Τα ΚΔΑΠ είναι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διαθέτουν παιδαγωγικούς χώρους δημιουργίας και διασκέδασης, μέσα στους οποίους τα παιδιά κοινωνικοποιούνται με τη βιωματική συμμετοχή τους και με την ιδέα να ωφελήσει γονείς και παιδιά.

Ένα τέτοιο κέντρο αρχίζει τη λειτουργία του στους Γόννους από τους εκπαιδευτικούς Μπαμπαλιούτα Γιάννη (6983-086.561) και Σανίδα Μαρίνα
(6907145192).

Τι είναι το ΚΔΑΠ
Στις δομές αυτές απασχολούνται παιδιά 5 – 12 ετών κατά τις απογευματινές ώρες. Και ενώ τα ΚΔΑΠ το 1996, που ιδρύθηκαν ήταν μόνο δημόσια, σήμερα λειτουργούν πολλές τέτοιες δομές και στον ιδιωτικό τομέα. Κυρίαρχος στόχος είναι το παιδί αφού του δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της γνώσης και της ψυχαγωγίας. Μέσα από δραστηριότητες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ενδυναμώνει τις δεξιότητες, το ομαδικό πνεύμα και βρίσκει το μονοπάτι του στη ζωή. Παράλληλα οι γονείς ελευθερώνουν το χρόνο τους ώστε να μπορούν να εργάζονται. Κυρίαρχο αντικείμενο η μελέτη, η χαρά και η δημιουργία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η σχολική μελέτη και πλήθος δραστηριοτήτων που θα επιλεγούν από τους γονείς και τους υπευθύνους.
Ταυτόχρονα με την μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών όλοι οι γονείς αναζητούν και τη δημιουργική απασχόληση μετά το σχολείο. Συχνά, ακούμε τον όρο «δημιουργική απασχόληση», αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την έννοια της. Οι ειδικοί δίνουν ως ορισμό της ενεργού και αμέριστης συμμετοχής του παιδιού στην εμπειρική μάθηση, τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση μέσα από πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες που ωφελούν το παιδί ολιστικά.


Οι Δομές ενός ΚΔΑΠ αποσκοπούν :
• Στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού μέσα από ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες.
• Στην παροχή κινήτρων, για να ασχοληθεί το κάθε παιδί με κάτι που πραγματικά του αρέσει.
• Στην ανάπτυξη καλής σωματικής υγείας με τη δημιουργία αθλητικών προγραμμάτων.
• Στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα από την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.
• Στην στήριξη των γονιών, που εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες.
• Στην αρωγή της μητέρας, που θέλει να εργαστεί, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα αυτή λόγω απουσίας ατόμων να μεριμνήσουν για τα παιδιά της.
• Στον εμπλουτισμό των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
• Εκπαιδευτικός εμπλουτισμός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη σχολική διδασκαλία, αλλά είναι συμπληρωματικός σε αυτήν.
• Καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τα ταλέντα τους.
• Αθλητισμός και παιχνίδι.

Πολλά ΚΔΑΠ, δημοτικά και ιδιωτικά, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ γιατί συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (συνεργασίας με την Ε.Ε.Τ.Α.Α.). Συνεπώς, αν οι γονείς καταφέρουν να πάρουν το voucher του ΕΣΠΑ, θα γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν στα ΚΔΑΠ.

Αναλυτικές οδηγίες για την όλη διαδικασία δίνουν οι υπεύθυνοι του ΚΔΑΠ Γόννων.
Τί ηλικίες δέχεται; Τα παιδιά που μπορούν να συμμετάσχουν στο Κ.Δ.Α.Π των Γόννων είναι ηλικίας 5 έως 12 ετών.
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας; Λειτουργεί εκτός σχολικού ωραρίου. Οι ώρες είναι κυρίως απογευματινές.
Σε ποιες περιοχές απευθύνεται; Απευθύνεται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Τεμπών
Πώς μπορώ να συμμετάσχω; Η συμμετοχή γίνεται δωρεάν με εισοδηματικά κριτήρια.
Οι μητέρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και να λάβουν το voucher θα πρέπει :
1. Να γνωρίζουν τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet
2. Να ξέρουν το Α.Φ.Μ και το Α.Μ.Κ.Α καθώς και το Α.Μ.Κ.Α του παιδιού για την ένταξη στο voucher
3.Να έχουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
4. Να έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο κατά την εγγραφή τους
5.Να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2019 δηλαδή από 1/1/2019 έως 31/12/2019
6. Αν έχουν κάρτα ανεργίας να έχουν φροντίσει να την ανανεώσουν ή να εκδώσουν σε περίπτωση μη κατοχής
Τι γίνεται αν δεν με καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια; Σε αυτή την περίπτωση το παιδάκι μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε προσιτές τιμές

«Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας, λένε οι υπεύθυνοι του ΚΔΑΠ Γόννων, ευκαιρίες για καθημερινό δημιουργικό παιχνίδι και ευχάριστες στιγμές καταναλώνοντας ποιοτικά τον ελεύθερο τους χρόνο. Όλοι θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, γιατί Κανείς Δεν Αξίζει Περισσότερο».

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Κ.Δ.Α.Π Γόννων είναι :
Μπαμπαλιούτας Γιάννης 6983086561 και Σανίδα Μαρίνα 6907145192.