Κοντεύουν σχεδόν 110 χρόνια από τότε που το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος, έχασε με ανθρώπινη παρέμβαση τη δική του Αχερουσία. Ένα περιβαλλοντικό σμαράγδι χάθηκε στον βωμό της τότε ανάγνωσης περί ανάπτυξης, για πάντα (για πάντα;).
Πριν ρίξουμε, με περίσσεια ευκολία, το αιώνιο ανάθεμα σε όσους αποφάσισαν την αποξήρανση της Λίμνης Ασκουρίδας στην Καλλιπεύκη Γόννων, θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε ενέργεια σε αρμονική συνάρτηση με την εποχή της. Μια εποχή που προτεραιότητα είχε η εξαφάνιση ασθενειών, όπως η ελονοσία, η μετατροπή ελών και λιμνών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μια συζήτηση που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έμελε να δώσει την αφορμή για πλήθος συναντήσεων και ημερίδων…
Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ένα: Δεν ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε για την επανασύσταση της Λίμνης Ασκουρίδας. Αυτό το κεφάλαιο το έχουμε εξαντλήσει προ πολλού. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε επιτέλους πράξη! Να επιστρέψουμε άμεσα στο οροπέδιο της Καλλιπεύκης την περιβαλλοντική ισορροπία και αρμονία που δικαιούται.
Τα οφέλη: Όσοι από εμάς ονειρευόμαστε μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Καλλιπεύκης σε έναν αλπικό τουριστικό παράδεισο, συνιστώ ψυχραιμία.

Η επαναφορά της λίμνης, όπως και της φυσικής ισορροπίας, η ανάκτηση χαρακτηριστικών φυσικού οικοσυστήματος, δεν αποτελεί μια σύντομη αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει ένα χρονικό πλαίσιο που ξεπερνάει και τις δύο δεκαετίες. Ωστόσο, από κάπου, σε κάποια χρονική στιγμή, πρέπει να γίνει -επιτέλους- η αρχή.
Με γνώμονα την περιβαλλοντική ευαισθησία και το χρέος στις επόμενες γενεές, πράγματι, το όφελος της τουριστικής αξιοποίησης πρόκειται να είναι όχι μόνο σημειακό, αλλά και καθοριστικό για πολύ μεγάλη γεωγραφική ακτίνα από την ίδια την Ασκουρίδα. Ακόμη και αυτή κάθε αυτή η αναγγελία έναρξης έργων επανασύστασης αποτελεί έναυσμα αύξησης της επισκεψιμότητας και δημιουργίας επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Που σημαίνει ότι ένας τόπος, όπως ο Νομός Λάρισας (αλλά και ειδικότερα ο Δήμος Τεμπών), έχει μπροστά του ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προκειμένου να εκπαιδεύσει τον επιχειρηματικό τουριστικό του κόσμο (η τουριστική εκπαίδευση, ας είμαστε ειλικρινείς, λείπει από τον τόπο, σε σημείο που «ουρλιάζει»), να «ποτίσει» την κοινωνία με περιβαλλοντική και τουριστική συνειδητότητα (επικαλούμαι τους τόνους πλαστικών απορριμμάτων και συσκευασιών φυτοφαρμάκων που «κοσμούν» τις όχθες της επανασυσταθείσας Κάρλας) και να προετοιμάσει την τοπική οικονομία για το καθεστώς μετάβασης, μετά την απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Επίσης, οφείλω να προσγειώσω όλους εκείνους που φαντάζονται τη μετατροπή της περιοχής σε μια μικρογραφία της λίμνης Κόμο ή του Λουγκάνο. Φαραωισμοί που παραπέμπουν σε μεγαλειώδεις εγκαταστάσεις και αυτοματοποιημένο πλουτισμό, δεν συνάδουν με την τάση της ήπιας ανάπτυξης και της αειφορίας, που είναι πλέον το ζητούμενο και για την παγκόσμια τουριστική οικονομία.
Η ήπια ροή, η υψηλή δαπάνη κατ’ άτομο και η ένταση επισκεψιμότητας (ως φορτίο) ίση με εκείνη που μπορεί να σηκώσει το φυσικό περιβάλλον (σε συνάρτηση με τη διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων, κυκλοφοριακή πυκνότητα κ.ά.) πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη συζήτηση περί ανάπτυξης πάνω στο ζήτημα της επανασύστασης της Ασκουρίδας, σε μια ακτίνα που ξεκινάει από την Ιτέα Τεμπών, τον Παλαιό Παντελεήμονα, ακόμη και την Καρυά Ελασσόνας. Ποιοι ωφελούνται; Εν ολίγοις …όλοι!

