Τη στιγμή που λόγω κορονοϊού όλοι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να γίνουν ολιγομελή τα τμήματα, αναστάτωση επικρατεί σε περιοχές του δήμου Τεμπών, όπως και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Υπουργού Παιδείας που οδηγεί στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου στα Λύκεια Μακρυχωρίου και Συκουρίου.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενώ νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας έκανε και η βουλευτής, Λιακούλη Ευαγγελία.
Αναλυτικά, στην επιστολή που απευθύνει προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προς στον υφυπουργό Παιδείας Βασίλειο Διγαλάκη, ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, επισημαίνει τα εξής:
«Με έντονο προβληματισμό, απευθυνόμαστε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας την κατάργηση της απόφασης υπ’ αριθμ. 105342/Δ2, 12-08-2020, με θέμα την «κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού» των Γενικών Λυκείων. Στο πλαίσιο αυτής, κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021, δεν εγκρίνονται τα ολιγομελή τμήματα, ρύθμιση που οδηγεί στην κατάργηση τμημάτων της Γ΄ τάξης των Λυκειακών Τάξεων Συκουρίου και Μακρυχωρίου.
Η απόφαση αυτή που ελήφθη λίγες μόνο εβδομάδες πριν την εκκίνηση του νέου σχολικού έτους, αφορά μαθητές Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι ως γνωστόν είναι ήδη σημαντικά επιβαρυμένοι τόσο με τις απαιτήσεις που έχει η τελευταία χρονιά στο δρόμο προς τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο και με τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά τους η πανδημία.
Εφόσον καταργηθούν τα συγκεκριμένα τμήματα συνεπάγεται ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν την φοίτησή τους σε σχολικές μονάδες της Λάρισας, που απέχουν πάνω από 20 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους, γεγονός που οδηγεί σε ολική ανατροπή των σχεδίων που έχουν κάνει οι οικογένειές τους. Θα επιφέρει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μετακινήσεις των παιδιών, ενώ η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, κατά την κρίσιμη αυτή χρονιά, θα προκαλέσει περισσότερο άγχος στους μελλοντικούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Καθώς η χώρα διανύει περίοδο έξαρσης της πανδημίας, με την συγκεκριμένη απόφαση προφανώς θα προκύψουν τμήματα με περισσότερους μαθητές, συν το γεγονός της καθημερινής μετακίνησής τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Προκαλεί εντύπωση πως ενώ, ειδικά αυτήν την περίοδο, που προτάσσεται η αποφυγή συγχρωτισμού, από την άλλη λαμβάνεται μια απόφαση που θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τέλος με την κατάργηση λειτουργίας τμημάτων της Γ΄ Λυκείου πλήττονται και υποβαθμίζονται οι τοπικές εκπαιδευτικές δομές.
Γι’ αυτό με αυτήν την επιστολή ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης αυτής και την συνεργασία των βουλευτών του νομού και του Περιφερειάρχη, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των τμημάτων των Λυκειακών Τάξεων Συκουρίου και Μακρυχωρίου. Παράλληλα, δηλώνουμε πως θα μείνουμε πάντα κοντά στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών και όχι στην υποβάθμισή τους», τονίζει, ο δήμαρχος.