…”αξίζει να αισιοδοξούμε: υπέρβαση του χθες, με δικαιοσύνη παντού”…(>σκέψεις & ευχές 2023<)

Το 2023 κληρονομεί στην αφετηρία του περισσότερο ατομισμό, ανασφάλεια και απογοήτευση, τραυματισμένη την κοινωνική, εργασιακή, οικονομική, πολιτισμική ζωή, με αυξανόμενη κοινωνικά την φτωχοποίηση των πολιτών και με αντίδοτα επιδοματικές ενισχύσεις πολιτών.
– Το 2023 κληρονομεί μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση απόρροια αντιπαλοτήτων γεωστρατηγικών, κρατικών και μεγάλων επιχειρηματικών και νεοφιλελεύθερων συμφερόντων με πολλαπλές τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου ενεργειακές συγκυριακές επιδοτήσεις υποβοηθούν αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα.
– Το 2023 κληρονομεί αυξανόμενες τραυματικές πτυχές σε κοινωνικό επίπεδο με διαχεόμενη την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον εκφασισμό, την βία, την αφαίρεση της ζωής, βάζοντας σε συνεχή δοκιμασία και αμφισβήτηση στη πράξη Δικαιωμάτων των πολιτών και προσφύγων.
– Το 2023 κληρονομεί το Qatar gate (με “κατοχυρωμένα” λόμπι κλπ και όχι μόνο) όπου τα αθέμητα μέσα κρατών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με πρόθυμους συνεργάτες ευρωβουλευτές και στελέχη της Eυρωβουλής βάζουν σε δοκιμασία το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο τρόπο της λειτουργίας ευρωπαϊκών θεσμών, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σ αυτούς αλλά και έμμεσα στο αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα.
– Το 2023 κληρονομεί, ότι δεν έχουμε ανιχνεύσει σε βάθος κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά και κατανοήσει τη νέα παγκόσμια δυναμική των πραγμάτων με φόντο στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας με την συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή και πόλεμο στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης που εξελίσσεται, αλλά και των αμετροεπών προκλήσεων από την γείτονα Τουρκία.
– Το 2023 κληρονομεί ότι δυσκολευόμαστε να διαχωρίσουμε την μεγάλη εικόνα της πραγματικότητας του πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί και παρεμβατικά αλλοιώνουμε (και συστηματικά μας υποβάλλεται επιδεικτικά να αγνοούμε) από την μικρή εικονική πραγματικότητα που μας περιβάλλει ως “αξιακό” μοντέλο & πρότυπο ζωής (που επιμένουμε απτόητοι και παρά τα “παθήματα”).
– Το 2023 κληρονομεί, ότι συνεχίζει το life style να είναι παρόν ως νεοφιλελεύθερο κοινωνικό μοντέλο και αντίληψη ζωής, με κύριο αποδέκτη τους νέους ανθρώπους, με την υποβοήθηση και της τηλεοπτικής και εικονικής πραγματικότητας που ψηφιακά μας περιβάλει που προσπαθεί υποβαθμίζει τη πολιτισμό και την προσωπική αξιοπρέπεια.
– Το 2023 κληρονομεί, ότι οι τηλεφωνικές “επισυνδέσεις” (μάθαμε και αυτόν τον όρο) φαίνεται να αποτελούν αναγκαίο συστατικό της ιδιότυπης κυβερνητικής αντιδημοκρατικής αντίληψης που -χωρίς αιδώ- μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Παρ όλα αυτά, για το 2023 :
– Αξίζουμε ως κοινωνία ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο, για όλους αλλά κυρίως για τη νέα γενιά, με επίκεντρο μία ολιστική παραγωγική, περιβαλλοντική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη και όχι απλά μεγέθυνση τραπεζικών δεικτών
– Αξίζουμε ως κοινωνία να συνεχίζουμε αγωνιζόμαστε με όραμα, σχέδιο, επιμονή, συμμετοχή, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια με ενσυναίσθηση του ρόλου μας στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει και μας φιλοξενεί.
– Αξίζει για τη χώρα μας, μέσα στο εκλογικό έτος 2023, να επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για μία ουσιαστική κυβερνητική αλλαγή, με σύμμαχο την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή με Διαφάνεια, Δημοκρατία.
– Αξίζει να αισιοδοξούμε για την υπέρβαση του χθες για ένα διαφορετικό και πραγματικά καλύτερο 2023, με ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ = ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ παντού!