Θέλοντας να βοηθήσω – όσο μπορώ – συγκέντρωσα και περιληπτικά σας δίνω τις παρακάτω οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργούμε σαν άνθρωποι, δημότες και πολίτες με σκοπό την αποφυγή νέων κρουσμάτων αλλά και την ταλαιπωρία μας σε υπηρεσίες και καταστήματα, ενώ αναλυτικές οδηγίες για τον ιό σε θέματα όπως, Τι πρέπει να προσέχετε με τα τρόφιμα, τι λέει ο ΕΦΕΤ και τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανίσει συμπτώματα μέλος της οικογένειάς, μας θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Είναι μια μεγάλη – 3.987 λέξεις – ανάρτηση – αλλά νομίζω άξιζε τον κόπο…

Α.’ Και ξεκινώ από την λειτουργεία του Κέντρου Υγείας Γόννων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την Διευθύντρια του Κ.Υ.Γ., Μαρία Θεοδώρου, μου επεσήμανε τα εξής :
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και δεδομένων των περιστάσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το προσωπικό του Κ.Υ. λόγω κορονοϊού, ισχύουν τα παρακάτω έκτακτα μέτρα :
– Αναστέλλεται η λειτουργία ΟΛΩΝ των ιατρείων.
– Οι ασθενείς θα προσέρχονται στο Κ.Υ. ΜΟΝΟ για επείγοντα περιστατικά, ΜΟΝΟ σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης και κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους.
– Συνταγογράφηση: Οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στο Κ.Υ. (Τηλ. κέντρο 2495-350.000) δίνοντας το ΑΜΚΑ στο γιατρό κι εκείνος βλέποντας το ιστορικό του ασθενή, θα συνταγογραφεί αφήνοντας το απαραίτητο έγγραφο σε προκαθορισμένο χώρο του Κ.Υ. ώστε να το παίρνουν οι πολίτες χωρίς ουρές. Δεύτερος τρόπος είναι πάλι με τον ΑΜΚΑ να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα Φαρμακεία.
Η Διευθύντρια του Κ.Υ.Γ., Μαρία Θεοδώρου απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν τις οδηγίες και να συνεργαστούν για να βοηθήσουν το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.

Β.’ Η λειτουργία του Δήμου Τεμπών.
Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Τεμπών, Γεώργιος Μανώλης, μεταξύ άλλων τονίζει:
1ον Καλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις στις υπηρεσίες και τις δομές του δήμου, εκτός αν υπάρχει απόλυτη και επείγουσα ανάγκη. Eιδάλλως, να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του δήμου Τεμπών τηλεφωνικά (τηλ κέντρο 2495-350.400), με SMS , με email ([email protected]) ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσον.
2ον Όλες οι υπηρεσίες του δήμου Τεμπών και οι επιχειρήσεις, εκτός της καθαριότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών, θα συναλλάσσονται με το κοινό από τις 10:00΄ π.μ. έως τις 13:00΄ μ.μ., μέτρο που θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 και θα ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
3ον Αναστέλλεται η αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης (Γ΄ τρίμηνο 2019), για αποφυγή συνωστισμού κατά την εξόφλησή τους στα γκισέ των ταμείων. Συνιστούμε τους πολίτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με την ΔΕΥΑ να τις πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα.
4ον Μετά από σύσκεψη με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται για επείγοντα και μόνο θέματα, διά περιφοράς.
5ον Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους εργαζομένους στην καθαριότητα.
6ον Καλούμε και επισημαίνουμε στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στις παιδικές χαρές και σε αθλητικούς χώρους. Μένουμε όλοι σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε.

Γ.’ Εκκλησία και λειτουργίες
Μετά τις παλινωδίες αρκετών ημερών και τη σωρεία αντιδράσεων για τις μέχρι σήμερα ανοιχτές Εκκλησίες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να αναστείλει τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας μέχρι τις 30 Μαρτίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί και το Πάσχα.
Σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που προβλέπει την επιβολή́ του σχετικού μέτρου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπει την απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού́, κανονικού́ και εν γένει θρησκευτικού́ καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτήριων οίκων, τεμενών κλπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας τους, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημοσίας υγείας.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική́ προσευχή́, με σύντομη παραμονή́ τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά́ 10 τ.μ. επιφάνειας και με ελάχιστη απόσταση τα δυο μέτρα. Όσον αφορά́ στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, οπού σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά́ ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού́, επιτρέπεται η συμμετοχή́ μόνο του θρησκευτικού́ λειτουργού́, του απολύτως στενού́ συγγενικού́ περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Δ.’ Λειτουργία καταστημάτων :
Με αποστάσεις ασφαλείας και με αριθμό πελατών που δεν θα ξεπερνούν τους πέντε πρέπει να γίνεται από σήμερα η προμήθεια τροφίμων, ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων από τα σούπερ-μάρκετ και τα αρτοποιεία. Ανάλογα με την έκταση του καταστήματός δεν επιτρέπουμε την παραμονή πολλών καταναλωτών προς εξυπηρέτηση. Τρία έως πέντε (3-5) άτομα ανάλογα με τον χώρο, με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ούτως ώστε να μην συνωστίζονται. Καλό θα ήταν τα καταστήματα να αναρτήσουν σχετικό ταμπελάκι έξω από το κατάστημα ούτως ώστε να συμμορφώνονται και οι καταναλωτές και να εισέρχονται λίγοι, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Ποια καταστήματα κλείνουν και ποια λειτουργούν.

Ανοιχτά είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, που από αύριο 18/03/2020 κλείνουν στο πλαίσιο της χθεσινής απόφασης της κυβέρνησης η οποία εξαιρεί τα σούπερ μάρκετ που θα λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο από 7:00 μέχρι τις 22:00 όπως και τις Κυριακές.
Από το κλείσιμο εξαιρούνται επίσης τράπεζες, φαρμακεία, φούρνοι, εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι, καταστήματα τροφοδοσίας, κινητής τηλεφωνίας και οπτικών ειδών, περίπτερα, μίνι μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία, κούριερ και pet shop.

Ε.’ Δημόσιες Υπηρεσίες
Αναστέλλεται για 2 βδομάδες από το Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αποκλειστικά με ραντεβού οι συναλλαγές με Εφορία
Αποκλειστικά με ραντεβού θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με φορολογούμενους. Το παραπάνω ανακοινώνει, σε εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους που λειτουργούν οι υπηρεσίες η Γενική Δ/νση Φορολογικής Διοίκησης.
Αιτούμενα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, κ.α., θα αποστέλλονται στον φορολογούμενο αποκλειστικά μέσω email και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, θα οριστεί συνάντηση, εάν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία. Σε όλα τα καταστήματα των Δ.Ο.Υ. θα οριστεί υπάλληλος ο οποίος θα βρίσκεται στην είσοδο της μονάδας για την υποδοχή των φορολογουμένων και την επιβεβαίωση των ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2413510027 – 2413510005 e-mail: [email protected]
Αναστέλλονται έως 20 Μαρτίου οκτώ συναλλαγές στον ΕΦΚΑ Λάρισας
Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών/Τοπικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (Κ.Ε.Α.Ο, Υποκαταστήματα, Διευθύνσεις, Περιφερειακά Τμήματα, Γραφεία) και της αποφυγής άσκοπων φυσικών επισκέψεων ιδίως σε περιοχές με αυξημένη επιφυλακή λόγω του κορωνοϊού η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή ορισμένων συναλλαγών με φυσική παρουσία.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο αναστέλλονται οι ακόλουθες συναλλαγές με φυσική παρουσία και ειδικότερα:
– Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».
– Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα».
– Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι μπορούν να διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.
– Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε συζύγους και τέκνα ασφαλισμένων, που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα έως 29/2/2020. Σε αυτούς θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες προσωρινή παράταση, ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση με την ΑΑΔΕ. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.
– Η καταχώρηση ανανέωσης κάρτας παραμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει παραληφθεί αρχείο από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα γίνει αυτόματα η επεξεργασία και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.
– Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.
– Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, εκτός εάν ο ασφαλισμένος πρόκειται να ταξιδέψει εντός των επόμενων 7 ημερών. Για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στο δικτυακό τόπο του eΕΦΚΑ.
– Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναζητήσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Συνταξιούχοι → Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.

Στ.’ Ταυτότητες και διαβατήρια μόνο με ραντεβού
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι πολίτες που επιθυμούν να προβούν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.
Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.
Σημειώνεται ότι, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των αρμόδιων Υπηρεσιών Ασφάλειας για την έκδοση ταυτοτήτων, ενώ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων (www.passport.gov.gr) των αντίστοιχων Γραφείων Διαβατηρίων.

Ζ.’ Με ραντεβού οι επισκέψεις στα υποθηκοφυλακεία του ν. Λάρισας
Με ραντεβού, με φαξ και ηλεκτρονικά μηνύματα και ελαχιστοποιώντας τη φυσική παρουσία των πολιτών θα λειτουργούν από σήμερα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του ν. Λάρισας Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των προϊσταμένων των γραφείων της Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας και Αγιάς, θα εξυπηρετούνται όλοι αλλά κάθε περαιτέρω εργασία θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης και με βάση τον βαθμό του κατεπείγοντος.
Ενημερώνουμε ότι οι συναλλαγές από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, θα διεξάγονται ως εξής:
1. Αιτήσεις για πιστοποιητικά και αντίγραφα θα γίνονται δεκτές μόνο με τηλεομοιοτυπία (Fax) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα (e mail) και η πληρωμή τους μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης(και για την αποστολή των παραγγελλομένων).
2. Κατάθεση εγγράφων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές θα γίνεται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, η δε πληρωμή τους αποκλειστικά και μόνο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε περαιτέρω εργασία θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και με βάση τον βαθμό του κατεπείγοντος».
Όλοι θα εξυπηρετούνται ελαχιστοποιώντας κατά το δυνατόν τη φυσική παρουσία εντός των γραφείων μας, μέχρι νεωτέρας. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, που έγκειται στην προσωπική και συλλογική ευθύνη, καθώς προέχει η υγεία όλων μας και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε κατά το δυνατόν. Ελπίζουμε στην κατανόηση και στη συνεργασία σας .
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Υποθηκοφυλακείο Πυργετού : Τηλέφωνο: 2495-041.080, Email: [email protected]
– Υποθηκοφυλακείο /Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας: Τηλέφωνο: 2410-235.881, Φαξ: 2410-232.663, Email: [email protected]
– Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό Γραφείο Τυρνάβου: Τηλέφωνα: 24920-29260, 24920-24631, Φαξ: 24920-29261, Email: [email protected].
– Υποθηκοφυλακείο Φαρσάλων: Τηλέφωνο: 24910-22545, Φαξ: 24910-24466, E mail: [email protected].
– Υποθηκοφυλακείο Ελασσόνας: Τηλέφωνο: 24930-23598, Φαξ: 24930-24983, E mail: [email protected].
– Υποθηκοφυλακείο Αγιάς: Τηλέφωνα: 24940-23080, 6981457316, Φαξ: 24940-22274.

Η.’ Χρήσιμες συμβουλές για τον κορονοϊό.

1. Τι πρέπει να προσέχετε με τα τρόφιμα, τι λέει ο ΕΦΕΤ
Χρήσιμες συμβουλές για τα τρόφιμα, από τον ΕΦΕΤ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Τι συστήνουν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες από τον ΕΦΕΤ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος και θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής! Ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει, με όλους τους τρόπους, ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων, ούτε και από το πεπτικό σύστημα.
