Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής η επετειακή έκθεση φωτογραφίας και άλλου υλικού του Λαρισαίου φωτογράφου και ταξιδευτή, Τάκη Τλούπα, με την επωνυμία «Ταξίδια μιας ζωής», και αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη που έκανε γνωστό το όνομα της αγαπημένης του Λάρισας σε όλο τον κόσμο.


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Ι. Γ. Κατσίγρα, όπου θα φιλοξενείται η έκθεση μέχρι και τις 30 Απριλίου, περίσσεψε σήμερα το δέος για το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του σπουδαίου καλλιτέχνη, αλλά και η συγκίνηση από τους Λαρισαίους που είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον Τάκη Τλούπα, με προεξάρχουσα την κόρη του, Βάνια, που επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη έκθεση, με περηφάνια αλλά και ευθύνη.
Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Αννυ Ψάρρα, που είχε τον συντονισμό της λιτής εκδήλωσης των εγκαινίων, τόνισε ότι την άψογη συνεργασία που είχε με την Βάνια Τλούπα όλο το προηγούμενο διάστημα και τη μεγάλη τιμή για την πινακοθήκη να φιλοξενεί μια έκθεση του Τάκη Τλούπα.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε οτι ο Τάκης Τλούπας δεν υπήρξε μόνο ένας μεγάλος φωτογράφος, αλλά και ένας μεγάλος εθνογράφος – λαογράφος, όπως θα αποδειχθεί σε προσεχή εκδήλωση του δήμου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πάνω από κάθετι άλλο αγάπησε και ανέδειξε την ίδια τη Λάρισα που υπήρξε το μεγάλο του στούντιο!
Θύμησες από τα παιδικά του χρόνια με την οικογένεια του Τάκη Τλούπα μοιράστηκε με το κοινό ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Κώστας Λούλης, που τόνισε οτι «ο Τλούπας δεν είχε επενδύσει σε ακίνητα, αλλά σε αναμνήσεις, σε φιλίες και σε εμπνευσμένα φιλοσοφικά κείμενα».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Βατόπουλος, επεσήμανε με την ευκαιρία της έκθεσης οτι η Λάρισα είναι μήτρα παραγωγής πολιτισμικής όσμωσης εθνικής εμβέλειας.

Από την πλευρά της, η επιμελήτρια της έκθεσης και κόρη του Τάκη Τλούπα, Βάνια, ιδιαίτερα συγκινημένη, αναφέρθηκε στη συναισθηματική φόρτιση που συνεπάγεται για την οικογένειά της η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του πατέρα της, καθώς και στην ευθύνη που ένιωσε να μεταφέρει μέσω της έκθεσης «Ταξίδια μιας ζωής» τόσο την πολυσχιδή φυσιογνωμία του, όσο και τις διάφορες πτυχές του ταλέντου και του έργου του.

Η έκθεση περιλαμβάνει 45 ανέκδοτες φωτογραφίες που ο Τάκης Τλούπας είχε τραβήξει τις δεκαετίες ΄50, ΄60 και ΄70, σε διάφορα ταξίδια του στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, καθώς επίσης οπτικό υλικό από την προσωπική και οικογενειακή ζωή του, αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.
Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Κόκκαλης και Γιώργος Λαμπρούλης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, Βασίλης Πινακάς και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Ντίνος Διαμάντος.

ΠΗΓΗ : Larissanet – Του Μενέλαου Κατσαμπέλα