Με πρωτοπόρο έναν δικό μας, Γοννιώτη, τον Τάκη Μπάρμπα το περιοδικό η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» βρίσκεται «προ των πυλών». Σε λίγες μέρες το πρώτο τεύχος θα το έχουμε στα χέρια μας.

Με έναν ακόμη τίτλο εμπλουτίζονται τα ιστορικά περιοδικά που κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς το προσεχές φθινόπωρο κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Η Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες».

«Τον συντονισμό της έκδοσης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχουν τα μέλη της δραστήριας Ομάδας Μελέτης της Ιστορίας των Κοινωνικών Αγώνων και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «η ΘΕΣΣΑΛΙΑ στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ», ήδη, βρίσκεται στο τυπογραφείο και σε πολύ σύντομο διάστημα θα κυκλοφορήσει.
Από τα πρώτα βήματα δεχόμαστε ενθαρρυντικά μηνύματα που μας εξοπλίζουν με νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε. Η θετική ανταπόκριση των κειμενογράφων, που αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό επιστημόνων ιστορικών και εραστών της ιστορίας, που είναι λάτρεις της τεκμηριωμένης διαλεκτικής – μεθοδολογικά – ιστοριογραφικής προσέγγισης, εγγυάται την σοβαρότητα του εγχειρήματος.
Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» θα εκδίδεται κάθε εξάμηνο (Φθινόπωρο – Άνοιξη) και οι οικονομικοί στυλοβάτες θα είναι μόνο οι αναγνώστες συνδρομητές μας. Η τιμή του περιοδικού θα κοστίζει 7€ και η ετήσια συνδρομή θα είναι 14 €.

Ως προς το περιεχόμενο, η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» θα έχει κάθε φορά ένα αφιέρωμα που θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ύλης, ξεκινώντας από το πρώτο τεύχος με αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί και στο δεύτερο τεύχος που θα κυκλοφορήσει το 2021 και θα συμπέσει με την επέτειο των 200ων χρόνων.
Η υπόλοιπη ύλη θα καλύπτει διάφορες ιστορικές περιόδους και κοινωνικούς αγώνες που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της εξέλιξης, όπως δουλοκτητικό σύστημα, φεουδαρχικό, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και την πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Μέσα απ’ αυτές τις περιόδους θα αναδειχθούν τα κινήματα: αγροτικό, εργατικό, γυναικείο, εκπαίδευση, γλωσσικό, πολιτισμός, πόλεμοι και οι συνέπειες, δικτατορίες, κατοχή, αντίσταση, διώξεις (φυλακές-εξορίες), κ.ά.π.

Στο περιοδικό γράφουν οι : Κασιμάτης Κώστας, Κοτζιούλας Κώστας, Λάζου Βασιλική, Μηλιούλης Δημοσθένης, Μπάρμπας Δημήτρης (Τάκης), Πάνος Κώστας, Παπακωνσταντίνου Θωμάς, Πλάτανος Βασίλης, Ρεμπάπης Βαγγέλης, Σαϊτάνης Γιώργος, Τουλουμτζίδης Αλέξανδρος, Φασούλας Γιάννης, Φίκα Ιλιάδα-Κωνσταντίνα, Χανδρινός Ιάσοννας.

Βασική προϋπόθεση για όσους θα συμμετέχουν με κείμενα στο περιοδικό θα είναι η αναφορά στην κοινωνική ιστορία συνδεδεμένη με την Θεσσαλία».

Καλοτάξιδο να είναι το νέο εγχείρημα και το περιμένουμε και στους Γόννους!