Η επανασύσταση της Ασκουρίδας, ερμηνευμένη σε μια αυστηρή τουριστική ανάγνωση, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές, οικονομικές, αλλά και κοινωνικές συνθήκες.
Ωφελείται -πρώτη και καλύτερη- η ίδια η τοπική κοινωνία που έχει, επιτέλους, τη μοναδική ευκαιρία να ανακόψει και να αντιστρέψει τη δημογραφική αιμορραγία, μέσω δημιουργίας ενός νέου κλίματος αναπτυξιακής προοπτικής, συγκρατώντας τον πληθυσμό και προσελκύοντας νέο.
Ωφελείται ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, ο επισιτισμός, όλα σε μια διάσταση οφέλους έντονης τοπικότητας.
Ωφελείται μια γεωγραφική περίμετρος που περιλαμβάνει όχι μόνον όμορους Δήμους εντός του Νομού Λάρισας, όπως οι Δήμοι Αγιάς, Ελασσόνας, Λάρισας κ.ά., αλλά και γειτονικούς σε έτερους νομούς, όπως στη Μαγνησία, ακόμη και στην Πιερία. Η επαναφορά μιας οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας είναι πάντοτε συνώνυμη της σύγχρονης αντίληψης περί ανάπτυξης και προόδου.
Ως προϊστάμενος στο Υπουργείο Τουρισμού είμαι πέρα από πεπεισμένος για το επιτυχές της όλης προσέγγισης και πέρα από βέβαιος για την αναγκαιότητα επαναδημιουργίας της λίμνης.

Και από εδώ και πέρα; Ας μη γελιόμαστε. Οι αποφάσεις έγκειται πλέον να ληφθούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως γεωγραφική οντότητα και ως διοικητικός – θεσμικός φορέας, ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια στην πρόκληση επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, έστω και στο 1/3 της αρχικής της έκτασης, ολοκληρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχει δει ποτέ η μεσογειακή λεκάνη.
Επομένως, η γνώση, η εμπειρία και η ιστορικότητα είναι τρία ατσάλινα πλεονεκτήματα, που η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει στη φαρέτρα της. Καμία άλλη Περιφέρεια δεν διαθέτει αυτό το ασύγκριτο χάρισμα.
Μόνο, που για να προχωρήσει ή -όποια- αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο προφανές (που δεν είναι αυτονόητο): στην απόλυτη συμφωνία και σύμπνοια τοπικών φορέων και κατοίκων, στην απόλυτη στοχοπροσήλωση. Διαφορετικά εσωτερικές έριδες και τοπικιστικές διαφωνίες πάντοτε «βαρύνουν» με τεράστια χρονοκαθυστέρηση την έναρξη εργασιών (όποτε αυτές αποφασιστεί να ξεκινήσουν).
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τεθεί η επανασύσταση της Ασκουρίδας σε δημόσια διαβούλευση, αυτήν τη φορά με ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Το κείμενο αυτό δεν υιοθετεί χρόνο μέλλοντα. Αποφεύγει τα πομπώδη «θα» («ΘΑ» προσδώσει, «ΘΑ» ωφελήσει, «ΘΑ»…). Χρησιμοποιεί χρόνο ενεστώτα.
Αντιλαμβανόμαστε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, μια πραγματική παρακαταθήκη στα παιδιά μας που έχει τη δύναμη να αλλάξει άρδην το οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο, όχι όμως σε σημείο που να διαρραγούν οι κοινωνικές δομές στον βωμό της μαζικότητας.
110 χρόνια μετά την αποξήρανση, 25 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά για επανασύσταση, ήρθε επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη τη «συγγνώμη του ανθρώπου στη φύση». Ξεκινάμε;

Από τον Νικόλαο Σαρούκο
*Ο Νικόλαος Σαρούκος είναι προϊστάμενος Ελέγχου,
Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Πηγή : «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας