Το καλλιτεχνικό δυναμικό της Λάρισας και τους ανθρώπους του πολιτισμού, θα στηρίξει έμπρακτα ο Δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα.

Λειτουργώντας πρωτοποριακά στην χώρα μας, η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, συναισθανόμενη την απόγνωση στην οποία βρίσκεται το καλλιτεχνικό δυναμικό λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό και την προοπτική της μη πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, παίρνει την πρωτοβουλία να υποστηρίζει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης.
Οι σχετικές ανακοινώσεις του δημοτικής αρχής, έρχονται να ανοίξουν ένα δρόμο στην υπόθεση της στήριξης του καλλιτεχνικού δυναμικού. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα στους επαγγελματίες του πολιτισμού στην Λάρισα, να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις παραγωγών προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, που θα αξιολογηθούν και θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου είτε να πραγματοποιηθούν με μέτρα προστασίας, εφόσον το επιτρέψουν οι γενικότερες αποφάσεις, είτε να μεταδοθούν ψηφιακά.
Αναλυτικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων στην τοποθέτησή του αφού αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε τόνισε ότι «αυτό το διάστημα, ο Δήμος Λαρισαίων στήριξε χιλιάδες συμπολίτες με διάφορους τρόπους σε διάφορους τομείς. Από τη διανομή αγαθών σε όσους βρίσκονταν σε καραντίνα μέχρι τη σελίδα larissamazi.gr όπου ο πολίτης μπορούσε να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος, αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι παρακολουθώντας διαδικτυακά παραγωγές των πολιτιστικών δομών μας.

Μάλιστα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού , δημιούργησε μια σειρά με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ποτέ δεν κατεβάζει τα ρολά» ανεβάζοντας τακτικά παραστάσεις, συναυλίες κλπ που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, στο Δημοτικό Ωδείο, στον Μύλο του Παππά και αλλού, για να μη μας αφήσει να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε. Τι μπορούμε να καταφέρουμε. Ότι η Λάρισα είναι πόλη του Πολιτισμού. Το ίδιο έπραξαν και το Θεσσαλικό θέατρο, τα μουσεία μας, η Πινακοθήκη, η βιβλιοθήκη μας κοκ
Όλο αυτό το διάστημα, που όλοι μας κάναμε χρήση των προϊόντων πολιτισμού κι έτσι περάσαμε καλύτερα, ημέρωσε το μέσα μας, δεν χάσαμε την ελπίδα, γιατί αυτό κάνει ο πολιτισμός, ενώνει, θωρακίζει, παρηγορεί, οι άνθρωποι του πολιτισμού βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που λέμε, με την πλάτη στον τοίχο.
Κι ενώ για όλους υπήρξε μια μέριμνα και σιγά σιγά οι περισσότεροι αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, με όρους και με κανόνες βέβαια, πάντως επιστρέφουμε, οι καλλιτέχνες οδηγούνται στη συντριβή. Είναι άγνωστο πότε θα ξαναβρεθούν στις σκηνές, στα εργαστήρια, γενικότερα στη δημιουργία, κάνοντας το παρόν και το μέλλον τους να φαντάζει ιδιαιτέρως ζοφερό και αβάσταχτο.
Η τέχνη είναι το οξυγόνο του πνεύματος. Χωρίς αυτή η ζωή είναι αβίωτη. Το συνειδητοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της. Αυτούς που σμιλεύουν τα όνειρά μας, Αυτούς που κάνουν τραγούδια τα αισθήματά μας, που διηγούνται τις ιστορίες μας παίζοντας, χορεύοντας, γράφοντας, ζωγραφίζοντας.
Όπως γνωρίζετε, όλες οι εκδηλώσεις μας, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού, το διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ Open nights, το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου, εκθέσεις κλπ, ό,τι ήταν προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες, έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

Ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού αναλαμβάνουν να στηρίξουν έμπρακτα το αξιόλογο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.
Καλούμε όσους καλλιτέχνες επιθυμούν, να καταθέσουν προτάσεις που θα επιχορηγήσουμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα, στο πνεύμα της νέας κατάστασης που βιώνουμε. Για παράδειγμα, μια συναυλία μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί τηρώντας τα γνωστά μέτρα ασφαλείας και να προβληθεί διαδικτυακά.
Έτσι, η δημιουργία θα συνεχιστεί και οι καλλιτέχνες θα ανακουφιστούν τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Αλλά και οι πολίτες θα απολαύσουν νέα έργα, θα ζήσουν νέες συγκινήσεις.
Το μήνυμα είναι: Στηρίζουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας από την πλευρά του τόνισε τα εξής:
« Όπως γνωρίζετε, αρχές της πολιτιστικής μας πολιτικής από την έναρξη της θητείας μας είναι η συνέργεια, η αλληλεγγύη, το βήμα κι οι ευκαιρίες για δημιουργία στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, η διάδραση που κάνει τον πολίτη πρωταγωνιστή ως ενεργό συμμέτοχο στα δρώμενα, ενισχύοντας ή εξελίσσοντας παλιούς θεσμούς και δημιουργώντας καινούριους.
Για το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας:
Καταρχάς θεωρούμε ότι αποστολή μας είναι η προαγωγή της δημιουργίας και οι καλλιτέχνες συνεργάτες μας .
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που όλα έχουν παγώσει, κάνουμε αυτό που οι άλλοι δεν κάνουν. Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης και τους καλούμε να καταθέσουν προτάσεις τις οποίες θα βοηθήσουμε να υλοποιηθούν ώστε και η δημιουργία να συνεχιστεί, και να ανακουφιστούν οικονομικά οι δημιουργοί που είναι από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και η Λάρισα να συνεχίσει να είναι αυτό που μαζί προσπαθήσαμε από την αρχή της θητείας μας, πόλη του Πολιτισμού.
Οι προτάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις επιταγές αυτής της περιόδου: τα σχήματα ολιγομελή, οι παραγωγές μικρές, που ή θα μαγνητοσκοπούνται και θα μεταδίδονται διαδικτυακά ή θα πραγματοποιούνται σε χώρους που θα επιτρέπεται τηρώντας τις οδηγίες ασφαλείας.
Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές και ευφάνταστες προτάσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ταλέντο, στην παιδεία, στο επίπεδο των καλλιτεχνών μας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι πρωταγωνιστές στις περισσότερες διοργανώσεις μας.

Τις προτάσεις τους μπορούν να τις στείλουν στο email της Αντιδημαρχίας [email protected].
Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας, για την ψυχική μας ισορροπία, για την πνευματική μας ανάταση, για την επικοινωνία. Την έχουμε τόση ανάγκη όση και το φαγητό, τη βόλτα, την επαφή. Είδατε ότι την περίοδο του εγκλεισμού σε αυτήν καταφύγαμε.
Η τέχνη ενώνει, δε διαιρεί. Αποσυμπιέζει, παρηγορεί, αφυπνίζει, κινητοποιεί, βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν γύρω του.
Αλλά τι θα ήταν η τέχνη χωρίς τους ανθρώπους της;

Το μήνυμα λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας, όπως είπε και ο δήμαρχος, είναι: Στηρίζουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες.