Τον αθέατο πλούτο που «κρύβουν» ιεροί ναοί στα κειμηλιοφυλάκιά τους, καθώς και εκκλησιαστικά αντικείμενα που φυλάσσονταν στα ντεπό του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό της Λάρισας -και όχι μόνο- στην έκθεση «Εκκλησία : Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία (18ος-20ός αιώνας)» που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα «Ελευθερία», με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας. Εικόνες, αντιμήνσια, ξυλόγλυπτα, άμφια, τάματα και άλλα πολλά εκκλησιαστικά αντικείμενα που δημιουργούνται από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, υλικό που δεν έχει ξαναβγεί εκτός των κειμηλιοφυλακίων ναών της περιοχής και που είναι πραγματικά σπουδαίο από άποψη τέχνης, θα εκτίθεται στις προθήκες του Λαογραφικού που σε συνδυασμό με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως η εικονική πραγματικότητα συνθέτουν μία πρωτοποριακή έκθεση, που θα «απλώνεται» με τρόπο ελκυστικό και πρωτότυπο. Ενδεικτικά στην έκθεση θα υπάρχει ολόγραμμα του Κώδικα του Αγίου Αχιλλίου με έγγραφα από το 1810 μέχρι το 1881 απ’ όπου αντλούνται πλήθος στοιχείων για τις γειτονιές, για τις συντεχνίες, για ονόματα, για δοσοληψίες και τη ζωή στη Λάρισα κατά τον 19ο αιώνα.

Η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου και ψυχή της έκθεσης κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι «Στην έκθεση θα δούμε υλικό που βγαίνει στο φως για πρώτη φορά, υλικό που είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο από άποψη τέχνης. Για να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή συνέβαλαν πολλοί και οι παλαιότεροι ναοί της Λάρισας με προεξάρχοντα τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξαιρετικής ομορφιάς αντικείμενα που εκτίθενται, βγαίνουν για πρώτη από τα κειμηλιοφυλάκια των ναών, αντικείμενα που δεν βλέπουν οι πιστοί στους ναούς και θα τα δούνε για πρώτη φορά, όπως θα εκτεθεί για πρώτη φορά και υλικό των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου. Οφείλω να πω ότι είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που το Λαογραφικό Μουσείο συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη και φυσικά την εφημερίδα “Ελευθερία” που με αφορμή τα γενέθλιά της μας έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε την έκθεση αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μητροπολίτη σεβασμιότατο κ. Ιερώνυμο, όλους τους ιερείς που συμμετείχαν, την εκδότρια της “Ε” κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο, τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, αλλά και τον Σύλλογο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου και γενικά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής». Αναφερομένη στην έκθεση η κ. Καλοκαιρινού τόνισε πως «Η Εκκλησία είναι μια πτυχή της ζωής του ανθρώπου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία του, ως τόπος λατρείας δε συνίσταται από ένα σύνολο αντικειμένων που αποτελούν δημιουργήματα των λαϊκών τεχνιτών, οι οποίοι περνούν μέσα από αυτά την κοσμοθεωρία του απλού λαού. Ο απλός λαϊκός τεχνίτης στην ήδη υπάρχουσα αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση βάζει τη δική του σφραγίδα προσθαφαιρώντας ή παραλλάσσοντας στοιχεία. Έτσι στις μεταβυζαντινές εκκλησίες αν και συνεχίζεται ακόμη η βυζαντινή παράδοση, ωστόσο το λαϊκό στοιχείο σε συνδυασμό σε κάποιες περιπτώσεις με επιρροές από την ανατολική και κυρίως τη δυτική τέχνη, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Η νέα αυτή δημιουργική πνοή συνετέλεσε στην άνθηση της ελληνικής λαϊκής τέχνης κατά τον 18ο κυρίως αιώνα, που παρά την τουρκική κατοχή χαρακτηρίζεται από αξιόλογα δημιουργήματα τόσο σε κοσμικά όσο και σε εκκλησιαστικά είδη» κατέληξε η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