Ραγδαία εκτόξευση έχουν σημειώσει οι τιμές του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας πρωτοφανή ύψη για την τελευταία 25ετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας στη νούμερο ένα παραγωγό χώρα παγκοσμίως, την Ισπανία.
Η μεσογειακή χώρα αντιμετώπισε σοβαρούς καύσωνες διαρκείας, ήδη από την άνοιξη πέρυσι, ενώ η έντονη ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν σοβαρό θέμα στην ετήσια παραγωγή της χώρας, επηρεάζοντας αλυσιδωτά την παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου. Στο μεταξύ, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο πιο ξηρός στην ιστορία της χώρας, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση, σύμφωνα με έκθεση της μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΔΝΤ, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου έχουν φτάσει σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Η Ισπανία καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καύσωνες και η ξηρασία, πέρυσι, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν στις νούμερο δύο και τέσσερα παραγωγούς Ιταλία και Πορτογαλία έχουν συρρικνώσει τα αποθέματα.
Μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, αναμένει τόνωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, αν και όχι αρκετή για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις της Ισπανίας.
«Είναι μια καταστροφή», δήλωσε ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Εμφιαλωτών Βρώσιμων Ελαίων της Ισπανίας, καθώς υπογράμμισε το εκρηκτικό μείγμα ξηρασίας, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ένωση Ισπανών εξαγωγέων Asoliva εκτιμούσε τον Μάρτιο ότι η προσφορά ελαιόλαδου θα σημειώσει μείωση κατά 10% παγκοσμίως φέτος, από τους 3,1 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν τη σεζόν που έληξε το 2021.
Στην Ισπανία, η τιμή του μπουκαλιού ελαιολάδου αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2022, σύμφωνα με βιομηχανικούς ομίλους και εταιρείες που συμμετείχαν σε διαβούλευση.
Η αύξηση των τιμών προκλήθηκε αρχικά από την έλλειψη ηλιελαίου, πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα ακριβότερα λιπάσματα και η ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.
Τον Φεβρουάριο, ένα λίτρο παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν στην Ισπανία πάνω από 7 ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ήταν κάτω από 5 ευρώ.
Οι αυξήσεις των τιμών μείωσαν τους όγκους πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 8% έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων Nielsen.
«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.