Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Eteron και της About People στην Ελλάδα. Μόλις το 21,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα δικαιοσύνης ● Το αίσθημα της αδικίας ξεχειλίζει στις λαϊκές τάξεις (85,9%), καθώς και στην κατώτερη μεσαία τάξη (82,2%), ενώ η ανώτερη μεσαία τάξη εκτιμά σε ποσοστό 56,1% ότι η Ελλάδα είναι δίκαιη με τους πολίτες της
Είναι η Ελλάδα μια δίκαιη ή μια άδικη χώρα για τους πολίτες της; Ένα ερώτημα που πολλές φορές τίθεται στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων και μάλιστα συναντάται ως κλισέ με τη διαχρονική ευρύτερη φράση για το αν η Ελλάδα «σκοτώνει» τα παιδιά της.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron και της About People, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» σε οκτασέλιδο ένθετο (σελίδες 21 ως 28), ασχολείται επισταμένα με το θέμα και η απάντηση που δίνουν οι πολίτες σε αυτό είναι συντριπτική. Σύμφωνα με το 74,5% των ερωτηθέντων, η Ελλάδα είναι μια χώρα που η αδικία επικρατεί (37,5% υποστηρίζει ότι είναι άδικη και 37% ότι είναι μάλλον άδικη).
Στον αντίποδα, ποσοστό μόλις 21,6% θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα δικαιοσύνης (η Ελλάδα είναι μια δίκαιη χώρα υποστηρίζει το 5,5% και μάλλον δίκαιη το 16,1%). Η διάχυτη αυτή αίσθηση της κοινωνίας είναι ένα ζήτημα που οφείλει να προβληματίσει. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και τα υπόλοιπα ευρήματα της ίδιας έρευνας που αναζητά τις διαστρωματώσεις των παραπάνω απαντήσεων ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική τάξη, το μηνιαίο εισόδημα και την πολιτική τοποθέτηση.

Πιο αναλυτικά, για τις γυναίκες η Ελλάδα είναι άδικη σε ποσοστό 75% και για τους άνδρες σε ποσοστό 73,8%. Σε σχέση με τις ηλικίες, η εντύπωση αυτή κυριαρχεί στην ηλικιακή κατηγορία 45-54 ετών (83%), ενώ για τους 65 ετών και άνω το ποσοστό μειώνεται και πέφτει στο 62,5% (και το 33,7% θεωρεί την Ελλάδα μια δίκαιη χώρα).
Το αίσθημα της αδικίας ξεχειλίζει στις λαϊκές τάξεις που απαντούν καταφατικά σε ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από τον γενικό μέσο όρο 85,9%, καθώς και στην κατώτερη μεσαία τάξη (82,2%). Η ανώτερη μεσαία τάξη εκτιμά σε ποσοστό 56,1% ότι η Ελλάδα είναι δίκαιη με τους πολίτες της (και άδικη κατά 42,3%).
Σε ό,τι αφορά τη διάκριση ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα, για χώρα αδικίας κάνουν λόγο όσοι αμείβονται από 0 – 500 ευρώ (ποσοστό 80,8%), ενώ οι πολίτες με αποδοχές από 2.000 και άνω πιστεύουν το αντίθετο, αν και όχι σε πολύ υψηλά ποσοστά (36% δίκαιη χώρα – 60,5% άδικη).

Αυτοπροσδιορισμός
Σε σχέση με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα: Δίκαιη και μάλλον δίκαιη χώρα η Ελλάδα υποστηρίζουν όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στη Δεξιά και την Κεντροδεξιά (34,6% και 34,5% αντίστοιχα). Στον αντίποδα, οι πολίτες που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά πιστεύουν ότι ζουν σε μια χώρα άδικη και μάλλον άδικη (86,5% και 84,5%).
Τέλος, η εικόνα διατηρείται σταθερή αναφορικά με τον τόπο διαμονής των πολιτών, αφού τόσο οι εντός Αττικής ερωτηθέντες όσο και οι εκτός μοιράζονται την ίδια γνώμη (άδικη και μάλλον άδικη η Ελλάδα σε ποσοστό 75,1% οι εκτός και 74,3% οι εντός λεκανοπεδίου διαμένοντες).

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