Καπνό αντίκρυσαν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του δήμου Τεμπών τόσο χτες Κυριακή όσο και σήμερα το πρωί και μάλιστα με την μυρουδιά του καμένου ακόμα πιο έντονη.
Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίσαμε σήμερα και εδώ στους Γόννους, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, όπου είχε φτάσει η μυρωδιά από τα καμένα της Εύβοιας. Ο ουρανός θολός, ο ήλιος κίτρινος, η αναπνοή δύσκολη. Νομίζω ότι κάποιες διευκρινίσεις – ανακοινώσεις για τον αέρα που αναπνέουμε θα πρέπει να δοθούν από τους αρμόδιους.


Χθες για το φαινόμενο ενημερώθηκαν τόσο η αστυνομία, όσο και η πυροσβεστική υπηρεσία και σύμφωνα με την Π.Υ. Λάρισας, ελέγχθηκε όλη η ευρύτερη περιοχή και δεν προέκυψε κάποια φωτιά. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο καπνός προερχόταν από την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια που συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της φωτιάς άγγιξαν επίπεδα – ρεκόρ και οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα. (βλέπε οδηγίες στο τέλος της ανάρτησης).

Ο Δήμος Τεμπών στο πλευρό των πυρόπληκτων κατοίκων
Συναισθανόμενοι την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και η Αντιδημαρχεία Κοινωνικής Πολιτικής συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους.
Από το Σάββατο 7 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, η συγκέντρωση των προσφορών θα γίνει στα κατά τόπους δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα σε συνεννόηση με τους προέδρους των χωριών.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:
ΤΡΟΦΙΜΑ : Μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, παξιμάδια, εμφιαλωμένο νερό, χυμούς, τρόφιμα μακράς διάρκειας κλπ .
ΦΑΡΜΑΚΑ : Παυσίπονα, αλοιφές για εγκαύματα, αλοιφές Fucidin, φυσικά δάκρυα, μάσκες, φυσιολογικό ορό, βαζελινούχες και αντισταμινικές γάζες.
ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ : Χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, μωρομάντηλα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα κλπ.
ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ : Τροφές (Σκυλοτροφή, Γατοτροφή), δοχεία φαγητού και νερού.

Φωτιά: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura
Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.
ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Η επικινδυνότητα των μικροσωματιδίων καπνού
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε ότι τα μικροσωματίδια μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.
«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Όπως εξήγησε, τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια έχουν αεροδυναμικό σχήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής που προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό. «Ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, αρρυθμίες, στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.