Έληξαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις της 7ης πανδημοτικής γιορτής Ελιάς στους Γόννους. Φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης).

Το Σάββατο 23/11 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εσπερίδα για τους ελαιοπαραγωγούς στην αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου και την Κυριακή 24/11 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου.
Οι ομιλίες της πρώτης μέρας αφορούσαν : τη «Διαχείριση υποπροϊόντων επεξεργασίας της ελιάς» από τον Δρ. Χρήστο Τσαντήλα – τακτικό ερευνητή, τ. Δ/ντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, τη «Διαχείριση των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας : Καλές Πρακτικές» από τον Παναγιώτη Βούρο – Περιβαλλοντολόγο MSc Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας και η «Ελιά, Φυτοπαθογόνα, Φυτοπαθογόνα Καραντίνας, Έλεγχος και Αντιμετώπιση» από τον Δρ. Ιωάννη Βαγγέλα – Επίκουρο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση πάνω στα θέματα των εισηγητών.

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Τεμπών, Γιώργου Μανώλη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.
Στη συνέχεια η τέως Δ/ντρια του κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη μίλησε με θέμα : «Ο πολιτισμός της ελιάς» ενώ την παρουσίαση των συμπερασμάτων της εσπερίδας του Σαββάτου έκανε ο Χρήστος Τσαντήλας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου – Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, ενώ στο διάδρομο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελιά από το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων αλλά και ζωγραφιές με το ίδιο θέμα από το Νηπιαγωγείο Γόννων.

Απ’ όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε η ανάγκη της ενεργότερης συμμετοχής των ελαιοπαραγωγών, η δημιουργία ενός μουσείου ελιάς και λαδιού και η σταδιακή αναβάθμιση της γιορτής ελιάς από δημοτική σε πανθεσσαλική ή ακόμα και εθνική.