Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Λάρισα ανέκαθεν είχε και παρήγαγε πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα της τέχνης και της δημιουργίας. Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια αυτή της δημοτικής αρχής με πρωτοβουλίες του αντιδήμαρχου Πάνου Σάπκα, όχι μόνο αύξησε τις δράσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά κατάφερε να τις κάνει γνωστές πανελλαδικά και να εξάγει πολλές απ’ αυτές όπως :
Συμμετοχή του Θεσσαλικού θεάτρου στον κύκλο εκδηλώσεων του Ηρώδειου με την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν» που θα δοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.
Συμμετοχή του συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το φθινόπωρο με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μαέστρο Ένιο Μορικόνε που έφυγε τον περασμένο Ιούλιο.
Συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχοντας στον νέο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού με σύνθημα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αρμοδιότητάς της.

Μακάρι και εμείς εδώ να μπορούσαμε να οργανώσουμε παρόμοιες ή έστω και μικρότερης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις που λείπουν τελευταία από την περιοχή μας.

Αναλυτικά οι συμμετοχές του δήμου Λαρισαίων έχουν ως εξής :
Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί το Θεσσαλικό Θέατρο
Στον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Ηρωδείου θα συμμετάσχει το Θεσσαλικό Θέατρο, με την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν» που αυτό το διάστημα παρουσιάζει σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Η συγκεκριμένη παράσταση θα δοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

 


Μεγάλο αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε – Συναυλίες και προβολές
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα υποδεχθεί το φθινόπωρο με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μαέστρο Ένιο Μορικόνε που έφυγε τον περασμένο Ιούλιο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών για τις οποίες είχε γράψει μουσική ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης και μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Άντριαν Πραμπάβα.
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα, που επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης, θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.


ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΣΤΟΥΣ «Δρόμους του Ιμπρεσιονισμού» της Ευρώπης με το πρόγραμμα «Μαργαρίτες»
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της δικτύωσης με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, συμμετέχει στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ιmpressionism Routes” -«Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού» με το πρόγραμμα «Daisies / Μαργαρίτες» .Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που παράγεται στην Πινακοθήκη και ότι το πρότζεκτ και η συμμετοχή της στη συγκεκριμένη Πολιτιστική Διαδρομή είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς και της στρατηγικής που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η συμμετοχή του Μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πόλη μας όσο και για το πανελλήνιο, καθώς αποτελεί την πρώτη και μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο Ιμπρεσιονιστών της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος είναι η δικτύωση και η «διάλογος» του μουσείου μας, με άλλα μουσεία της Ευρώπης που έχουν στην συλλογή τους έργα του Ιμπρεσιονισμού. Το καινοτόμο πρόγραμμα της συλλογής Κατσίγρα, θα στηριχτεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία αποτελεί το σημείο επαφής για το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Λαρισαία εικαστικό /ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια κ. Αντιγόνη Καψάλη και διακρίνεται σε πέντε ενότητες : Ομιλίες, μουσική συναυλία, εικαστική έκθεση, εκπαιδευτικά workshop και ξεναγήσεις. Η έναρξη του πολιτιστικού προγράμματος, ξεκινά στις τρεις Σεπτεμβρίου με το «Σταυροδρόμι των Τεχνών: Από τη ζωγραφική…στη μουσική του Ιμπρεσιονισμού», όπου δύο καταξιωμένες μουσικοί οι Ελένη Παππά στο πιάνο και η Στέλλα Φούρλα στο σαξόφωνο θα ερμηνεύσουν κομμάτια, της μουσικής του Γαλλικού Ιμπρεσιονισμού. Η συναυλία θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τονίζοντας έτσι το έντονο στοιχείο της φύσης και της κίνησης που χαρακτηρίζει το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Σε επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της εικαστικής έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι Κατσίγρα. Δεκατρείς γυναίκες δημιουργοί με καταγωγή από την Θεσσαλία, θα τιμήσουν τη Θάλεια Φλωρά Καραβία, επαναπροσεγγίζοντας το έργο της, προσδίδοντας του μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση. Η έκθεση θα απαρτίζεται από διάφορα εκφραστικά μέσα, όπως: video art, εγκατάσταση, ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, performance art. Η σύνθεση της εικαστικής έκθεσης θα αποτελεί κατά μια έννοια, μια πρόταση αισθητικού γραμματισμού που θα συμπληρώσει το κενό της νόησης, μεταξύ της σύγχρονης δημιουργίας και της τέχνης που παράχθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.


Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχοντας στον νέο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού με σύνθημα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αρμοδιότητάς της. Σε μια δύσκολη περίοδο ο πολιτισμός ανοίγει δρόμους στην έμπνευση, ενώ η αρχαία ελληνική παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε χώρους γεμάτους ιστορία.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
• Κυριακή 23 Αυγούστου, ώρα 19.00, Α΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ευριπίδη «Βάκχες» (Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης)
• Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.15 & 13.00, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Χορευτικό σόλο του Γιώργου Κοτσιφάκη (Εθνική Λυρική Σκηνή)
• Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, Β΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας: «Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι στη δική μας θάλασσα & Έρωτας στην ξενιτιά» (Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου)
• Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, Β΄ Αρχαίο θέατρο Λάρισας: «Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα & Έρωτας στην ξενιτιά» (Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου).

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον χώρο διοργάνωσης, όπου προβλέπεται. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://digitalculture.gov.gr/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.