Την Κυριακή στις 8 Οκτώβρη 2023 – εκτός απροόπτου – και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. στις 05/06/2021 θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές στη χώρα μας.
Θα μου πείτε είναι νωρίς να μιλάς για εκλογές και ίσως να έχετε δίκαιο ως απλοί δημότες με τόσα προβλήματα στο κεφάλι μας (ακρίβεια, φτώχια, ανασφάλεια, κ.λ.π.), αλλά για τους ενδιαφερόμενους δεν είναι καθόλου νωρίς, κάποιοι μάλλον άργησαν να «λαδώσουν» τις μηχανές τους….

Και για να ξεκινήσω σωστά ας δούμε τις βασικές αλλαγές με τον νέο νόμο, που είναι οι εξής:
1. Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του Οκτώβρη 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2024.
2. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
3. Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου..
4. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
5. Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, ενώ κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
6. Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2021.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Βασικά ότι όποιος συνδυασμός συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρω το 43% + μία ψήφο εκλέγει τον δήμαρχο και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Κρατήστε αυτή την σημείωση θα τη δούμε και στη συνέχεια…

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη στους Δήμους του νομού αλλά και στον δικό μας, το δήμο Τεμπών, κάποιοι αρχικοί σχεδιασμοί και διεργασίες έχουν ξεκινήσει.
Στις προεκλογικές περιόδους έχουμε ένα σωρό «χτυπήματα» κάτω από τη μέση. Υπερβολές στην εκφορά του λόγου, βιτριολικά υπονοούμενα, δολοφονίες χαρακτήρων, συκοφαντικές επιθέσεις. Οι περισσότερες κατηγορίες ξεχνιούνται μόλις κλείσουν οι κάλπες και σπανίως δίνεται συνέχεια. Προφανώς γιατί οι κατήγοροι δεν έχουν στοιχεία. Άλλωστε τη δουλειά τους την έκαναν. Καλύτερα νικητής και λερωμένος, παρά ηττημένος με το φωτοστέφανο της ηθικής.
Υπάρχει περίπτωση να μη δούμε τέτοιου τύπου επιθέσεις στην προεκλογική περίοδο που έρχεται σε λίγο και θα αυξηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν την άνοιξη του 2023; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε μια αντιπαράθεση προγραμμάτων και στρατηγικών ώστε ο δημότης να αποφασίσει με καθαρή σκέψη ποιους θα προτιμήσει και ποιους θα τιμωρήσει; Να έχουμε δηλαδή έναν διάλογο επί της ουσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη; Δεν είναι πολύ πιθανό. Πρόσωπα και παρατάξεις ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Υλικό υπάρχει μπόλικο. Κι όσο διλήμματα του τύπου «ή εμείς ή το χάος» θα κυριαρχούν, τόσο η αποχή θα κερδίζει έδαφος…

Στο δήμο Τεμπών τώρα, στην παράταξη του νυν Δημάρχου Γιώργου Μανώλη «Νέα Δύναμη», δεν νομίζω να τίθεται θέμα αλλαγής του επικεφαλής της γιατί μετά από μια τετραετία στη δημαρχία, αυτοδίκαια θα είναι ξανά ο ίδιος υποψήφιος, με δεδομένο ότι και το κόμμα της Ν.Δ. που είναι ο βασικός κορμός που τον στηρίζει δεν θέλει – όπως λέει – να αναμιχθεί σε απονομή χρισμάτων ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους της χώρας.
Για την «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» του Κώστα Κολλάτου, εφ’ όσον ο ίδιος αποφασίσει και μάλλον θα είναι ξανά υποψήφιος, η όλη διαδικασία θα εστιαστεί στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης, γεγονός που σίγουρα ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις. Η συνδυασμός θα έχει και πάλι τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ πιθανό και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» την παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, το μοναδικό ερώτημα αφορά εάν θα θελήσει να συνεχίσει να είναι επικεφαλής η Μαρία Κωστή ή κάποιο άλλο πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το ΚΚΕ.

Εν κατακλείδι, το εκλογικό τοπίο στο Δήμο Τεμπών έχει μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει ίδιο με εκείνο του 2019 με κάποιες ίσως μικροαλλαγές στα πρόσωπα των συνδυασμών, γιατί πρέπει να το πούμε ότι σε όλους τους συνδυασμούς υπήρχε και υπάρχει μια δυστοκία στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Όσο για κάποια κενά ακόμη ερωτήματα θα απαντηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Για να έχετε, τώρα μια εικόνα του τι θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το νέο εκλογικό νόμο και το όριο του 43%+1 ψήφο, όπως φαίνεται από τον Πίνακα που παραθέτω των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (2014 και 2019), το μεν 2014 στον πρώτο γύρο – γιατί αυτός κυρίως μας ενδιαφέρει – έχουμε :
1ος «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» με Κώστα Κολλάτο : 5.888 ψήφους (48,56%)
2ος «Νέα Δύναμη» με Γιώργο Μανώλη : 4.928 ψ. (40,65%)
3ος «Λαϊκή Συσπείρωση» με Χρήστο Μπίκα : 1.308 ψ. (10,79%).
Το δε 2019 στον πρώτο και μοναδικό γύρο έχουμε :
1ος «Νέα Δύναμη» με Γιώργο Μανώλη : 5.819 ψήφους (50,28%)
2ος «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» με Κώστα Κολλάτο : 4.804 ψ. (41,51%)
3ος «Λαϊκή Συσπείρωση» με Μαρία Κωστή : 950 ψ. (8,21%).


Από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων φαίνεται καθαρά μια σχεδόν ισόποση αλλαγή ψήφων από το 2014 στο 2019 μεταξύ των Μανώλη και Κολλάτου ενώ η Μαρία Κωστή έχει μείωση 358 ψήφων το 2019 σε σχέση με τον Χρήστο Μπίκα το 2014.
Θα διατηρήσει ο Μανώλης τη διαφορά του από τον Κολλάτο και το 2023, έχοντας το αβαντάζ της τετραετούς εξουσίας στο δήμο ή οι όποιες δυσαρέσκειες που προέκυψαν θα φανούν και στην κάλπη; Και από την άλλη ο Κολλάτος πέτυχε αυτά τα χρόνια, σαν αντιπολίτευση να ξανακερδίσει ότι έχασε το 2019; Θα έχουμε εύκολα ή δύσκολα νικητή τον Οκτώβρη του 2023; Μάλλον δύσκολη θεωρώ εγώ την αναμέτρηση και τη νίκη θα δώσουν πλέον όχι τα προγράμματα που ούτε διαβάζονται ούτε τηρούνται αλλά τα πρόσωπα, οι δημότες που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς με δεδομένο ότι πολλά ευτράπελα είδαμε με δημοτικούς συμβούλους την τετραετία που πέρασε αλλά και πάρα πολλούς από αυτούς δεν τους είδαμε και δεν τους ακούσαμε καν… Υπάρχει βέβαια και η σίγουρη νίκη με τη συνεργασία των παρατάξεων Κολλάτου -Κωστή, αλλά αυτό ούτε σαν όνειρο δεν βγαίνει…

Και μια παραίνεση, καλό θα ήταν στους λόγους και στα προγράμματα των συνδυασμών να δούμε και να ακούσουμε κριτικές για υποσχέσεις που δόθηκαν και έμειναν υποσχέσεις από τη δημοτική αρχή – υπάρχουν καταγεγραμμένες – αλλά και για την αντιπολίτευση που θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε σε θέματα ουσίας και όχι εντυπώσεων.
Για να μπορέσουν οι υπάρχοντες συνδυασμοί να πετύχουν τους στόχους τους πρέπει να πείσουν αυτούς που κρατάνε αποστάσεις από τα κοινά και βεβαίως όλους εκείνους που στο παρελθόν τους πίστεψαν, αλλά είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση.

Και μην ξεχνάτε ότι το να στηρίζει κάποιος μια παράταξη, έναν δήμαρχο, είναι επιλογή και δικαίωμά του. Το να «λιβανίζει» όμως θεσμούς και πρόσωπα, χωρίς κανένα όριο, χωρίς καμία κριτική, μπορεί να χαρακτηριστεί και γελοιότητα. Γιατί είναι αδύνατον, δεν στέκει με τη λογική, να μην εντοπίζεις, να μην παρατηρείς έστω ένα αρνητικό, ένα λάθος, μια ανακολουθία, τα τελευταία χρόνια που τόσα έχουν συμβεί. Ποτέ και κανέναν πάντως δεν έβλαψε η κριτική. Αντίθετα, η άνευ όρων κολακεία, ειδικά στην εξουσία, εκθέτει τους κόλακες και καμία προστασία δεν προσφέρει.

Εδώ θα είμαστε να τα λέμε ….

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ στις 7 Νοέμβρη 2022