Μία συνδημότισσά μας, η Χριστίνα Κουτελίδα – καθηγήτρια πληροφορικής – και δύο σχολεία του δήμου μας, Μακρυχωρίου και Συκουρίου – κάνοντας μια εξαιρετική εργασία κατάφεραν να μας φέρουν τα κάλαντα όλων των περιοχών της πατρίδας μας στο σπίτι μας με ένα κλικ ΕΔΩ :

Προσπάθησε να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες της τηλεκπαίδευσης στο μάθημά της. Τους ανέθεσε ως εργασία, να εντοπίσουν τα κάλαντα κάθε νομού της Ελλάδας και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν διαδραστικό χάρτη, που με ένα «κλικ», παρουσιάζει τα παραδοσιακά κάλαντα που τραγουδούν οι κάτοικοι σε κάθε γωνιά της χώρας, από την Κρήτη μέχρι και τη Θράκη. Η εκπαιδευτικός Πληροφορικής Χριστίνα Κουτελίδα, μέσα σε λίγες ημέρες, έκπληκτη είδε το εγχείρημα μιας απλής εργασίας, που ξεκίνησε με μεράκι, να γιγαντώνεται και να αγκαλιάζεται από χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

«Όλα ξεκίνησαν από τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, καθώς διδάσκω το μάθημα της Πληροφορικής σε δύο μικρά σχολεία στο Μακρυχώρι και στο Συκούριο Λάρισας», εξηγεί η κ. Κουτελίδα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM». «Προσπαθώ να μην τους κουράζω, να εξάπτω τη φαντασία τους και αυτό διότι η τηλεκπαίδευση είναι λίγο κουραστική για τα μικρά παιδιά. Έτσι ζήτησα από τους μαθητές μου, να βρουν από κάθε νομό, κάποιο έθιμο και τα παραδοσιακά κάλαντα, ανάλογα με το πώς τραγουδιούνται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Συνέλεξα όλο το υλικό και μέσα από την εφαρμογή thinglink.com, που είναι ελεύθερη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προσπάθησα να βάλω σε όλες τις περιοχές μια… πινέζα που να αντιπροσωπεύει τα κάλαντα κάθε περιοχής». Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε εκπληκτική, αναφέρει η εκπαιδευτικός.

«Όταν πρωτοαναρτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου είχε μόνο 25 κάλαντα από αντίστοιχες περιοχές, αλλά καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος ήθελε να προβάλει τα κάλαντα από τον τόπο του. Σήμερα φτάσαμε να φιλοξενούμε στον διαδραστικό χάρτη μας 56 κάλαντα» επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Στην αρχή ήμασταν πιο χαλαρά», σημειώνει η Χριστίνα Κουτελίδα, «αλλά όσο βλέπαμε ότι βρίσκουμε κάλαντα από διάφορες περιοχές, ότι υπάρχει ανταπόκριση και μας έστελναν συνεχώς κάλαντα, ακόμη κι από ένα νησάκι την Κάσο για ένα ακόμα βυζαντινό κάλαντο, συνειδητοποιήσαμε ότι ενισχύεται συνεχώς το ενδιαφέρον για την παράδοσή μας και φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι πλέον είναι πολύ πυκνός ο χάρτης. Δεν ήθελα σε κανέναν να χαλάσω το χατίρι και έτσι έφτασε το εγχείρημα από μια εργασία σχολική, να γίνει μία εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο και αυτό οφείλεται κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Όπως η ίδια υπογραμμίζει, «είναι δύσκολες οι συνθήκες που ζούμε και ειδικά στις περιοχές μας, στα μικρά χωριά, η παράδοση είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πραγματικά με λυπεί το γεγονός πως δεν θα ακούσω φέτος τα κάλαντα από τα παιδιά, αλλά με παρηγορεί που θα τα ακούσει κάθε σπίτι μέσα από αυτήν την εφαρμογή μας».

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας