκας».
Πηγή : LARISSANET