ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ’21 ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ
Μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα, όπως γιαταγάνια και όρκοι της Επανάστασης, πορτρέτα ηρώων και τα καριοφίλια τους, θα παρουσιαστούν -ανάμεσα σε άλλα- στη μεγάλη Έκθεση «Επανασύσταση ’21 Θεσσαλία» που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Η Λάρισα μέσω του Λαογραφικού Μουσείου της συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις από τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δούνε και να συμμετέχουν σε μια ανανεωμένη και πολύπλευρη παρουσίαση του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μέσα από διαδραστικές απεικονίσεις, θεματικές βιντεοπαρουσιάσεις, ηχητικά αποσπάσματα που πλαισιώνουν το πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τις ιστορικές συνθέσεις και τα κειμήλια των Αγωνιστών του ’21. Στην έκθεση «Επανασύσταση ’21 Θεσσαλία» οι Θεσσαλοί Αγωνιστές που συμμετέχουν στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας έχουν ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης.
Στην έκθεση αυτήν το τοπικό δεν καλύπτει το γενικό, αντίθετα το φωτίζει και αποτελεί δείγμα του πώς το εγώ έγινε εμείς, σε έναν αγώνα όπου όλοι έστερξαν στο πρόσταγμα της δημιουργίας μιας κοινής πατρίδας.

Ξεκινώντας από τον κυριότερο εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή που έσπειρε τον σπόρο της ελευθερίας και από τους κλεφταρματoλούς του Ολύμπου και των Αγράφων Μπουκουβάλα και Κατσαντώνη και Λάζο, παρουσιάζονται διαδοχικά εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτήν από το ξεκίνημά της στη Μολδοβλαχία, τον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον Αριστείδη Παπά, τον Χριστόφορο Περραιβό, έως αυτούς που πρωτοστατούν στον ξεσηκωμό της Θεσσαλίας όπως ήταν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γιώργος Ζορμπάς, ο Νικόλαος Φιλάρετος και τόσοι άλλοι που αφιερώνονται σε αυτόν ολόψυχα μέχρι τέλους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Στη συμμετοχή του Λαογραφικού στις εκδηλώσεις που γίνονται μόλις σε 10 πόλεις της Ελλάδας – και κατ’ επέκταση η επιλογή του Μουσείου από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο να τις φιλοξενήσει- αντανακλάται η πολυσήμαντη και πολυσχιδής λειτουργία του Μουσείου, αλλά και η σκληρή δουλειά των ανθρώπων του, για να κρατούν το επίπεδο του Μουσείου σταθερά υψηλό και να ανταποκρίνονται στην παρακαταθήκη που κληροδότησε το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.

Μιλώντας στην «Ε» για την έκθεση, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας δήλωσε ότι «200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συναντώνται και φωτίζουν με τη δική τους οπτική το μεγάλο γεγονός που οδήγησε μετά από αιώνες στην Απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Η έκθεση «Επανασύσταση ΄21 Θεσσαλία» θα μας ταξιδέψει στο πολυκύμαντο παρελθόν της Θεσσαλίας και θα μας οδηγήσει σε συλλογική αυτοκριτική ώστε να σχεδιάζουμε με ευθύνη το αύριο που εμείς διαμορφώνουμε για να κληροδοτήσουμε στους επιγόνους μας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πόλη μας είναι μεταξύ των λίγων, που συμμετέχουν στο επετειακό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια και αναμένουμε να περιηγηθούμε στη νέα έκθεση και να απολαύσουμε το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας από την πλευρά του τόνισε ότι «Επανασύσταση, σαν να λέμε Επανάσταση. 2021-1821: Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι μία πολύ σημαντική έκθεση και γίνεται ακόμα πιο σημαντική γιατί γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που ουσιαστικά συνεργάζεται με ελάχιστα μουσεία της Ελλάδας, και είναι τιμή μας που ένα εξ αυτών είναι το Λαογραφικό μας Μουσείο. Αντικείμενα από συλλογές του Εθνικού, αλλά και του Λαογραφικού Μουσείου θα εκτεθούν με τη θεματική της έκθεσης να είναι ο Αγώνας στη Θεσσαλία, οι πρωταγωνιστές, ο Φιλελληνισμός, η ενσωμάτωση. 17 Ιουνίου τα εγκαίνια και βέβαια πάντα χρησιμοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες σε ένα σύγχρονο μουσείο. Σας περιμένουμε όλους εκεί».

Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας στην «Ε» για την έκθεση σημείωσε πως: «Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στο Επετειακό Πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η περιοδική έκθεση «Επανασύσταση ’21 Θεσσαλία» που πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 17 Ιουνίου δίνει το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης, εστιάζοντας στον τόπο και στους ανθρώπους της Θεσσαλίας, στους δικούς τους αγώνες για την απελευθέρωση και τελικά στην Ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα το 1881.
Η παρουσίαση των γεγονότων με τρόπο διαδραστικό μέσα από ένα σύγχρονο μουσείο όπως το Λαογραφικό, θα προσφέρει στους επισκέπτες γνώση επιτρέποντας παράλληλα την πολυπρισματική θέαση των αντικειμένων αλλά και πολλαπλές ερμηνείες τους. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο και αφορμή να διεισδύσουμε στην κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, που οδήγησε στην εθνική μας ανασυγκρότηση, να αναστοχαστούμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Θανάσης Αραμπατζής