Στη σταδιακή και… μελετημένη αποψίλωση των εξουσιών των δημοτικών συμβουλίων, των ανώτατων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, προχωρά η κυβέρνηση, ομνύοντας στην κυβερνησιμότητα των δήμων. Διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο «Τροποποίησης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» μεταφέρουν ένα σύνολο αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων με σημαντικό οικονομικό βάρος στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, όργανα όπου έχουν απόλυτες -και πλασματικές, στον απόηχο του περσινού «νόμου Θεοδωρικάκου»- πλειοψηφίες οι παρατάξεις των δημάρχων.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου καταγράφηκαν αντικρουόμενες μεταξύ των δημάρχων απόψεις. Τόσο αιρετοί αντιπολιτευόμενων παρατάξεων όσο και αιρετοί της πλειοψηφίας εντόπισαν στις προωθούμενες αλλαγές αντιδημοκρατικό πνεύμα αλλά και την προοπτική κατάργησης των δημοτικών συμβουλίων ως τα όργανα που λαμβάνουν τις κρισιμότερες αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Στον αντίποδα, άλλοι αιρετοί, προερχόμενοι από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ., υποδέχθηκαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «εργαλείο» κυβερνησιμότητας των δήμων και παράκαμψης στείρων αντιπολιτευτικών τακτικισμών.

Κάθετη διαφωνία με τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρης. «Δεν θα περνά από δημοτικό συμβούλιο ο ισολογισμός νομικών προσώπων» είπε, μια αναφορά που σκορπά ανησυχία για φαινόμενα οικονομικής αδιαφάνειας ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Καθώς το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν ήδη τεταμένο με αφορμή το φιάσκο με τις μάσκες, το σώμα δεν πήρε ξεκάθαρη θέση επί των επίμαχων διατάξεων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διχασμός ανάμεσα στους αιρετούς της πλειοψηφίας. Ούτως ή άλλως «δεν νομίζω η γνώμη μας να ληφθεί υπόψη. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει μορφοποιημένη άποψη. Θέλει να δώσει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές “κονταίνοντας” τα δημοτικά συμβούλια», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο εισηγητής της ΚΕΔΕ για το θέμα, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος.
Τουλάχιστον αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η εισήγηση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, θέτοντας υπό εξέταση τη μεταφορά ενός «πακέτου» οικονομικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή. Η εισήγηση αποσύρθηκε εφόσον κατέστη σαφές ότι καμία αντιπολιτευόμενη παράταξη δεν θα συναινούσε.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ. – Στέργιος Ζιαμπάκας