Μετά από μία μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων και μη λειτουργίας των πολιτιστικών δομών, μουσείων και όχι μόνο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης του COVID-19, τα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό από σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και μαζί τους η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής αποχής από τις δια ζώσεις δράσεις του, το μουσείο παρέμενε σε συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση με το κοινό του αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και επιλέγοντας νέους τρόπους επικοινωνίας. Στους πολλούς μήνες που το μουσείο ήταν κλειστό διατήρησε την επαφή με φίλους και επισκέπτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το Instagram, το κανάλι στο YouTube, και φυσικά μέσα από την ιστοσελίδα του η οποία ενημερώνεται διαρκώς με όλα τα νέα και τις ψηφιακές δράσεις του μουσείου.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η συμμετοχή του κοινού στις «ζωντανές» διαδικτυακές ξεναγήσεις, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά», η οποία άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο του 2020. Στους μήνες που το μουσείο ήταν κλειστό, πραγματοποιήθηκαν έντεκα συνολικά «ζωντανές» διαδικτυακές ξεναγήσεις από τον κ. Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης και ενός εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης, όπου συμμετείχαν περί τα 800 άτομα συνολικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό . Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι συμμετείχαν Έλληνες από χώρες και πόλεις του εξωτερικού όπως Αμερική, Κάιρο, Δανία, Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ. Επίσης, «ζωντανές» ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα πανεπιστημίων όπως το Πάντειο και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προσεγγίζοντας όλα τα είδη της τέχνης βασιζόμενες σε εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα και παρουσιάστηκαν βίντεο με διάφορες θεματικές επιλογές έργων της συλλογής Κατσίγρα, κ.α.
Τέλος, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θέλοντας να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΣΠΑ, υπέβαλε δύο ολοκληρωμένες προτάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού στις προσκλήσεις χρηματοδότησης του 2021, συνολικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ και ολοκληρωμένη πρόταση επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ στην πρόσκληση χρηματοδότησης έργων ψηφιακού πολιτισμού που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 760.000 €

Στο πλαίσιο της επανέναρξης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν:
➡Την έκθεση «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η μοναξιά» στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα. Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γιάννη Γαΐτη: Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος ή Όλοι και Μόνος (1969) και η Διάλεξη (1973). Όπως επίσης, σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.
➡Την έκθεση «Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής». Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα η οποία θα παραμείνει στο αίθριο του πρώτου ορόφου έως 10 Ιουνίου ώστε να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να τη δουν.
Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Τάκη Τλούπα και από την αστείρευτη επιθυμία του για ταξίδια. Η αγορά της βέσπας και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στάθηκαν η αφορμή να στηθεί ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη.
➡Τη μόνιμη έκθεση φωτογραφιών «Η μνήμη της πόλης. Λάρισα. Κατοχή –Απελευθέρωση 19441-1944»
➡Η μόνιμη έκθεση της συλλογής Κατσίγρα θα παραμείνει κλειστή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα λόγω εργασιών. Θα γίνει νέα ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου εκθεσιακού χώρου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας για μια ασφαλή επίσκεψη τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το προσωπικό του μουσείου μας, αποτελεί δε μια ξεχωριστή πρόταση για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου τόσο για τους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για οικογένειες.
Ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι ελεγχόμενος στο πλαίσιο των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού και της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κατά την επίσκεψη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων 2μ και η χρήση αντισηπτικού.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας εκθεσιακών χώρων: Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00
Δευτέρα κλειστά.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας πωλητηρίου: Τρίτη έως Σάββατο 9:00 έως 15:00
Η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους είναι δωρεάν.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα
Τηλ. 2410 616266
[email protected],
www.katsigrasmuseum.gr