Μάρτης – γδάρτης ο φετινός του 2022 για όλους μας, ακρίβεια, θέρμανση, ενέργεια, αλλά ακόμη χειρότερος για τους αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι θερμοκρασίες όπως φαίνονται στον πίνακα του Μετεωρολογικού Σταθμού του Λυκείου Γόννων ξεκινούν με μείον -1,6 βαθμούς στις 3 του Μάρτη και συνεχίζουν με σερί αρνητικών θερμοκρασιών από τις 10 μέχρι τις 15 Μάρτη με θερμοκρασίες -1,9, -4,0, -3,8, -5,10, -0,6 και σήμερα το πρωί με –2,2 βαθμούς.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας στο σημερινό της πρωτοσέλιδο και σε ανταπόκριση του Νίκου Γουργιώτη από την Αγιά, φάνηκαν ήδη τα πρώτα σημάδια της καταστροφής σε αμύγδαλα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, ενώ το ίδιοι ανήσυχοι δηλώνουν και οι παραγωγοί της περιοχής του Δήμου Τεμπών αλλά και αυτών του Τυρνάβου.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Ε» έχει ως εξής :

Άκρως απογοητευτικά είναι τα πρώτα σημάδια που πήραν οι Αγιώτες παραγωγοί χθες ελέγχοντας τα κτήματά τους μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή.
Όπως επισημαίνουν, φαίνεται η ζημιά να είναι τεράστια στα αμύγδαλα, πολύ μεγάλη σε πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και κερασιών, όπως επίσης μεγάλη είναι ακόμη και σε μεσοπρώιμες νεκταρινιών. Η αγωνία για το τελικό ποσοστό καταστροφής ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο κύμα παρόμοιας κακοκαιρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν αφήνουν περιθώριο για την παραμικρή αισιοδοξία. Το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς του meteo-thessalia.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία κατρακύλησε μέσα στην Αγιά στους -4,8 βαθμούς Κελσίου, χθες στους μηδέν, για σήμερα προβλέπονταν -3, ενώ ως την Παρασκευή θα υπάρξει άνοδος και ως προς τις ελάχιστες και ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Να σημειωθεί ότι οι κρίσιμες θερμοκρασίες παγώματος των ανθοφόρων οφθαλμών για ζημιά στο 90% των οφθαλμών ή καρπιδίων από ανοιξιάτικους παγετούς και για τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης με σειρά, της ρόδινης κορυφής, πλήρης άνθησης και καρπόδεσης, είναι για την αμυγδαλιά (-2,8ºC στην πλήρη άνθηση, -1,1ºC στην καρπόδεση), για την κερασιά (-4,0ºC στη ρόδινη κορυφή, -3,9ºC στην πλήρη άνθηση, -3,5ºC στην καρπόδεση) και για τη ροδακινιά (-6,1ºC στη ρόδινη κορυφή, -4,4ºC στην πλήρη άνθηση, -3,5ºC στην καρπόδεση).
Ήδη το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς έχει ενημερώσει τον ΕΛΓΑ για τα προβλήματα που υπάρχουν, κλιμάκια του οποίου αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτοψία.

Πηγή : «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας