Για το θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή μας έχω γράψει αρκετές φορές τόσο στο Blog, όσο και στα τοπικά ΜΜΕ.

Τον Σεπτέμβρη 2017 έγραφα εδώ στο blog : «Το φυσικό αέριο έφτασε στην Ελασσόνα και τα Φάρσαλα κάποτε πρέπει να φτάσει και σε μας και όχι μόνο για τα δημόσια κτίρια. Είναι απαράδεκτο να στήνονται χιλιόμετρα ολόκληρα αγωγοί, για να φτάσουν το αέριο σε μακρινούς δήμους και περιοχές της Θεσσαλίας και εδώ στην περιοχή μας, ο κεντρικός αγωγός να διασχίζει το δήμο μας και να μην είμαστε από τους πρώτους που θα έπρεπε να έχουν αέριο».

Η ιστορία έρχεται από παλιά, θα σταθώ σε σημαντικά σημεία της, παρακάμπτοντας τις δικές μου παρεμβάσεις (στο τέλος της ανάρτησης, βλέπε για την ιστορία και την τήρηση ή μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, σχετικές δημοσιεύσεις) :

Η πιο επίσημη ανάδειξη του θέματος έρχεται με επιστολή στην Ε.Π.Α. Θεσσαλίας από τον τότε δήμαρχο Τεμπών, Κώστα Κολλάτο – με μεγάλη καθυστέριση απ’ όταν ανέλαβε τη δημαρχεία – ο οποίος ζητά την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στο Δήμο Τεμπών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : «Το ενδιαφέρον μας αρχικώς αφορά τα τέσσερα μεγαλύτερα σε πληθυσμό χωριά του Δήμου μας όπου και συγκεντρώνονται οι περισσότερες από τις διοικητικές και λοιπές υπηρεσίες μας, το Μακρυχώρι, τον Πυργετό, το Συκούριο και τους Γόννους…».

Τον Μάη του 2018 ο τότε Δήμαρχος Τεμπών παρευρέθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέμα : «Συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση». Στην συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη καθώς και με τον Δ/ντη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα συζητήθηκε και η παροχέτευση του φυσικού αερίου στο Δήμο Τεμπών αρχής γενομένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκουρίου, στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2020 και μάλιστα με νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή και νομίζω ότι θα πρέπει με επιχειρήματα να πιέσουμε ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει τουλάχιστον σε όλα τα κεφαλοχώρια του δήμου μας. Από το 2014 που ξεκίνησαν οι προσπάθειες και το 2016 που άρχισαν οι εξαγγελίες πέρασαν ήδη έξη (6) χρόνια και αν μέχρι το 2023 πάρει αέριο μόνο το Συκούριο θα περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια. Δεν είναι πάρα πολλά…;
Τα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν έργα αποχέτευσης στους Γόννους πρέπει να συνδυαστούν άμεσα και με τους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και την υπογείωση άλλων υπηρεσιών (ρεύματος και σταθερής τηλεφωνίας) έτσι για να μην ξανασκάβονται οι δρόμοι. Ας το έχουν υπόψιν τους οι αρμόδιοι και ας ξεκινηνήσουν από τώρα τις επαφές και τους σχεδιασμούς τους.