Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και ο ΔΟΠΑΠΕΠΤ συνδιοργανώνουν εσπερίδα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θέμα: «Η Δύναμη των Μουσείων» στο Λαογραφικό Μουσείο «Ιωάννης Πράπας» στο Συκούριο το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στις 19:00 μ.μ.
Προσκεκλημένη στην εκδήλωση και κεντρική ομιλήτρια της Εσπερίδας είναι η κ. Φανή Καλοκαιρινού – Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Επίσης, στην Εσπερίδα θα μιλήσουν οι παρακάτω ομιλητές: η κ. Θάλεια Ν. Πράπα για το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Συρμακέζης για το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής στην Ελάτεια, ο κ. Βασίλης Καραβιδές για το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, η κ. Χάιδω Πανταζή για το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου στη Ραψάνη και ο κ. Ανδρέας Τσεργάς για το Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια.
Αιμοδοσία την Κυριακή στο Συκούριο

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αιμοδοτών Περιοχής Συκουρίου και σε συνεργασία με του Μ.Ε Συκουρίου και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Συκουρίου θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία την Κυριακή 29 Μαίου 2022 από ώρα 9 π.μ. – 1 μ.μ. στην αίθουσα της βιβλιοθήκης Συκουρίου, όπου θα ευρίσκεται κινητή μονάδα αιμοληψίας του Κουτλιμπάνειου Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Καλούνται οι εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των διοργανωτών και να δώσουν ζωή σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η αιμοδοσία είναι η μέγιστη πράξη αλτρουισμού.
Λόγω πανδημίας του Covid 19 το κλιμάκιο του Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας και τα μέλη των Συλλόγων θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η απόλυτη ασφάλεια των αιμοδοτών διαθέτοντας το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και μέσα αυτοπροστασίας που θα προσφέρει ο Δ. Τεμπών.
Οι αιμοδότες πρέπει να φέρουν : Αστ. Ταυτότητα, ΑΜΚΑ, Κάρτα αιμοδότη εφ’ όσον έχουν.

Οδηγίες προς τους Αιμοδότες : Αιμοδοτούν όσου έχουν ηλικία 18-65 ετών. Παίρνουν πλούσιο πρωινό με πολλά υγρά. Δεν καταναλώνουν αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, (Επιτρέπεται 1 ποτό, 1 μπύρα, 1 ποτήρι κρασί). Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για υπέρταση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια-ουρικό οξύ κ.λ.π. να μην τα λάβουν για τουλάχιστον 24 ώρες. Απαγορεύονται αντιφλεγμονώδη παυσίπονα τύπου Depon, ponstan για τρία (3) 24ωρα και ασπιρίνη για 5 ημέρες. Να μην έχουν κάνει πρόσφατο χειρουργείο, τατουάζ, ή βελονισμό το τελευταίο τετράμηνο ή οδοντιατρική επέμβαση το τελευταίο 7ήμερο. Η αιμοδοσία είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης και Αγάπης προς τους συνανθρώπους μας.
Ας την στηρίξουμε όλοι. Δώσε αίμα. Σώζει ζωές.
Η αιμοδοσία τελεί υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ Τεμπών».