Καλεί τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και σημειώνει πως αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους, αν τα πιάσει με βρώμικα χέρια ή αν τα εκθέσει σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή φτερνίζεται.
ΕΦΕΤ: Καμία ένδειξη πως ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω τροφίμων
Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 και δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων.
Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR), επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρόλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορονοϊών στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορονοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.

2. Τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανίσει συμπτώματα μέλος της οικογένειάς μας
Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων κοροναϊού σε κάποιο μέλος της οικογένείας μας, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.
Συγκεκριμένα, οδηγίες αναφέρουν:
Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα του Covid-19, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι,
• αν είστε άτομα με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων ατόμων υπό εργαστηριακή διερεύνηση) που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν και άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 που μετά την νοσηλεία τους πήραν εξιτήριο και νοσηλεύονται κατ’ οίκον
• όταν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσετε τα συμπτώματα COVID-19 ο γιατρός, τηλεφωνικά ή κατά την εξέταση, ή ο γιατρός στο νοσοκομείο, θα αξιολογήσουν αν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να αναρρώσετε.
• αν διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευτείτε και ο γιατρός συστήσει κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα πρόληψης μέχρις ότου ο γιατρός δηλώσει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, – εάν μέχρι τότε τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέπουν-.
Μείνετε στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, αν εμφανίσετε κάποια συμπτώματα, μέχρι να υποχωρήσουν
• Θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, με ηρεμία, και να επιτηρείτε τα συμπτώματά σας σε διαρκή συνεννόηση με τον γιατρό σας.
• Αν τα συμπτώματα επιβαρυνθούν, (υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή ) καλέστε τον ΕΟΔΥ ή το ΕΚΑΒ, για την μεταφορά σας σε νοσοκομείο.
Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα άλλα άτομα στο σπίτι, αλλά και από τα κατοικίδια
• Διαχωριστείτε από άλλα άτομα: θα πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει.
• Διαχωριστείτε από τα κατοικίδια: Θα πρέπει να περιορίζετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με COVID-19, κατά τον τρόπο που διαχωρίζεστε από τους ανθρώπους.
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19 στα κατοικίδια ζώα, συνιστάται οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.
Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας να φροντίζει τα ζώα σας ενώ είστε άρρωστοι.
Αν είστε άρρωστοι με το COVID-19, αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όχι μόνο στα παιχνίδια και τα χάδια με τον σκύλο ή την γάτα σας, αλλά και στο τάισμα τους, στον καθαρισμό τους κ.λπ.
Εάν δεν μπορείτε παρά να φροντίσετε εσείς το κατοικίδιο ζώο σας ή βρίσκεστε αναγκαστικά σε χώρο με ζώα ενώ είστε άρρωστοι, πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φορέστε μάσκα προσώπου.
Ενημερώστε το ιατρείο, το νοσοκομείο, ή το Κέντρο Αναφοράς πριν φτάσετε. Εάν έχετε ένα ιατρικό ραντεβού, καλέστε το νοσοκομείο, το κέντρο αναφοράς , ή το ιατρείο και ενημερώστε ότι ίσως έχετε, COVID-19.
Αυτό θα βοηθήσει το νοσοκομείο ή το ιατρείο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού στον χώρο, τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Φορέστε μια μάσκα προσώπου εάν έχετε εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Θα πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (π.χ. μοιράζοντας ένα δωμάτιο ή όχημα) ή μαζί με κατοικίδια ζώα, και ιδιαίτερα πριν μπείτε σε δημόσιο χώρο, χώρο ιατρικών υπηρεσιών, ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Αν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα (για παράδειγμα, επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε οι άνθρωποι που μένουν μαζί σας δεν πρέπει να μένουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί σας, ή θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν στο δωμάτιό σας.
• Καλύψτε τον βήχα σας και το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο
• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
• Ρίξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε ένα δοχείο απορριμμάτων.
• Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
• Καθαρίζετε τα χέρια σας συχνά
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ 60 έως 95%, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίβοντάς όλα τα σημεία μέχρι να στεγνώσουν. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
• Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
• Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης
• Αν έχετε εμφανίσει συμπτώματα, δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητά, ποτά, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας.
• Μετά τη χρήση αυτών των αντικειμένων, πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό.
Καθαρίζετε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά. Οι επιφάνειες όπου ο COVID-19 επιβιώνει είναι, κατ’ αρχήν, οι σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως υπολογιστές, tabletop, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τάμπλετ, σκεύη κουζίνας, όπως και τα κομοδίνα.
Καθαρίζετε επίσης και τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά
Χρησιμοποιήστε οικιακό σπρέι καθαρισμού ή χλωρίνη ,ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του προϊόντος και λάβετε υπόψιν τις όποιες προφυλάξεις συστήνονται για την εφαρμογή του προϊόντος, όπως τη χρήση γαντιών.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος.
• Παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας
• Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η ασθένειά σας επιδεινώνεται (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή).
Πριν απευθυνθείτε στα Κέντρα αναφοράς ή τα νοσοκομεία, ενημερώστε ότι έχετε αξιολογηθεί , ως ύποπτο ή ταυτοποιημένο κρούσμα COVID-19.
Τοποθετήστε μια μάσκα προσώπου πριν μπείτε στο νοσοκομείο ή την όποια ιατρική εγκατάσταση.
Αυτά τα βήματα βοηθούν στο να μη μολυνθούν ή εκτεθούν στη μόλυνση τα άλλα άτομα στην αίθουσα αναμονής ή οι άλλοι ασθενείς στο νοσοκομείο.
Ακολουθείτε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του γιατρού σας και συνεργαστείτε κατά το δυνατόν καλυτέρα με το νοσοκομείο, το Κέντρο Αναφοράς ή τον ΕΟΔΥ.
Εάν βρίσκεστε σε επείγουσα ιατρική ανάγκη και απευθυνθείτε στο 166, ενημερώστε το προσωπικό διακομιδής ότι είστε πιθανό κρούσμα COVID-19.
Εάν είναι δυνατόν, φορέστε μάσκα πριν φθάσει το ΕΚΑΒ
Πότε μπορείτε να διακόψετε την κατ’ οίκον απομόνωση
Όταν τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερο ελαστικά, άτομα που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν, θα μπορούν, με την έγκριση του γιατρού τους να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες, και να διακόψουν την απομόνωση στο σπίτι.
Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι, έως ότου ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους θεωρηθεί χαμηλός. Η διακοπή των προληπτικών μέτρων, του διαχωρισμού του ατόμου που εμφάνισε συμπτώματα, και της επιστροφής σε καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σε συνεννόηση με τον γιατροί και το νοσοκομείο.
Προτεινόμενες προφυλάξεις για την παραμονή στο σπίτι των “στενών επαφών”, των μελών της οικογένειας ή του νοικοκυριού, τους συγγενείς και τους φροντιστές, με ασθενή με συμπτωματικό εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 ή ασθενή υπό έρευνα.
Τα μέλη του νοικοκυριού, οι οικείοι και οι φροντιστές χαρακτηρίζονται στενές επαφές των ατόμων με συμπτωματικό, εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 ή των ατόμων υπό έρευνα, λόγω του ότι έρχονται σε στενή επαφή με το κρούσμα, κατά τη διάρκεια της συμβίωσης και των καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά και κατά την διάρκεια παροχής φροντίδας προς το άτομο αυτό.
Τα άτομα που χαρακτηρίζονται στενές επαφές θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους προσεκτικά και σχολαστικά.
Θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ αμέσως εάν αναπτύξουν συμπτώματα που υποδηλώνουν το COVID-19 (π.χ. πυρετός, βήχας, δύσπνοια).
Οι στενές επαφές πρέπει επίσης να ακολουθούν τις παρακάτω συστάσεις:
• Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και μπορείτε να βοηθήσετε τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του για ιατρική αγωγή και περίθαλψη.
• Θα πρέπει να βοηθήσετε τον ασθενή στις βασικές ανάγκες του σπιτιού και να παράσχετε υποστήριξη για να προμηθευτείτε είδη παντοπωλείου, συνταγές και άλλες προσωπικές ανάγκες.
• Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του ασθενούς.
• Εάν ο ασθενής παρουσιάσει επιδείνωση, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό του, ή το νοσοκομείο όπου παρακολουθείται.
• Ειδοποιείστε τον ΕΟΔΥ, και ενημερώστε για την κατάσταση αφού αναφέρετε ότι ο ασθενής είναι κρούσμα υπό διερεύνηση ή είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19.
• Ζητήστε από τον γιατρό, ή από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, πρόσθετη καθοδήγηση
• Εάν ο ασθενής χρήζει επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και πρέπει να καλέσετε 166 ενημερώστε την ομάδα του ΕΚΑΒ ότι ο ασθενής έχει ή έχει αξιολογηθεί για το COVID-19.
Τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να παραμείνουν σε άλλο δωμάτιο ή να διαχωριστούν από τον ασθενή, για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο, εφόσον υπάρχουν.
• Περιορίστε τις επισκέψεις στο σπίτι ή και απαγορεύστε τις αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να πραγματοποιηθούν.
• Τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδια και όχι οι ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα όσοι είναι άρρωστοι.
• Βεβαιωθείτε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι αερίζονται καλά και ανοίγετε τα παράθυρα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Εσείς και ο ασθενής θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα προσώπου κατά τη φροντίδα του, ή εάν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο.
Φοράτε μια μάσκα προσώπου μίας χρήσης και γάντια όταν αγγίζετε ή έρχεστε σε επαφή με το αίμα, τα κόπρανα ή τα σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως σάλιο, πτύελα, ρινική βλέννα, εμετό, ούρα.
Πετάξτε τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης μετά τη χρήση τους. Μην επαναχρησιμοποιείτε. Κατά την αφαίρεση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, πρώτα αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια. Στη συνέχεια, καθαρίστε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών. Στη συνέχεια, αφαιρέστε και απορρίψτε τη μάσκα προσώπου και καθαρίστε αμέσως τα χέρια σας πάλι με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
Αποφύγετε να μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή. Δεν πρέπει να μοιράζεστε τα πιάτα, τα ποτήρια, τα κύπελλα, τα μαγειρικά σκεύη, τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα. Αφού ο ασθενής χρησιμοποιήσει αυτά τα αντικείμενα, θα πρέπει να τα πλένετε προσεκτικά
Καθαρίστε καθημερινά όλες τις σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως μετρητές, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες και κομοδίνα κ.ά. Επίσης, καθαρίστε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά πάνω τους. Χρησιμοποιήστε οικιακό προϊόν ή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος.
• Πλύνετε καλά τα ρούχα. Αφαιρέστε αμέσως και πλύνετε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα που περιέχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά.
• Φοράτε γάντια μίας χρήσης κατά το χειρισμό λερωμένων αντικειμένων και κρατήστε τα λερωμένα αντικείμενα μακριά από το σώμα σας.
• Καθαρίστε τα χέρια σας (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών σας.
Γενικά, χρησιμοποιείτε ένα κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σύμφωνα με τις οδηγίες του πλυντηρίου και στεγνώστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τις θερμότερες θερμοκρασίες που συνιστώνται στην ετικέτα του ρουχισμού. Τοποθετήστε όλα τα χρησιμοποιημένα γάντια μίας χρήσης, μάσκες προσώπου και άλλα μολυσμένα αντικείμενα σε δοχείο και απομακρύνετέ τα.
Καθαρίστε τα χέρια σας (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά το χειρισμό αυτών των αντικειμένων. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
Συζητήστε τυχόν επιπλέον ερωτήσεις με τον γιατρό σας, ή τον ΕΟΔΥ, όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.