ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ
Με τίτλο «Καταπέλτης το δεύτερο, ολικό lockdown, στον Πολιτισμό», καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό με επιστολή τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητούν κατ’ αρχήν «την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που (θα) συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Πολιτιστικούς Φορείς (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημοτικά Θέατρα, κ.λπ.)». Όπως επίσης, «να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι πιστώσεις των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο» επισημαίνοντας ότι από το πρώτο lockdown του Μαρτίου έως σήμερα τα επιδόματα δόθηκαν «με μεγάλες καθυστερήσεις και με το σταγονόμετρο μετά από επίμονους δικούς τους αγώνες». Την επιστολή υπογράφουν 22 σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου «προκειμένου να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο τους».

Μεταξύ των αιτημάτων τους που αναφέρουν στην επιστολή είναι: να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών (έληγε στις 20/10). Να επεκταθεί το επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο (δεύτερο γενικευμένο lockdown) και Δεκέμβριο και, «γενικότερα, για όσο διάστημα θα είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας τους». Η εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού κ.ά.
Τέλος, επισημαίνουν ότι υπάρχουν καταγγελίες για παραρτήματα ΟΑΕΔ, «τα οποία αρνούνται να εγκρίνουν το εποχικό επίδομα με αιτιολογία ότι υπάρχει απόλυση».

«Τα αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν σε ένα επίδομα 534 ευρώ, που μάλιστα έχει αφήσει ακάλυπτο σχεδόν το σύνολο του κλάδου για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κάλυψη των αναγκών μας, για τη ζωή, την υγεία και την πρόσβαση όλου του λαού στον Πολιτισμό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο χώρος μας είναι απελπισμένος» καταλήγουν στην επιστολή την οποία υπογράφουν τα παρακάτω σωματεία :

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο.Τ., Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. πάσης φύσεως προσωπικού, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού Ε.Λ.Σ., Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού, Σωματείο Τεχνικών Απασχ/νών σε ζωντανές οπτικ/κές εκδηλώσεις, Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Σωματείο Καθηγητών Χορού, Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ, Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό, Σύλλογος Κουκλοπαιχτών Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθέατρου Unima Ελλάς, Ένωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος, Σύλλογος Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος «Άσμα 450+», Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας